Mark Kneppers (Kraak & Smaak) opent vinylzaak in Klankbeeld Wageningen

Kneppers: “Het gaat alleen minder goed met de cd”

Laurence Tanamal ,

Voor de liefhebber van vinyl is er een nieuw toevluchtsoord geopend in Wageningen, namelijk in de hifi-winkel Klankbeeld. De vinylzaak, die sinds kort onder dezelfde naam als Klankbeeld actief is, is een uitbreiding van Mark Kneppers' al bestaande 'platenketen'.

Kneppers' (vinylverzamelaar en lid van Kraak & Smaak) nieuwe platenzaak is gevestigd in Klankbeeld, een winkel die zich heeft gespecialiseerd in hifi en video. “Klankbeeld wilde graag meer leven in hun eigen zaak terugvinden. Toen hebben zij contact met mij opgenomen met de vraag of ik interesse had om een eigen afdeling te beginnen. En zo is onze samenwerking begonnen. Mijn zaak zit gewoon in de winkel zelf. Ik heb er een hoek ingericht en er inmiddels al zo’n zo’n zesduizend lp’s gestald. De winkel richtte zich al op draaitafels en installaties, dus deze platenzaak past hier prima bij.” In Klankbeeld zal er voornamelijk mainstream pop, blues en jazz verkocht worden. “Amsterdam, Leiden, elke zaak heeft zijn eigen publiek. Ik wil vooral met deze genres beginnen en dan zal vanzelf duidelijk worden wat er nog meer gewenst is.”

In tegenstelling tot veel platenzaken die in zwaar weer verkeren door teruglopende verkopen, lijkt Kneppers hier geen last te van te hebben en is verdere uitbreiding een logische stap. “Deze zaak in Klankbeeld is eigenlijk al een uitvloeisel van wat ik acht jaar geleden ben begonnen met mijn eigen vinylafdeling in Velvet in Leiden. Daarna heb ik de Plaatboef in Amsterdam overgenomen en mijn eigen vinyl only-zaak 3345vinylrecords in Leiden opgericht.” Waarom de platenverkoop bij hem wel goed gaat? “Je moet eigenlijk een scheiding maken. Je hebt platenzaken en je hebt platenzaken; het gaat vooral minder goed met de verkoop van cd’s. Ik begon met het verkopen van vinyl voordat de nieuwe hype rondom de heropleving van deze geluidsdrager ontstond en deze verkoopt nog altijd uitstekend.”

De vinylafdeling in Klankbeeld is inmiddels geopend en gevestigd in het centrum van Wageningen.