Meer MegaUpload arrestaties, ook in Nederland Meer MegaUpload arrestaties, ook in Nederland

Bram van der Kolk al eerder aangepakt voor muziekpiraterij

, Ingmar Griffioen & Atze de Vrieze

Meer MegaUpload arrestaties, ook in Nederland

Bram van der Kolk al eerder aangepakt voor muziekpiraterij

Ingmar Griffioen & Atze de Vrieze ,

Meer arrestaties dit weekend in de geruchtmakende MegaUpload zaak. In Europa zijn volgens persbureau Reuters twee mensen opgepakt: de Duitser Sven Echternach (gevlucht uit de Filipijnen) en de Est Andrus Nomm, die in Nederland zou zijn aangehouden. Van de oorspronkelijke zeven aangeklaagden is alleen Slovaak Julius Bencko nog voortvluchtig. Ondertussen komt er dagelijks meer nieuws naar buiten over de extravagante levensstijl van MegaUpload-chef Kim Dotcom en blijkt de eerder gearresteerde Nederlander Bram van der Kolk niet voor het eerst voor muziekpiraterij opgepakt.

Beslissing borg uitgesteld, dure advocaat trekt zich terug, Van der Kolk eerder aangepakt

Donderdagavond vierde Kim Dotcom (de veroordeelde Duitse ex-hacker en -streetracer Kim Schmitz) zijn verjaardag in zijn mansion van 24 miljoen dollar in Nieuw-Zeeland, toen de politie binnenviel. De eigenaar/oprichter van MegaUpload, een van de grootste filesharingsites ter wereld, en drie anderen werden gearresteerd op verzoek van de FBI. De aanklacht repte van het overtreden van piraterij-wetten, witwassen en samenzwering en ruim 500 miljoen dollar aan schade aan de entertainment-industrie. Meer bijzonderheden over de grootscheeps inval met 76 agenten en twee helicopters, waarbij Dotcom zich verschanste in een saferoom, lees je in de New Zealand Herald.

Intussen heeft Megaupload oprichter Kim Dotcom vanmorgen vroeg voor de rechter in Nieuw-Zeeland om zijn vrijlating gevraagd. Dotcom ontkent alle aanklachten. De openbaar aanklager ziet de internet tycoon liever niet op borgtocht vrijkomen, omdat hij een hoog vluchtrisico zou hebben. Dotcom heeft twee paspoorten (Duitse en Finse), een paar dozijn creditcards en zou al eens naar Thailand uitgeweken zijn, toen in Duitsland de grond onder zijn voeten te heet werd. Zijn advocaat protesteerde dat Dotcom niet onopgemerkt het land zal kunnen verlaten, aangezien hij twee meter lang is en zo'n 130 kilo weegt. De rechter heeft de beslissing over de borgtocht uitgesteld. Voorlopig blijven Dotcom, Nederlander Van der Kolk en twee Duitsers nog in hechtenis. De autoriteiten in de VS zouden er sterk op hebben aangedrongen geen borg te verlenen en hebben om uitlevering verzocht. Ze willen de aangeklaagden in Virginia berechten, waar de aanklacht is ingediend. De volledige aanklacht is hier te vinden.

Ook de Nederlandse programmeur van de uploadsite Bram van der Kolk zit voorlopig vast in Nieuw-Zeeland. Hij zou voor 2,5% eigenaar zijn van Megaupload en met de site vele miljoenen verdiend hebben. Volgens de aanklacht in kalenderjaar 2010 2 miljoen dollar. Van der Kolk is volgens diezelfde aanklacht de programmeur van de site en verantwoordelijk voor het verwerken van DMCA take-down notices, oftewel klachten over auteursrechtenschendingen. Van der Kolk wordt er van verdacht eigenhandig beschermd materiaal op de site te hebben geplaatst. Volgens Emerce was Van der Kolk eerder actief in de muziekpiraterij. Stichting Brein sloot enkele jaren terug zijn website MP3Top40.net, waarop de hele hitlijst gratis te downloaden was.

Nog meer Nederlandse betrokkenheid: hosting provider Leaseweb stelt volgens de aanklagers 630 servers ter beschikking aan Mega Conspiracy. De hosting provider is al vaker in verband gebracht met websites waarop auteursrechten geschonden worden. Zo was Leaseweb een paar jaar geleden ook betrokken bij OINK, een zeer populaire torrentcommunity, die in 2007 eveneens met groot vertoon van politiemacht uit de lucht gehaald werd. Leaseweb is overigens ook 'gewoon' de hosting provider van onder meer Hyves en Jaap.nl. Het bedrijf wordt zelf niet aangeklaagd. Andere derden die betrokken waren bij het bedrijf Mega Conspiracy zijn Paypal en pokersite Partypoker, dat als grootste adverteerder zo'n 3 miljoen dollar naar het bedrijf overmaakte.

Gisteren meldden media dat MegaUpload voor de verdediging een van Amerika's bekendste advocaten in de arm had genomen. Robert Bennett maakte eerder naam door het voeren van de verdediging voor Bill Clinton (die van seksueel misbruik beschuldigd werd) en de fraudezaak tegen het Amerikaanse energiebedrijf Enron. Binnen een dag moest Bennett zich echter alweer terugtrekken vanwege belangenverstrengeling, meldt Reuters.

Vandaag bleek dat MegaUpload concurrent Filesonic zelf gekozen heeft om alle sharing-opties uit te schakelen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12