El Pino and the Volunteers bezig met derde album

Band zoekt nieuwe bassist voor opnames

Ingmar Griffioen ,

El Pino and the Volunteers werkt aan het derde album en hoopt dat begin 2013 uit te brengen. Volgens frontman David Pino is het merendeel van de plaat al geschreven. Nu nog een nieuwe vrijwilliger vinden voor de baspartijen, want vaste waarde Ap spendeert tegenwoordig meer tijd in New York. Het vorige album The Long-Lost Art of Becoming Invisible verscheen eind 2009. Pino: "Vorig jaar was een raar jaar waarin ik veel met Marien Dorleijn in TIKA speelde en met Happy Camper liep het ook uit de hand."

3voor12 krijgt Pino nog net aan de lijn voor hij met zijn camper richting Slovenië afreist. "Met mijn eigen Happy Camper", grinnikt hij, verwijzend naar het project van El Pino-toetsenist Job Roggeveen, waarmee hij onder meer op Noorderslag en Lowlands stond. Voor TIKA en Happy Camper was El Pino al aan de derde langspeler begonnen. "Maar een jaartje rust en veel spelen met andere mensen, maakt het toch anders. We zijn eigenlijk helemaal opnieuw begonnen." Een vaste planning is er niet, maar de band hoopt dit najaar op te nemen en dan begin volgend jaar te releasen.

In Slovenië gaat David Pino vliegvissen, hiken en teksten schrijven. De plaat wordt er niet opgenomen, maar het idee spreekt hem wel aan. "Zoals we met TIKA in een blokhut in Canada opnamen; met beperkte middelen, instrumentarium, ruimte en tijd. Dat is een goede manier om keuzes te maken. Als je kunt blijven kiezen gaat misschien de spontaniteit eraf. Ik zou mezelf best die restricties weer willen opleggen en met de groep ergens heen gaan."

Waarom niet naar New York als bassist Ap (Mark van der Waarde) daar zoveel zit? "Dat zou ook heel goed kunnen. Ap is hartstikke verliefd en daarom veel in New York. Dat kon tot voor kort wel, maar we zitten nu in een stadium dat we intensiever moeten werken." Dus deed de band een oproep op Facebook voor 'een verse bassist(e). Vlugge vingers en een gouden keeltje vereist!' "Ik kan zelf ook wel wat baslijnen inspelen, maar het is het leukste om met band op te nemen. Deze plaat is ontstaan door samen te spelen, meer vanuit de live-ervaring geschreven dan de vorige, die thuis bedacht was en meer complexe arrangementen had."

Voor Ab, die er als bassist en songwriter eigenlijk altijd bij was, is het moeilijker dat hij nu alleen sporadisch mee kan doen. "We hebben het er ook veel over gehad. We besloten zodra we echt aan de bak moesten, op zoek te gaan naar iemand anders. We zoeken iemand waarmee het echt klikt en weten dan niet of het ook tijdelijk is. Bij de Volunteers is het motto wel: 'eens in de band is altijd in de band'. Wat dat betreft is de naam ook wel goed." De Facebook-actie leidde tot nu toe tot drie reacties.

De plaat komt zo goed als zeker weer bij Excelsior uit. Pino: "Ik zou niks anders willen. Voor de eerste plaat hebben we een contract getekend met een optie voor nog twee platen. Dus Excelsior heeft sowieso de eerste optie. Maar misschien vinden ze het wel niet goed genoeg en sturen ze ons terug om nog tien nummers te maken. De intentie is er wel van beide zijden. Je bouwt toch ook samen aan de band."

Meer foto's van El Pino in de oefenruimte door Ralf Mitsch vind je op Facebook.