Europese Commissie onderzoekt overname muziektak EMI door Universal Europese Commissie onderzoekt overname muziektak EMI door Universal

Toegenomen macht Universal zou competitie op muziekmarkt verstoren

, Sjoerd Huismans

Europese Commissie onderzoekt overname muziektak EMI door Universal

Toegenomen macht Universal zou competitie op muziekmarkt verstoren

Sjoerd Huismans ,

De Europese Commissie gaat de overname van de muziektak van EMI door Universal onderzoeken. Een eerder marktonderzoek van de Commissie wees erop dat de voorgestelde transactie de concurrentie in de muziekbusiness binnen de Europese Economische Ruimte (EER) kan verstoren, vanwege het hoge marktaandeel dat de samengestelde entiteit zou verwerven. 8 Augustus besluit de Commissie definitief of de transactie effectieve competitie inderdaad verstoort.

Eurocommissaris voor Mededinging Joaquín Almunia zegt in een verklaring het volgende over de voorgestelde deal: “De Commissie moet condities voor concurrentie stellen, zodat consumenten toegang blijven houden tot een wijde variëteit aan muziek in zowel fysieke als digitale vorm.” De Commissie vermoedt dat de voorgestelde transactie - waarmee 1,4 miljard euro gemoeid zou zijn - dit moeilijk zou maken. Universal is momenteel al de grootste platenmaatschappij ter wereld. De nieuwe speler op de markt zou door de overname van EMI - dat onder andere de Beatles, Queen and Coldplay onder zijn hoede had - bijna twee keer zo groot worden als de op een na grootste speler binnen de EER, en dus niet voldoende uitgedaagd worden door de concurrentie. Er zouden slechts drie grote spelers op de markt overblijven, terwijl het marktaandeel van Universal in sommige lidstaten boven de vijftig procent uitkomt.

Universal zelf stelde dat zijn macht voldoende ingeperkt wordt door concurrerende platenmaatschappijen, de grootte van klanten in de fysieke markt (Walmart, Tesco) en de digitale markt (Apple, Amazon), alsmede door piraterij.

De uitgeverijtak van EMI is voor €1,66 miljard verkocht aan Sony. De Commissie besluit 2 april of deze deal ook aan een nader onderzoek wordt onderworpen. IMPALA, een lobby van onafhankelijke platenmaatschappijen, roept op tot een blokkade van beide deals. Voorzitter Helen Smith: “Er zijn competitieproblemen ontstaan in de fysieke en de digitale markt. Wij zijn het eens met de bevindingen van de Commissie tot nu toe, namelijk dat de toegenomen macht van Universal niet voldoende ingeperkt wordt door concurrenten, consumenten of piraterij.”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12