Super909: “We zijn heel erg jaren tachtig” Super909: “We zijn heel erg jaren tachtig”

Duo zoekt balans tussen serieus en onzinnig

, Sjoerd Huismans

Super909: “We zijn heel erg jaren tachtig”

Duo zoekt balans tussen serieus en onzinnig

Sjoerd Huismans ,

Super909 was afgelopen januari vertegenwoordigd op de Hollandse Nieuwe Compilatie met de track Nachtwacht. Een redelijk serieus nummer voor het tweetal, dat vooral bekendstond om feestsingle Discobril. Maar Super909 koestert ook hun ‘onzinnige’ kant, net zoals ze laveren tussen de hippe sound van de Jeugd van Tegenwoordig en hun voorliefde voor de jaren tachtig. “Het leuke is dat we alle kanten op kunnen”, zegt Stefan van de Wetering alias Quinten 909 over zijn zij-project. Vanaf vandaag is de Nachtwacht EP van Super909 gratis te downloaden via Soundcloud.

Super909 is het zijproject van Stefan van de Wetering, die solo bekendstaat als producer Quinten 909. Onder die naam bracht hij zes EP’s en verschillende remixen uit. Ook is hij ‘dj in residence’ bij Club AIR in Amsterdam. De muziek voor Super909 produceert Van de Wetering ook volledig zelf, maar voor dit project werkt hij samen met Tim Haakmeester, die de zang op zich neemt. Van de Wetering noemt Super909 vooral een ‘hobbydingetje’, hoewel de Nachtwacht EP al de tweede release van het duo betekent: “Klopt, het wordt nu allemaal wel wat serieuzer”, zegt Van de Wetering. “Maar anders dan de vorige release, de Discobril EP, brengen we deze niet via een label uit. We geven hem gratis weg via Soundcloud. Het gaat ons niet om die paar euro’s die het opbrengt, we willen eerst dat mensen ons leren kennen.”

Van de Wetering besloot na de vorige EP om voortaan volledig zelf de controle te houden over de muziek van Super909. “We hebben een tijdje geleden besloten om het zelf in de hand te blijven houden”, zegt de producer. “Het werd te veel, te serieus; we willen geen manager en dergelijke erbij hebben. Ik ben namelijk naast Super909 ook nog veel met mijn solowerk bezig en Tim werkt als grafisch ontwerper.”

Meer belangstelling zullen Van de Wetering en Haakmeester ook verwerven via de Popronde. Super909 hoort bij de 100 bands die voor de 2012-editie zijn geselecteerd. “We hebben onlangs pas de eerste show gedaan met Super909, vandaar dat we veel zin hebben in de Popronde. Zoveel mogelijk optreden en muziek maken is de komende tijd ons doel. Live spelen we met een gitarist erbij. Ik speel daarnaast toetsen en Tim doet de zang, de rest is elektronisch.”

De twee komen oorspronkelijk uit Brabant, maar wonen nu allebei in Amsterdam. “Ik woon daar nu al vier jaar, Tim nu één jaar. We hebben onze draai er wel gevonden.” In Nachtwacht, titelnummer van de nieuwe EP, speelt de stad een grote rol. Het nummer staat er in twee versies: het origineel en een remix van Snelle Jelle. "Jelle ken ik van Mother Music, hij en ik (als Quinten 909) zitten namelijk allebei bij dat bookings agency“, zegt Van de Wetering. "We zijn trots dat hij voor ons een remix wilde doen." Snelle Jelle maakte eerder nummers voor onder meer Sef en Gers Pardoel. "Volgens Tim gaat het nummer over een onbereikbare liefde in Amsterdam”, zegt Van de Wetering over de tekst van Nachtwacht. “Vrij heftig dus, maar aan de andere kant hebben we natuurlijk ook nummers die helemaal nergens over gaan. Het is leuk om allebei die kanten te kunnen doen.” De geestige kant van Super909 was op de vorige EP al vertegenwoordigd in tracks als Facebookmeisje (Ik wil je poken / ik wil je liken / ik wil je taggen / je foto’s kijken), en komt op de Nachtwacht EP weer terug in het nummer Voor De Fans en We Willen Dansen.

De producties van Super909 klinken als de heetste discohouse uit de jaren ’80, terwijl de zang van Haakmeester aan de ene kant te vergelijken is met De Jeugd Van Tegenwoordig of TDTMCM, maar ook met zangers uit de eighties. Van de Wetering: “Het is inderdaad heel erg jaren ’80, dat is vooral mijn inbreng in de productie. Disco, met invloeden van Hot Chip en Kool & The Gang. We werden meteen vergeleken met De Jeugd Van Tegenwoordig, daar komen we niet onderuit. Maar Tim laat zich meer beïnvloeden door zangers als Henny Vrienten en Hans de Booij. Het fijne is dat we alle kanten op kunnen met Super909: house, hiphop of pop.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12