Wie wint dit jaar de Popprijs? Wie wint dit jaar de Popprijs?

Afrojack, Racoon, De Jeugd of toch een outsider

, Erik Zwennes

Wie wint dit jaar de Popprijs?

Afrojack, Racoon, De Jeugd of toch een outsider

Erik Zwennes ,

Aanstaande zaterdag wordt tijdens Noorderslag voor de 26e keer de Popprijs uitgereikt. Vorig jaar kon eigenlijk niemand om Caro Emerald heen en was de voorspelling niet zo moeilijk. Maar wie wint dit jaar de prestigieuze prijs?

Afrojack - vs - De Jeugd van Tegenwoordig

Een shortlist is er nooit, maar iemand die het afgelopen jaar enigszins om zich heen keek, kon niet om Afrojack heen. Zo was de jonge producer verantwoordelijk voor wereldhits van onder meer Beyonce, Chris Brown en Pitbull. Met de laatste maakte hij in 2011 het meest gedraaide nummer van de Verenigde Staten. Ook De Jeugd van Tegenwoordig gooide in 2011 hoge ogen. Kwamen het derde album en superhit Sterrenstof nog te vroeg voor de Popprijs van 2011, dit jaar zullen die argumenten vast in het juryoverleg langs zijn gekomen. En hoe kan het dat Guus Meeuwis de prijs nog nooit heeft gewonnen? Of Nick & Simon? Op gepaste afstand moeten ook zeker Tim Knol, Di-Rect, De Staat of de immer genegeerde Ilse de Lange genoemd worden. Spinvis en Anouk waren natuurlijk ook grote winnaars van 2011, maar die wonnen de Popprijs al in respectievelijk 2006 en 2001. En de Nederlandse Justin Biebers? Ralf Mackenbach en Monsif zouden bij bookmakers waarschijnlijk nog niet hoog staan. Maar wie wint hem dan wel?

Toevoegen

Hanna Vink, muziekredactrice van De Wereld Draait Door, zet haar geld op De Jeugd van Tegenwoordig of Guus Meeuwis. “Guus Meeuwis is natuurlijk al heel lang bezig in de popmuziek en heeft daarin een steady plekje veroverd voor een groot publiek. Binnen dat genre zoekt hij naar vernieuwing. Zijn recente samenwerkingen met Gers Pardoel bijvoorbeeld, vind ik leuk en slim. Gers doet mee met een nummer op de plaat van Guus en vice versa. Het levert een leuke synergie op, van totaal verschillende muziekstijlen. De Jeugd van Tegenwoordig heeft met de kruising van pop en hiphop echt iets toegevoegd aan de Nederlandse muziek. Hun manier van tekstbehandeling en rappen is origineel en inventief, dat geeft ze een opvallende plek binnen de Nederlandse popmuziek. De laatste plaat vind ik hun beste tot nu toe. Of heel misschien Nick en Simon. Zij weten zichzelf en hun muziek goed op de kaart te zetten via verschillende media.” Als gevaarlijke underdogs noemt Vink zanger Tim Knol en Racoon. “Racoon’s plaat uit 2011 vind ik heel goed. Er staan een aantal zeer catchy nummers op. Racoon bouwt een steeds groter publiek op. Het maakte met de nieuwe plaat nóg een grote sprong. Tim Knol heeft in relatief korte tijd twee hele sterke platen gemaakt. Hij heeft snel een popsterren status weten te bereiken binnen het singer-songwritersgenre in Nederland. En hij is pas net begonnen...”

Internationale Standaard

“Ik kan me niet anders voorstellen dan dat De Jeugd van Tegenwoordig die mee naar huis neemt”, zegt Job de Wit, hoofdredacteur van DJ Broadcast, stellig. “Ze hadden de prijs natuurlijk al veel eerder moeten winnen, maar hebben in 2011 ook nog eens een topjaar gedraaid: het album werd goud, de single ging enorm hard, ze wonnen twee 3FM-awards. Daarnaast is het heel bijzonder dat een act én commercieel goed draait én artistiek hoog wordt aangeslagen. Het wordt hoog tijd dat een muzikaal écht goede act hem weer eens wint. En dan zijn ze dit jaar ook nog eens allemaal in Groningen.” Volgens Gaétan van de Sande, voormalig medewerker van Ali B’s label SPEC (die de prijs in 2004 won, red.) en tegenwoordig zelfstandig consultant, kan Afrojack de prijs niet ontgaan. “Simpel, hij heeft het meest betekend in 2011. De lijst met internationale hits waar hij zijn naam onder heeft staan is indrukwekkend. Daarnaast kun je nu al spreken van de ‘Afrojack-stijl’. Hij is een standaard geworden in hoe je anno nu dance en hiphop met elkaar laat samenvloeien.”

Racoon

Volgens Jean-Paul Heck, hoofdredacteur van Muziek.nl Magazine, zit iedereen ernaast. “Racoon gaat dit jaar winnen. Een veilige maar verdedigbare keuze.” Volgens de journalist is het voor De Jeugd van Tegenwoordig en Afrojack nog te vroeg. “2011 was een indrukwekkend jaar voor Racoon. Na een commercieel geflopt album hebben ze zich volledig herpakt.” Toegegeven, het album Liverpool Rain dat in mei uitkwam heeft inmiddels de gouden status bereikt. “Ze behaalden hiermee artistiek en commercieel succes, enorm knap na een mindere periode in hun carrière”, aldus Heck. Nico Silvius, eigenaar en muzieksamensteller van Radio Oranje Nationaal en TV Oranje, komt met een verrassende keuze: Gers Pardoel. “Dat is inderdaad snel, maar niemand kan toch om hem heen? Het zou me werkelijk niets verbazen. Gers is een van de opvallende popmannetjes van het afgelopen jaar. Hij is hard op weg naar zijn derde nummer één in een nationaal genre. Ik kan je vertellen: dat geeft her en der een flinke dreun hoor.” Een goede tweede keus zou, volgens Silvius, Excelsior-artiest Tim Knol zijn. “Hij zou mijn persoonlijke voorkeur hebben.” De muzieksamensteller ziet Guus Meeuwis en Nick & Simon de prijs niet winnen. “Dan hadden ze hem al lang gehad. Het is waar: anno nu kun je stellen dat beide acts popmuziek maken, maar de Popprijs? Nee, dat geloof ik niet.”

Wie o wie?

De deskundigen zijn er niet over uit. Wie zal er dit jaar toch naar huis gaan met 10.000 euro en de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek? Gers Pardoel en De Jeugd van Tegenwoordig zijn zaterdag in ieder geval al in de Oosterpoort. Tim Knol en Racoon hebben geen optredens staan. Tim Knol kunnen we voor dit jaar afschrijven. Althans, als we zijn manager en toetsenist Matthijs van Duijvenbode mogen geloven. “Echt hoor. Ik zit zaterdag op de bank en Tim Knol is aan het skiën. Ik gok op De Jeugd.” Afrojack is zaterdag ook vrij, maar staat de avond ervóór wel te draaien in Las Vegas. Voor 10.000 euro moet je toch een aardig ticket kunnen regelen. Maar stel dat hij om twee uur ‘s nachts klaar is met draaien. Dan is het hier elf uur ‘s ochtends. Dan nog ruim tien uur vliegen, zeker twee uur rijden. Die uitreiking om half twaalf ‘s avonds wordt wel heel erg krap. De laatste winnaar die zijn prijs niet zelf op kwam halen was eveneens een producer/dj, Armin van Buuren in 2007.

Doorschemeren

Pepijn “Faberyayo” Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig heeft er een hard hoofd in. “Ik zou het wel chique vinden na het gezeik van vorige keer.” De rapper legt uit hoe De Jeugd in 2008 van diverse intimi te horen kreeg dat het wel eens zou kunnen winnen. “Laten we zeggen dat deze of gene het een en ander heeft door laten schemeren. Wij zouden die prijs gaan winnen. Wisten wij dat De Dijk nog bestond.” En ziet Faberyayo Afrojack als een serieuze kanshebber? “Hij kan ook nog wel tienduizend euro gebruiken, ja. Wie weet.” Zijn manager Kostijn Egberts gelooft niet dat zijn Jeugd met de prijs naar huis gaat. “Zoals Giel drie jaar geleden al zei: ‘De Jeugd moet zeker ook dertig jaar in het vak zitten voor ze de prijs winnen. Als wij het niet worden, mag van mij Afrojack hem winnen.” Het lijkt er zowaar op dat het dit jaar spannend gaat worden.

En jij, wie denk jij dat er gaat winnen? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12