MegaUpload offline na FBI-arrestaties, één Nederlander in cel

Anonymous haalt als wraak overheidssites neer

Ingmar Griffioen ,

De populaire uploadwebsite MegaUpload is offline. Volgens persbureau AP is Megaupload.com, een van 's werelds grootste file-sharing sites, door de FBI uit de lucht gehaald. De oprichter en zeker drie andere werknemers zijn gearresteerd en aangeklaagd voor het overtreden van piraterij-wetten, witwassen en samenzwering. De aanklacht rept van ruim 500 miljoen dollar aan schade aan de film-, muziek- en gamesindustrie. NRC meldt dat een Nederlander zich onder de gearresteerden bevindt. De FBI-actie heeft een fikse respons bij hackersgroep Anonymous losgemaakt. Verderop in het artikel meer daarover.

Oprichter Kim Dotcom en Nederlander vast. Onderzoek zou "niks met SOPA te maken hebben"

De spectaculaire FBI-actie volgt een dag na grootschalige protesten (4,5 miljoen mensen tekenden een Google-petitie, Wikipedia en andere sites gingen op zwart) tegen het SOPA (Stop Online Piracy Act) wetsvoorstel. Dat moest deze week in het congres in stemming gaan, maar is uitgesteld omdat de congresleden meer experts en belanghebbenden willen horen. Onderzoekers vertelden aan de Wall Street Journal dat de arrestaties in deze zaak volledig los staan van alle tumult rond SOPA. De FBI zou al twee jaar aan de zaak werken. MegaUpload heeft altijd volgehouden binnen de grenzen van de wet te handelen.

Anonymous neemt wraak en haalt sites overheid en entertainmentindustrie neer

UPDATE:
Hackersgroep Anonymous heeft wraak gezworen en heeft de websites van het Witte Huis, het Amerikaanse Ministerie van Justitie, RIAA (Recording Industry Association of America), MPAA (Motion Picture Association of America), het Franse agentschap Hadopi en Universal Music Group neergehaald. Anonymous en het gelieerde AnonOps melden de ene na de andere succesvolle actie en claimen de grootste aanval in hun bestaan uit te voeren: 5635 mensen zouden helpen bij het aanvallen van sites. Op een gegeven moment kwam de hashtag #Megaupload in 1800 tweets per minuut voorbij.

De internetactivisten van AnonOps doen de actie op hun blog uit de doeken onder de noemer "The Internet Strikes Back #OpMegaupload". Info: anonops.blogspot.com. Even na 1.00 uur meldde Anonymous de komst van de nieuwe MegaUpload site http://megavideo.bz.

Arrestaties Nederlander en drie anderen in Nieuw Zeeland
Volgens het NRC en andere media zijn er zeven personen aangeklaagd, waarvan er vier in hechtenis zijn genomen. De arrestaties vonden plaats in Nieuw Zeeland, in een gecoördineerde FBI-operatie met de politie van Nieuw Zeeland, Hong Kong, Nederland, Canada, Duitsland, Engeland en de Filipijnen. Ook de 29-jarige Nederlandse ontwikkelaar Bram van der K. zou daar zijn aangehouden. Er wordt volgens persbureau AP naar nog twee mensen gezocht. TorrentFreak weet te melden dat "de autoriteiten twintig huiszoekingen uitvoerden in de VS en acht andere landen". Ook zouden er invallen gedaan zijn in datacentra in Nederland, Canada en Washington. Het artikel maakt ook gewag van de inbeslagname van circa 50 miljoen dollar aan bezittingen. Daaronder valt ook het chique wagenpark van oprichter Kim Dotcom, die onder meer vijf Mercedessen bezat met de kentekens STONED, GUILTY, KIMCOM, MAFIA en POLICE.

MegaUpload was in december verwikkeld geraakt in een rechtzaak met Universal Music. Die draaide om een promofilmpje op YouTube, waarin Amerikaanse sterren als als Kanye West, Jamie Foxx, Serena Williams en P Diddy de grote filesharing site aanprezen. Universal liet het filmpje van YouTube halen, waarna MegaUpload een rechtzaak begon. Sindsdien is de video weer te bekijken.

Onlangs onthulde CNET wie er achter MegaUpload zit: (de in Duitsland veroordeelde) ex-hacker en streetracer Kim Schmitz, aka Kimble, aka Kim Dotcom, aka Dr. Evil. 'The Megaman' is ook verantwoordelijk voor andere succesverhalen als MegaPorn, MegaVideo, MegaLive, en MegaPix en had plannen om de muziekdienst MegaBox te starten. Al deze sites zijn momenteel onbereikbaar.

Update 20 januari: mannen achter Megaupload voorgeleid in Nieuw-Zeeland

 Kim Dotcom (a.k.a. Kim Schmitz) van Megaupload wordt samen met Nederlander Bram van der Kolk, Finn Batato en Mathias Ortman voorgeleid in Nieuw-Zeeland.