ESNS12: Baxter Dury houdt wel van een biertje ESNS12: Baxter Dury houdt wel van een biertje

Melige Brit schurkt tegen het valse aan

, Timo Pisart

ESNS12: Baxter Dury houdt wel van een biertje

Melige Brit schurkt tegen het valse aan

Timo Pisart ,

'Ik vraag het me af, hoe kan een mens toch overleven onder deze omstandigheden, hoe kan iemand zijn werk doen met de muziek nog aan?' Gortdroog zet Baxter Dury de toon tijdens de soundcheck. Die cynische humor, waarmee hij de show aan elkaar ouwehoert, heeft de Brit niet van een vreemde. Maar van zijn vader Blockhead Ian. God hebbe zijn ziel.

CONCERT
Baxter Dury, Eurosonic, De Spieghel, 13 januari 2012

MUZIEK
Baxter Dury is al veertig en heeft minstens tien jaar aan muzikale carrière achter de rug, maar echt een voet aan de grond krijgt hij nu pas met zijn derde langspeler. "Happy Soup" staat vol alternatieve gitaarpop met oude analoge synthesizers die klinkt als Blur op prozac: verdoofd en traag maar nog altijd aanstekelijk.

PLUS
Het is onmogelijk niet te grijnzen bij het horen van de cynische zinssneden die uit de pen van Dury zijn verschenen. Wanneer Baxter Dury in "Isabel" zijn liefde betuigt doet hij dat niet met een kwezelig "I love you", maar praatzingt hij: "I think my mate slept with you when you were in Portugal."   Prettig is ook de hijgzang van de zangeres/toetseniste, een aangename afwisseling op de wat monotone stem van Dury.

MIN
Althans, wanneer die niet tegen het valse aanschurkt. Iets te vaak zitten Dury en de zangeres er gewoonweg naast. Maar het kan Dury waarschijnlijk geen zak schelen. Hij gedraagt zich eerder als een Engelsman die met zijn mates in de pub staat, dan als de frontman van een band. Wanneer hij even niets te doen heeft, wandelt hij naar achteren om een forse slok bier te nemen, tijdens een gitaarsolo staat hij tegen de bassist aan te lullen en zijn muziek neemt hij vanavond met een wel erg grote korrel zout. "Dit is een wodkalolly met binnenin een schorpioen. Het staat symbool voor het volgende nummer. Maar eigenlijk heeft hij er geen fuck mee te maken."

CONCLUSIE
Misschien had Dury gewoon teveel gedronken. Tijdens de show zet hij vaker een blikje bier aan zijn lippen, dan de microfoon. Best een plausibele verklaring voor de overdaad aan meligheid en de valse zang. Met zo'n goede plaat als "Happy Soup" mag Dury best nog eens terugkomen, maar hopelijk blijft hij dan nuchter.

CIJFER
6

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12