Eurosonic Noorderslag: Tien tips voor de conferentie Eurosonic Noorderslag: Tien tips voor de conferentie

Touring, streaming, downloadverbod, platenzaken

, Atze de Vrieze

Eurosonic Noorderslag: Tien tips voor de conferentie

Touring, streaming, downloadverbod, platenzaken

Atze de Vrieze ,

De echte die-hards gaan niet alleen 's avonds bandjes kijken en 's nachts kroeghangen, maar ook overdag kennis tanken op de conferentie. De hete hangijzers van de muziekindustrie worden besproken in tientallen panels en zakenborrels.

Een echt spraakmakende spreker ontbreekt op deze Noorderslag. Iemand zoals Bob Lefsetz, die vorig jaar te gast was. Of prikkelende denkers als Andrew Keen of Bill Drummond, die het Incubate festival op zijn laatste edities ontving. In plaats daarvan kiest Noorderslag regelmatig voor een wat veiliger optie. De donderdag staat zelfs vrijwel geheel in het teken van ambtenarenkwesties als vergunningen, veiligheid en stadspromotie. De meest interessante panels vinden we op de vrijdagmiddag, met onder meer seminars over het downloadverbod, over streaming muziek en de invloed van de economische tegenwind op het live circuit. 3voor12 selecteerde de tien meest interessante panels.

Music tech presentations: streaming music
Do 13:30-14:30
Altijd goed: panels over de nieuwste online snufjes. Het toverwoord op dit moment is natuurlijk streaming. In tegenstelling tot vorig jaar is er niemand van Spotify in Groningen, wel afvaardigingen van Soundcloud, Last.fm en Xite.

Ralph Simon - A digital makeover for the material girl
Vr 12:00-13:00
Een beetje superster heeft tegenwoordig een flinke digitale strategie rond de release van een nieuw album. Zo ook Madonna, die zich laat bijstaan door Jive Records-oprichter Ralph Simons. Hij komt in Groningen vertellen over de digitale campagne rond de queen of pop.

Less tours, less tickets?
Vr 12:00-13:00
De economie zit in een dip, mensen houden de hand op de knip. Wat betekent dat voor het live circuit? In 2010 kozen mensen voor shows met minder hoge ticketprijzen, in 2011 leken ze juist minder concerten te bezoeken en te kiezen voor bijzondere maar dure evenementen. Wat is de trend nu? Met grote promotors uit onder meer Zwitserland en Duitsland en Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg.

The Streaming Situation
Vr 12:00-13:00
Delen, delen, delen, dat is waar het om draait in deze tijd, zeker als het op muziek aankomt. Dit panel gaat over de sociale betekenis van 'sharing'. Verandert het onze manier van omgaan met muziek? Of is het eigenlijk gewoon oude wijn in nieuwe zakken? Met onder andere een afgevaardigde van Deezer, de onlangs gelanceerde streaming muziekdienst.

Succesverhalen: Tony Berk
Vr 13:30-14:30
Tony Berk is al sinds jaar en dag een van de machtigste mensen in de Nederlandse muziekindustrie, zij het vooral achter de schermen. Hij begon ooit bij Radio Noordzee, werd succesvol als muziekuitgever en eigenaar van Dino, en viert nu internationale successen met The Voice Of Holland. Een gewiekst zakenman, die een hoop smeuïge verhalen met zich meedraagt. Nu maar hopen dat hij ze wil delen.

Downloadverbod en Thuiskopie
Vr 15:00-16:00
Downloadverbod of thuiskopie, dat is de zware keuze die boven het auteursrechtendebat hangt. Er zijn zelfs mensen die vinden dat een combinatie van beide best kan. Het is afwachten of we een herhaling van standpunten gaan zien of echt vuurwerk, maar er zitten in elk geval mensen met uitgesproken meningen: Erwin Angad-Gaur (Ntb), Andre de Raaff (uitgever en Buma-bestuurslid), Christiaan Alberdingk Thijm (advocaat) en Paul Solleveld (NVPI).

(Live) Music Streaming Everywhere?
Vr 16:30-17:30
Nog een relatief nieuw verschijnsel in de digitale wereld: streaming verslaggeving van festivals. Wij doen het bij 3voor12 natuurlijk al jaren, maar ook de BBC houdt zich er mee bezig, en festivals kunnen het ook zelf doen, bijvoorbeeld in samenwerking met een grote partner als YouTube.

The Debate About Discounting Tickets
Vr 15:00-16:00
Koopjeswebsites doen het goed de laatste tijd, met Groupon als bekendste voorbeeld. Maar is dat het nu eigenlijk wel zo goed voor de markt om tickets tegen bodemprijzen te dumpen? Welk signaal geef je ermee naar je klanten? Hoe ga je om met lege stoelen in je zaal?

De Platenzaak van de toekomst
Za 12:30-13:30
De ene na de andere platenzaak sluit. En iedere keer snikken we vol nostalgie en de roemruchte geschiedenis. Maar hoe ziet de toekomst er eigenlijk uit. Wat is de waarde van fysieke producten? Met Roy Teysse (Universal), Anouk Rijnders (Record Industry), Mark Kneppers (Velvet) en Dick van Dijk (Plato).

The Piracy Dilemma
Za 15:30-16:30
Piraten worden op Noorderslag traditioneel wat meewarig bekeken. Voorstanders van piraterij zijn er traditioneel afwezig. Best interessant dus dat er een panel op de rol staat dat de vraag stelt of piraterij niet ook juist de oplossing kan zijn van een probleem, in plaats van dat het zelf het probleem is. Met onder meer een onderzoeker van TNO, dat in een spraakmakend onderzoek al eens concludeerde dat downloaders economisch gezien een interessante groep mensen zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12