Hollandse Nieuwe 25 op de Luisterpaal Hollandse Nieuwe 25 op de Luisterpaal

Nieuw jaar vol talent van start met maar liefst dertig tracks

, Erik Zwennes

Hollandse Nieuwe 25 op de Luisterpaal

Nieuw jaar vol talent van start met maar liefst dertig tracks

Erik Zwennes ,

Ook in 2012 is 3voor12 dé plek om nieuwe Nederlandse acts te ontdekken. Zoals je inmiddels gewend bent worden de beste demo’s, EP- of albumtracks maandelijks verzameld op de Hollandse Nieuwe compilatie. Deze staat een maand op de Luisterpaal.

3voor12 is het jaar voortvarend begonnen. Naast een nieuwe site, de 12van3voor12 en een nieuwe Hollandse Nieuwe van de Maand is het tijd voor een nieuwe sampler vol talenten uit eigen land. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het zijn dertig tracks geworden. Maar met zoveel toffe acts is het gewoon lastig kiezen. Hollandse Nieuwe 25 is de hele maand januari te beluisteren op de Luisterpaal.

Wil jij met je nieuwe nummer ook op de Hollandse Nieuwe sampler? Stuur dan een MP3 of een downloadlink vergezeld van info/bio naar 3VOOR12@gmail.com.

1. Lephen - Heavyweight
Brabander Lephen produceerde de opener van de compilatie. Heavyweight staat op zijn EP Quod Sum dat uitkomt via Oi! Recordings. Beluister hier het gehele minialbum.

2. Thomas Azier - Red Eyes

De naam Thomaz Azier hangt al een tijdje boven het muzieklandschap. Vooralsnog verstopte de zanger en producer zich veilig in Berlijn, maar met zijn nieuwe EP Hylas 001 zal het toch echt hard gaan. Al was het maar omdat hij op Eurosonic Noorderslag acte de présence geeft. Beluister de EP op de Eurosonic Noorderslag Luisterpaal. 

3. Mitchel Ouwens - Don't Wanna Ruin

De voorman van Mitchel & The Delirious Gents weet ook solo heel bijzondere soulproducties te produceren. Don’t Wanna Ruin is eigenlijk een demo, maar wat ons betreft al zo af dat het een mooie plek op de compilatie kreeg. Daar waar The Coral, Mayer Hawthorne en Cee Lo Green elkaar vinden.

Peter Bezemer produceert en schrijft al enige tijd aan zijn te verschijnen album De Weg Naar Rome. Hij ontving al hulp van Delic, maar maakte Handen van de Klok zelf. 
 
De formatie Super909 had al bescheiden succes met de eerste single Discobril. Het repertoire van de band is uiteenlopend, zowel muzikaal als tekstueel, met in de verte een jaren '80 geluid van namen als Frank Boeijen en Hans de Booy. Hun tweede single Nachtwacht vertelt een verhaal over verloren en onbereikbare liefde in de stad Amsterdam.
 
De Nijmeegse singer-songwriter Niek Pronk maakt liedjes onder de naam Indasol. Onlangs bracht hij een EP uit vol zware en minder zware country-blues-indie liedjes. Summer Blues is opgenomen door Xavier Teerling.
 
Sparrow Falls is een postpunk/rockband uit Maastricht. Vorig jaar verscheen hun debuutalbum Tides. Het vertaalde zich al in vele optredens in onder andere Melkweg Amsterdam, Dynamo Eindhoven, W2 Den Bosch en 013 Tilburg. Daarnaast werd Sparrow Falls dit jaar geselecteerd voor de PopRonde en stond de band in de finale van De Grote Prijs van Nederland. De band laat zich vergelijken met bands als The Hold Steady en The Gaslight Anthem en geeft zelf invloeden aan van punk- en post-hardcorebands als Hot Water Music en Thrice, hardrockiconen Thin Lizzy en Iron Maiden, folk- en countryartiesten en experimentele singer-songwriters als Tom Waits en Joanna Newsom.
 
Het is even stil geweest rond de jonge Dordtse rapper Risskant. Maar op 16 maart verschijnt zijn nieuwe album Makkelijk te Snappen, Moeilijk te Begrijpen oftewel MTSMTB. Hoor op deze sampler de titeltrack, die net als de rest van de plaat is geproduceerd door Brabander Benzie. 
 
Arend-Jan van der Scheer van de Groningse band LPG gaat solo. Althans, naast de werkzaamheden met zijn band. Als Simon Karolis maakt hij gedragen folkliedjes. Luister meer materiaal op zijn Bandcamp-pagina
 
Sherandell Maynard beter bekend als Rass Motivated bracht eind 2011 zijn EP First Light uit. Op de plaat onder meer medewerking van KaliBwoy. Rass Motivated won in 2011 de Music Matters Award en is daarom een jaar lang muziekambassadeur van Rotterdam. 
 
I’m not mukowski is het alter ego van Jochem Meijer (1982). Niet de grappenmaker, maar de singer-songwriter. Zijn EP is op een laptop aan de keukentafel opgenomen, en dan toch nog sfeervol. Meijer laat zich inspireren door acts als dEUS, Beatles, Gorillaz, wat traditionele singer-songwriters en Elliott Smith en Badly Drawn Boy.
 
Yaleesa Taribuka aka Yayz uit Apeldoorn werkte voor haar nieuwe track Donder in de wolk samen met de gevierde producer Kubus. Bekijk ook de mooie video die voor de track is geschoten.
 
De dwarse Utrechtse indieband Shuriken bracht eind 2011 het album Apologies For The Drones in eigen beheer uit. Zanger-gitarist Marten Timan kennen we als bassist van We vs. Death. Beluister het hele album eveneens op de Luisterpaal of download het gratis op Bandcamp. Lees ook het interview bij 3voor12utrecht.
 
Eind vorig jaar bracht de Friese Reina Rodina haar album WetterKâld uit. Jazeker, dreampop in het Fries. De plaat is geproduceerd door Phil Mills.
 
Het lokale label Arnhems Diamond bracht onlangs de mixtape van Kingsta uit. De tape is gemixed door DJ Prime van Goodfellas, bekend van Kempi's Mixtape 3.1. Medio januari moet de bijbehorende video klaar zijn.
 
R&b-zangeres Qeaux Qeaux Joans tourde al met Beth Hart, Keith Caputo en deelde het podium met Sea Sick Steve. Nu doet ze het op eigen kracht. Binnenkort verschijnt haar nieuwe EP.  
 
Na een lang verleden als gitarist in verschillende metal bands en het veelzijdig experimenteren van electronische muziek heeft Remy Dovianus a.k.a. SUNAIVOD begin 2009 zijn ervaringen meegenomen in dit drum-n-nass project.  Begin 2010 had hij met dit project zijn eerste succes te pakken met het winnen van een internationale remix competitie van het uit Engeland afkomstige Enter Shikari voor de single No Sleep Tonight single. Remy heeft optredens gehad met o.a. Black Sun Empire, Nymfo en Tantrum Desire uit Engeland. Dit jaar stond SUNAIVOD in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland.
 
Producer Chokz maakte samen met mc Yaellus een gloednieuwe EP. Hebben te laat is de eerste track die je hiervan kunt horen.  
 
Hip Hipper Hipster is de titeltrack van de EP die op vrijdag 27 januari in Merleyn, Nijmegen wordt gepresenteerd. Liquid Snow staat naast deze concepttrack voor donkere indiegitaarrock met hier en daar een subtiel orgeltje of vieze synth. 
 
Noisepunk-band Adolf Butler bracht onlangs de LP Holland uit op het Haagsche Motorwolf Records, een sublabel van Bunker Records.
 
Maus is een nieuw project van singer/songwriter Gijs van Veldhuizen, gitarist in de band Audiotransparent. Uit de groningse klei getrokken indie-pop met een donker hart en een schitterend lichtpuntje. Beluister hier de gehele EP.
 
Maslov is een Westfriese rockformatie met de roots in Enkhuizen. Violent Dun is de eerste single van de band. De afgelopen zomer heeft Maslov in de opnamestudio doorgebracht met producer Stephen van Haestregt. Stephen is vooral bekend als 
voormalig drummer van Within Temptation. Hij is ook als producer actief en heeft in die hoedanigheid gewerkt aan producties van onder meer After Forever, Krezip en het doorbraakalbum Mother Earth van Within Temptation. Begin dit jaar moet de debuut-EP van de band verschijnen.
 
Het Leger des Stijl is een hiphoppend trio uit het hoge noorden bestaande uit Robbedoes, Skarjan en NAIDT .Laastgenoemde neemt de producties voor zijn rekening. 
 
Het Amsterdamse bandje The Applejacks bestaat uit Vincent, Hugo, Joris en Oscar. Ze speelden al eens in de Melkweg en op Lowlands in de Ogonogo tent. De producenten van de speelfilm Lover of Loser waren zo onder de indruk van de liedjes van The Applejacks,  dat zij het nummer Pancakes gebruikten voor de sleutelscène van deze film. Kenmerkende elementen van hun muziek zijn rock and roll en blues.
 
Het Culemborgse duo Evenwicht bestaat sinds 10 november 2009 en laat zich wat betreft muziekstijl het best omschrijven als intellectuele hiphop boordevol creativiteit. Het uitvoerend tweetal, luisterend naar de stage names Le Professeur (Marnix) en Proza (André). Evenwicht is met één track vertegenwoordigd op de compilatie FTG 3. Recent brachten ze een nieuwe EP uit met onder meer samenwerkingen met Boef en de Gelogeerde Aap, Rosco (Zo Moeilijk) en Sticks (Fakkelbrigade, ex-Opgezwolle).
 
De Rotterdamsche indieband Allison bracht onlangs de EP We Are More The Same Than You Are uit. Het nummer Pop Up is afkomstig van deze plaat die in Rotown werd gepresenteerd.
 
Half Way Station is een gritty indiefolk band uit Rotterdam. Ze stonden al op Oerol en Metropolis. In februari moet het eerste bandalbum verschijnen. Moonshine, de zelfgestookte sterke drank uit The South, is de naamgever van de plaat. Dit nummer is een voorproefje.
 
De band van Bob Dijkshoorn, de zoon van..., heeft een knappe demo afgeleverd. Beluister nu Shotgun of de gehele demoplaat alhier.
 
Fortunate Holders combineert stemmen, piano, gitaar, cello, banjo, percussie, drums en elektronica voor de betere meerstemmige folkpop.
 
Emmanuelle is een Française, maar al tien jaar woonachtig in Amsterdam. Op de Hollandse Nieuwe compilatie speciaal een nieuwe versie van haar prachtige On Your Throne. Luister hier naar meer.

 

 

 

 

 

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12