ESNS12: Zanillya geeft hiphop eindelijk een female body ESNS12: Zanillya geeft hiphop eindelijk een female body

Op een podium vol winnaars, overtuigd Zanillya ook op Eurosonic

, Pepijn van Gils

ESNS12: Zanillya geeft hiphop eindelijk een female body

Op een podium vol winnaars, overtuigd Zanillya ook op Eurosonic

Pepijn van Gils ,

Al twee decennia lang levert Nederland mannelijke mc's voor eigen gebruik. Deze spraakmakers komen al lang niet meer alleen uit Rotterdam en Amsterdam, maar de eerste vrouwelijke moest nog opstaan. Op stevige beats, die staan als een huis, rapt Zanillya uit haar hart, over dingen die haar raken. Gesteund door blazers en backing vocals, geeft zij gezicht aan de eerste echte Nederlandse female mc.

CONCERT
Zanillya, Eurosonic, De Walrus, 12 januari 2012

MUZIEK
Zanillya maakt straight-up Nederhop, niks meer niks minder. In de voetsporen van een lange rij mannelijke neder-rappers, zoals Osdorp Posse, Extince, Postmen, E-Life en Opgezwolle, geeft Zanillya vrouwelijke nederhop een smoel. Met voldoende attitude en een gezonde dosis arrogantie, brengt zij rhymes over liefde, haar gevecht en het respect voor haar vader. Dj THEprinceOFbeatz legt een solide 'old school' ondergrond, waarop Zanillya kan spitten. Het vocale werk van Sanguita Akkrum en Aisata Blackman geven Zanillya's geluid the female body die het geloofwaardig maakt.

PLUS
Een volle set, waarin Zanillya schouder aan schouder met haar combo het podium vult. Het zestal is prettig op elkaar ingespeelt en interacteert met elkaar en het publiek. Zanillya spit uit haar hart. Rauwe teksten, geen venijn. Geen gediss, geen gehaat, maar L.O.V.E, zoals haar gelijknamige single. Met rappen over wat je werkelijk bezighoud is nog nooit iemand door de mand gevallen. Zij twijfelede daarom geen seconde om haar laatste single "Voetsporen", een muzikale shout-out naar haar overleden vader Boney M., op te nemen. Zanillya: 'Mensen komen er toch achter en als ik er nooit een track over maak, voelt het juist meer of ik mijzelf en hem verloochen. Dit is mijn manier om respect te tonen aan hem.'

MIN
Mei vorig jaar kwam de formatie, zoals deze nu op het podium staat, bij elkaar, toen Zanillya zich aanmeldde voor De Grote Prijs 2011. In slechts een half jaar boksten zij zich naar de finale, wat een prachtige prestatie is, maar je voelt dat ze nog met een been in de repetitieruimte staan. Een live hiphop act als deze vraagt om de precisie van een metronoom, die af en toe ontbreekt.

CONCLUSIE
Niets is mooier dan muzikanten die zichtbaar plezier hebben in wat ze doen. Zanillya zet samen met haar band met veel gemak en plezier een lekkere serie tracks neer, waardoor zij zich zeker in de kijker speelt voor de landelijke podia en festivals als Boogiedown en Appelsap. Een nog strakkere productie en executie zouden zomaar heel andere deuren kunnen openen.

CIJFER
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12