Minister Opstelten spreekt zich uit over Megaupload Minister Opstelten spreekt zich uit over Megaupload

‘Internetvrijheid beperken om criminele activiteiten te bestrijden’

, Erik Zwennes

Minister Opstelten spreekt zich uit over Megaupload

‘Internetvrijheid beperken om criminele activiteiten te bestrijden’

Erik Zwennes ,

In antwoord op kamervragen van Groenlinks over de Amerikaanse actie tegen Megaupload laat Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten internetvrijheid in bepaalde gevallen te beperken. ‘Indien websites zich toeleggen op criminele activiteiten is het in het belang van de bescherming van de rechten van anderen om maatregelen te nemen’.

Kamerleden Dibi en El Fassed hebben vragen gesteld over de gearresteerde Nederlander, de afspraken tussen Nieuw-Zeeland en Amerika over uitlevering en Nederlandse medewerking aan het onderzoek, maar ook over de houding van de minister in dergelijke strafzaken. Opstelten erkent dat dit de eerste keer is dat Nederland samenwerkt met de Amerikaanse Department of Justice Task Force on Intellectual Property om bewijs te verzamelen.

Gevraagd naar de internetvrijheid in deze zaak antwoordt de minister ‘Nederland hecht veel waarde aan vrijheid van meningsuiting en internetvrijheid in het bijzonder. Internationaal maakt Nederland zich hier hard voor met de coalitie Freedom Online, opgericht in december 2011 tijdens de conferentie Freedom Online. Internetvrijheid kent echter beperkingen in het belang van de openbare orde en veiligheid en in het belang van de bescherming van de rechten van anderen. De Amerikaanse verdenking en het onderzoek daarnaar moet in dit kader worden bezien.’

Gisteren werd bekend dat Amerika heeft verzocht om uitlevering van de opgepakte Nederlander Bram van der K. Opstelten heeft in zijn antwoorden aangegeven dat Van der K. zogenaamde consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade in Wellington krijgt. Opstelten: ‘De gearresteerden worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die zich op grote schaal bezighield met het schenden van auteursrechten en witwaspraktijken.’ Zoals al eerder bekend werd wordt de schade aan auteursrechteigenaren door de Amerikaanse autoriteiten geschat op 500 miljoen dollar. De geschatte inkomsten van deze activiteiten bedragen 175 miljoen dollar.

Het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hebben volgens Opstelten meegewerkt aan de zaak. Dit is gedaan op grond van rechtshulpverzoeken. ‘Deze zijn tussen eind 2011 en januari van dit jaar door het Amerikaanse Department of Justice gezonden naar het Ministerie van Veiligheid en Justitie’, aldus Opstelten. Tevens erkent de minister dat er in Nederland servers in beslag zijn genomen door het OM. ‘Het is nu aan de Nederlandse rechter om het OM verlof te geven om het inbeslaggenomene aan de Amerikaanse justitiële autoriteiten te verstrekken.'

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12