Wobwobwoensdag: Dubstep-koor is gevonden in Dario Fo

Koor van Kyteman vertolkt aanstaande woensdag Skrillex in 3voor12radio

Timo Pisart ,

Aanstaande woensdag luidt 3voor12radio de zomer in met wobwobwoensdag, met niets dan dubstep (en bass music in brede zin) in de uitzending. De afgelopen weken gingen Roosmarijn Reijmer en Tomas Delsing op zoek naar een koor dat met niets dan stem Skrillex' Bangarang of First of the Year (Equinox) kan vertolken. Vandaag vonden zij dat koor in Dario Fo, dat deel uitmaakt van The Kyteman Orchestra.

"Het was een hele klus, maar we hebben het voor elkaar gekregen", dat vertelde dirigent Boudewijn Ruigrok van Dario Fo vandaag in 3voor12radio aan Roosmarijn Reijmer. De a capella-vertolking van Skrillex-hit Bangarang was niet bepaald het gemakkelijkste nummer om te coveren, aldus Ruigrok. "Het is dubstep, je moet toch zorgen dat die synthesizers door een stem kunnen worden nagedaan. Dat is een heel ander instrument. Ik heb dagen achter de piano gezeten om te kijken hoe we Skrillex-lijntjes doen met stemmen, daar moet je toch even aan werken."

Vorige week woensdag was in 3voor12radio al een eerste repetitie te horen van het koor, maar Bangarang zou aanstaande woensdag nog heel anders kunnen gaan klinken. Er komen nog twee repetities aan om het geheel te vervolmaken, zo vertelt de dirigent. Ruigrok: "Toen waren we al blij dat de noten een beetje op hun plek komen, nu moeten we nog werken aan klank en kleur. Het wordt nog een beetje evalueren."

Roosmarijn vroeg zich af hoe de koorleden reageerden. Ruigrok: "Het is niet echt repertoire dat ze gewend zijn, natuurlijk. We zijn wel veelzijdig, maar dubstep was nog nooit de revue gepasseerd. Ze vonden het allemaal erg leuk, we zaten met z'n allen in de trein en er zaten een paar koorleden te oefenen. Dan hoor je opeens 'BANG!', de hele trein keek op."

Aanstaande woensdag is het eindelijk zover: wobwobwoensdag in 3voor12radio! Drie uur lang keiharde drum 'n' bass, wobbelende dubstep, grime, 2-step, Juke en UK-bass op 3FM. We hebben drie experts uit het genre gevraagd om ons te helpen met het kiezen van de meest essentiële tracks, geven kaarten weg voor de tofste feesten, én als slagroom op de taart hoor je hoe Dario Fo met niets dan stemmen Skrillex vertolkt.