Dit jaar geen Record Store Day Black Friday

Initiatief voor exclusieve vinyl releases dit jaar niet in Europa voortgezet

Laurence Tanamal ,

Vervelend nieuws voor de liefhebbers van vinyl. Er komt dit jaar geen Black Friday, de kleine najaarsvariant op het grote Record Store Day. Black Friday is een initiatief om de vinylspeler als geluidsdrager te promoten. Vorig jaar werd de dag met lof ontvangen, maar dit jaar schijnt het organisatorisch niet mogelijk te zijn om deze dit jaar voort te zetten. Volgens de organisatie worden er geen exclusieve releases voor Europa beschikbaar gesteld.

Terwijl Black Friday in Amerika nog wel voortgezet wordt, zullen er in 2012 geen Europese releases beschikbaar gesteld worden. Dit werd vandaag bekend gemaakt via de website van Record Store Day. Marlein Parlevliet, die Record Store Day (en dus ook Black Friday) in Nederland regelt vanuit Stichting Entertainmentretail Promotion, legt uit. “Vorig jaar bleek al dat het lastig was om alles rondom Black Friday qua organisatie rond te krijgen en het te vermarkten. Nu heeft de UK ook aangegeven niet meer mee te doen, waardoor de rest vanzelf ook meegaat. En wat is een land als Nederland dan nog om zo’n Europees initiatief door te kunnen zetten?”

Parlevliet mocht vorig jaar nog een Diamanten Naald in ontvangst nemen voor het opzetten van Record Store Day in Nederland. Dit is een prijs die uitgereikt wordt aan personen of organisaties die zich in hebben gezet om de vinylspeler te promoten. Samen met de wederopstanding van vinyl en stijgende verkopen hiervan is het afblazen van Black Friday een onverwachte zet. Zelf betreurt ze deze keuze. “Ik zou het zelf niet hebben afgeblazen. Tijdens Black Friday worden er gewoon erg sterke producten vrijgegeven, maar ik ben mij zeker aan het inzetten om het volgend jaar weer op te zetten. Het is belangrijk dat wij onafhankelijke platenzaken blijven stimuleren.”

Black Friday komt overwaaien uit Amerika, waar de dag na Thanksgiving veel mensen vrij hebben en massaal de winkelcentra intrekken voor kerstinkopen. Winkeliers spelen hier op in door speciale aanbiedingen beschikbaar te stellen. Record Store Day nam zijn kansen waar door op deze dag ook exclusieve en bijzondere uitgaven van vinyl te verkopen in (onafhankelijke) platenzaken. Zo maakten bijvoorbeeld vorig jaar een naar buiten afspelende plaat van The Black Keys en boxsets van The Doors en Nirvana het de moeite waard om naar de lokale platenboer te lopen.