Nieuw album Applescal in februari Nieuw album Applescal in februari

Amsterdamse producer brengt Dreaming In Key op eigen label uit

, Ingmar Griffioen

Nieuw album Applescal in februari

Amsterdamse producer brengt Dreaming In Key op eigen label uit

Ingmar Griffioen ,

Applescal heeft een nieuw album in de koker. Na releases op het Duitse technolabel Traum Schallplatten moet Dreaming In Key op 5 februari verschijnen op zijn eigen Atomnation label en zojuist is de eerste track naar buiten gekomen. Op 26 november volgt een EP met 3 tracks, waaronder het nummer Boys (feat. David Douglas) dat je nu hieronder beluistert.

"De vorige plaat is drie jaar geleden, dus het was weer tijd voor een nieuwe release. Ik heb er wel lang aan gewerkt; zoveel tracks eruit en zoveel er weer in. Voor ik tevreden was had ik ondertussen al drie albums gemaakt", grinnikt Pascal Terstappen aka Applescal. Werken zonder harde deadline en dus eindeloos aan tracks kunnen schaven was niet zozeer het probleem, vertelt de Amsterdamse producer. "Het was meer dat je echt wat goeds wil neerzetten en niet meer weet hoe. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en deze richting gekozen."

Welke richting dat is en in hoeverre dat verschilt van laatste album A Mishmash of Changing Moods is lastiger te omschrijven. "Deze track is 112 BPM en bevat wel elementen die ik ook live gebruik, alleen dan langzamer. Mijn vorige plaat was heel erg abstract en raar. Dit is meer dansvloergericht, echt iets wat ik live kan spelen." De eerste track is een samenwerking met David Douglas, de Nederlandse producer wiens plaat hij recent op Atomnation uitbracht. "Ik ben eigenlijk helemaal niet goed in samenwerkingen, meestal sturen mensen me samples, maar hier was echt een balans en het was supertof om te doen. Ik ken David pas sinds ik zijn muziek heb uitgebracht. Het is erg muzikaal en we zijn vrienden geworden."

De vraag is natuurlijk waarom Applescal deze plaat zelf uitbrengt en niet bij het grote Duitse Traum. "Ik denk wel dat het de tijd is om juist zelf dingen uit te brengen. Je kan online veel exposure krijgen, het enige dat een groot label echt heeft is een grote fanbase." Na drie releases voor anderen wil Terstappen met Atomnation nu graag zijn eigen plaat releasen. Een releasefeest is nog niet gepland, maar moet er wel komen. "Dat wil ik zeker doen in Amsterdam."

Dat moet geen probleem zijn, want met het onlangs opgerichte RTFKT.net (spreek uit: Artifact) collectief geeft hij regelmatig feestjes in de Amsterdamse OT301 en Merleyn, Nijmegen. "RTFKT is een plek die ik met een paar vrienden heb gecreëerd, waar we alles dat we op Soundcloud, YouTube en Vimeo ontdekken kunnen delen." Een soort speelplaats waar Terstappen en vrienden muziek uitruilen. "Maar dan zo ontwikkeld dat iedereen het kan zien. Het is vooral een online jukebox met veel talent. Dat is heel leuk: ik kom echt gasten tegen uit Guatemala die supergoede muziek maken. Of uit Canada en laatst iemand uit Moldavië, zijn track is nu 1400 keer beluisterd. We geven ook feesten, waar we eigenlijk vertalen wat er op de website gebeurt naar OT301."

Het enige eigen werk dat hij wel op Atomnation uitbracht was als Yoshiba 87, zijn alias voor filmmuziek. "Dat is meer low profile. Maar die muziek kwam bijvoorbeeld wel in de Amerikaanse serie Crime Scene Investigation terecht. "Mijn manager heeft goede contacten met Music Supervisors in L.A. en die doen pitches voor trailers en games." Zo ging de muziek van Yoshiba 87 ook mee in de pitch voor de nieuwe videogame Assassins Creed 3. Dat ging niet door, maar dergelijke opdrachten dragen er toe bij dat Terstappen 'goed van de muziek kan leven'. "Ik ben een aantal jaar geleden gestopt met mijn opleiding en heb vol voor de muziek gekozen."

Dreaming In Key van Applescal komt 5 februari uit op Atomnation, voorafgegaan door een EP op 26 november waarvan je hier de eerste track beluistert.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12