Wikipedia 24 uur op zwart vanwege SOPA

Open encyclopedie vreest het einde van het vrije web

Atze de Vrieze ,

Open source encyclopedie Wikipedia gaat een dag lang op zwart. Vanaf woensdag 18 januari vanaf 6:00 uur 's ochtends is de site 24 uur niet beschikbaar uit protest tegen de Amerikaanse anti-piraterijwet SOPA (Stop Online Piracy Act) en het daaraan gerelateerde PIPA (Protect IP). "De Engelse Wikipedia gemeenschap vindt dat beide wetten als ze aangenomen worden een verwoestende werking hebben op het vrije en open web", zo luidt de verklaring van de Wikipedia Foundation.

De actie komt vooral vanuit de vrijwilligers die aan de site bijdragen, zo stelt het bedrijf. "In 72 uur hebben 1800 Wikipedians bijgedragen aan een discussie over de wetten. Nog nooit hebben zoveel mensen deelgenomen aan een discussie op Wikipedia. Dat geeft aan hoe groot de zorg is over deze wetsvoorstellen. Het overgrote deel van hen steunt acties om meer publieke reacties tegen de wetten teweeg te brengen. Verschillende opties zijn overwogen, en een 'black-out' bleek de beste optie." Ook andere diensten, zoals Mozilla, Major League Gaming, Reddit en Twitpic gaan 24 uur op zwart.

SOPA is een veelbesproken wet. De bedoeling is dat het makkelijker wordt om op te treden tegen website die auteursrecht schenden. Zo wordt het gemakkelijker Paypal accounts te blokkeren, sites te laten filteren in zoekresultaten, en zelfs hele website te laten blokkeren door serviceproviders. Tech bedrijven en de internet community zijn niet blij met de wet. Ook Shawn O'Keefe, directeur van de toonaangevende Amerikaanse conferentie SXSW Interactive, sprak dit weekend op 3voor12 zijn zorg uit over de voorstellen. Ook de Engelse marketeer en Eurosonic-panellid Tara Austin nam in Groningen afstand van de wet. Zij noemde SOPA een 'fascistische wet'. In Nederland stelde GroenLinks onlangs Kamervragen over SOPA. De partij is bang dat Amerika zijn strenge beleid op zal dringen aan Europese landen.

24 januari moet gestemd worden over het voorstel, maar verschillende partijen dringen aan op uitstel, vanwege de onrust die over de plannen ontstaan is. Of de wet aangenomen wordt is nog maar de vraag. Gisteren werd bekend dat in het Witte Huis grote twijfel heerst over de plannen. President Obama heeft zelfs al hardop laten weten dat hij SOPA niet steunt. Daarmee lijkt de wet in de huidige vorm niet zonder slag of stoot aangenomen te worden.