Hostingprovider XS Networks zwicht voor juridische druk Brein Hostingprovider XS Networks zwicht voor juridische druk Brein

'Laatste Nederlandse weigeraar' stopt diensten op 1 februari

, Ingmar Griffioen

Hostingprovider XS Networks zwicht voor juridische druk Brein

'Laatste Nederlandse weigeraar' stopt diensten op 1 februari

Ingmar Griffioen ,

De Nederlandse hostingprovider XS Networks stopt per 1 februari met haar diensten, meldt Entertainment Business. Het nieuws volgt een dag nadat Brein de hostingprovider in een bodemprocedure dagvaardde voor 'het hosten van de illegale website Sumotorrent'. Brein zegt dat de rechtzaak wel doorgaat. Volgens de piraterijbestrijder is XS Networks "de laatste Nederlandse hosting provider die weigert klinkklare piratensites af te sluiten".

Rechtszaak gaat door, kruistocht Brein

Brein lijkt aan een ware kruistocht bezig. Nadat de rechter begin deze maand bepaalde dat Ziggo en XS4ALL de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren voor hun abonnees, heeft Brein ook UPC en KPN op de korrel genomen. Nu volgt een nieuw succes. Brein legt uit dat Sumotorrent "via torrentlinks toegang geeft tot illegale kopieën van films, muziek, games en boeken, bovendien gaan links vaak naar oplichting- en illegale goksites". Vandaag kondigde XS Networks aan dat zij per 1 februari 2012 haar bedrijf staakt. Daardoor zouden volgens Brein Sumotorrent plus nog twee grote illegale sites naar een nieuwe host op zoek moeten.

De concept dagvaarding viel eind 2011 al op de mat, maar de dreiging was al jaren bekend. Zo startte Brein al in 2008 een, later ingetrokken, kort geding in deze zaak. De dreiging werd concreter sinds het vonnis tegen Mininova in 2009. XS Networks zegt daarover in dezelfde verklaring: "Begin 2010 is XS Networks B.V. begonnen met het afbouwen van haar bedrijfsactiviteiten, waarbij de laatste sites tot 1 februari 2012 gehost bleven. Hieronder valt ook SumoTorrent.com."

Brein meent dat XS Networks eerst "haar legale klanten heeft overgedragen aan onder meer Trueserver alwaar zij serverruimte onderhuurde". De piraterijbestrijder "vermoedt dat XS Networks de illegale klanten heeft aangehouden om daar zo lang mogelijk geld aan te blijven verdienen en pas na ontvangst van de concept dagvaarding in overleg met die illegale klanten heeft besloten de zaak op 1 februari definitief te sluiten en de illegale sites in de gelegenheid te stellen elders onderdak te vinden."

Op de eigen site schrijft Brein-directeur Tim Kuik: "Wij vinden dat XS Networks in elk geval sinds het Mininova vonnis eind 2009 willens en wetens onderdak is blijven verlenen aan evident illegale sites en zich dus bewust met geld uit onrechtmatige handel heeft laten betalen. Wij vinden dat verwijtbaar gedrag dat niet getolereerd kan worden. Dat XS Networks de tent nu dicht gooit betekent niet dat wij onze rechtszaak zullen staken."

Brein eist dat XS Networks voor 25 januari 09:00 uur Sumotorrent offline haalt, maar de hostingprovider is niet van plan daar gehoor aan te geven. "Wij zien, net als stichting BREIN al in 2008, geen spoedeisend belang en zullen ons contract met de klant honoreren."

Slagveld in filesharing land
Het nieuws volgt een week, nadat de FBI uploadsite MegaUpload offline haalde, waarna meerdere filesharers als Filesonic, Uploaded.to, VideoBB, Videozer, 4Shared, EnterUpload en Fileserver zelf besloten in te grijpen. Ze sloten hun services helemaal of alleen voor IP-adressen in de VS, waar nu de grootste juridische dreiging vandaan lijkt te komen. Naast filesharers zijn in Nederland nu de internet service providers (ISP's) en hosting providers aan de beurt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12