Monument ter nagedachtenis voor Pukkelpop-slachtoffers

Hasseltse kunstenaar vertelt in 3voor12radio over ervaringen

Timo Pisart ,

Vorig jaar tijdens Pukkelpop eiste extreem noodweer vijf mensen het leven, er vielen vele gewonden. Op 5 augustus wordt er op het festivalterrein een monument onthuld ter ere van de slachtoffers. De Hasseltse kunstenaar Tom Vanuytrecht maakte dat kunstwerk, vertelde hij vanavond in 3voor12radio aan Roosmarijn Reijmer. "Pukkelpop is een feest. Ik hoop dat dat de bovenhand zal houden."

Vanuytrecht was aanwezig op de noodlottige editie. "We zaten in de Dancehall toen het noodweer uitbrak. Daar was het zo warm dat we naar buiten zijn gegaan om lucht te scheppen. We zijn onder de shelter van de Dancehall gaan staan, die achter ons naar beneden is gekomen." Hij stond niet veilig, denkt de kunstenaar nu. "Er waren niet echt veilige plaatsen, op dat moment."

Vanuytrecht woont op nog geen kilometer van het festivalterrein, maar hij weet niet of dat de reden is dat hij werd gevraagd het monument te maken. "Ik werd gebeld door Stad Hasselt, ze vroegen me erover na te denken of ik het wilde doen. Het klinkt misschien raar dat ik erover moest nadenken, maar publiekscultuur is een heel ander medium dan waar ik normaal in werk." Aangezien het monument nog onthuld moet worden kan Vanuytrecht er nog niet veel over het werk vertellen. Heeft hij zijn eigen ervaringen erin verwerkt, wil Roosmarijn weten. "Die heb ik juist bewust uitgeschakeld. Beelden zijn sowieso emotioneel geladen, als ik vanuit mijn emoties was vertrokken was het teveel geworden."

Eerder liet Tom Vanuytrecht al in een persbericht optekenen: “Het concept voor het beeld komt rechtstreeks van de festivalweide zelf. Na het doornemen van ontelbare foto’s was er één ding dat er voor mij uitsprong en me bij bleef. Ik ben vertrokken vanuit de positie dat het beeld in de eerste plaats iets van Pukkelpop zelf was. Figuratief in uitvoering, maar abstract qua idee. Het beeld denkt aan het verleden, maar kijkt vooral naar de toekomst.”

Dit jaar gaat Vanuytrecht sowieso weer naar Pukkelpop, vertelt hij aan Roosmarijn. "Uiteraard. Daar moet niet over worden nagedacht. Ik ga al vijftien jaar. Het gaat een gekke editie worden, er zal sowieso bij worden stilgestaan, maar het kan ook niet anders dan gewóón een editie worden. Het mag herdacht worden, maar Pukkelpop is een feest. Ik hoop dat dat de bovenhand zal houden."

Op zondag 5 augustus wordt om 14:00 uur het monument onthuld voor iedereen die getroffen werd door de ramp. Op vraag van de nabestaanden van de overleden slachtoffers gebeurt dit eerst in intieme kring. Na de herdenking op het festivalterrein kan het monument vrij bezocht worden door alle aanwezigen.