ESNS12: Naar adem happen met Shaking Godspeed ESNS12: Naar adem happen met Shaking Godspeed

'Dis ‘n nieuwe, as zoaveel vanavond'

, Erik Zwennes

ESNS12: Naar adem happen met Shaking Godspeed

'Dis ‘n nieuwe, as zoaveel vanavond'

Erik Zwennes ,

Shaking Godspeed staat voor het tweede jaar op rij op Eurosonic. De rockband staat zelfs op het zelfde tijdstip en in dezelfde hardrockkroeg. Maar het materiaal is nieuw, afkomstig van het te verschijnen album "Hoera". Dat materiaal slaat een nieuwe weg in en smaakt naar meer.

CONCERT
Shaking Godspeed, Eurosonic, De Walrus, 13 januari 2012

MUZIEK
Na Go Back To The Zoo op de Grote Markt is het aan Shaking Godspeed om nieuw materiaal te presenteren. Op 24 februari verschijnt het nieuwe album "Hoera". Door de titeltrack weten we al enigszins dat de psychedelische rootsie powerrock iets compacter is geworden. Voorman Wout Kempkens verklapte dat er geen lange nummers op "Hoera" komen. In een afgeladen hete hardrockkroeg primeurt de band een wat meer garage-industriële sound.

PLUS
Net als vorig jaar staat voor deze aftandse en smerige kroeg, in een zijstraatje van de Vismarkt, weer een flinke rij mensen. Binnen is het afgeladen vol en is er bier, veel bier. Zo hoort het bij Shaking Godspeed. De band geeft gelijk veel warmte terug met de nieuwe single "Hallo" en het oude nummer "Lately". 'Dis ‘n nieuwe, as zoaveel vanavond', brult Wout. Wat volgt is een pittige track met bizarre drum en vrijwel geen richting maar veel zeggingskracht. Na twee oude tracks weer een nieuw liedje: desolate sleazy listening dat over gaat in een midtempo dwingend bluesgaragebeest. Dan weer een oud nummer, "Godspeed", dat door Wout beter dan ooit wordt gezongen. Een eveneens oud nummer is geheel en onherkenbaar omgegooid voor het nieuwe album. Het vormt een van de hoogtepunten. Na nog twee sterke nummers en een oudje valt het doek en is het naar adem happen.

MIN
Van de zes nieuwe nummers zijn er drie heel aanstekelijk en raak. Bij drie andere liedjes moet het kwartje nog vallen, waarvan er twee wel eens te moeilijk en afstandelijk zouden kunnen zijn in de swingende Shaking Godspeed set. Je ziet dat bassist en toetsenist Paul Diersen nog wat zoekt naar de juiste manier om de nieuwe nummers te spelen. Vers uit de studio moet hij soms wel heel geforceerd beide disciplines combineren. Het ziet er erg onrustig uit en komt het geluid niet altijd ten goede. Dan maar even niet die nauwelijks hoobare toetsen tijdens dat nieuwe nummer en focussen op de bas, bijvoorbeeld.

CONCLUSIE
Op het moment dat de gitaarmuziek op omvallen staat, doet Shaking Godspeed boos. Het kiest de eigen weg, gooit er veel nieuwe ideeën in en laat zien dat met puur muzikantschap en enorm veel spelplezier een zaal volledig in de ban van rockmuziek te krijgen is. Het zou leuk en terecht zijn als de randstad ook wat meer zou vallen voor Shaking Godspeed. En is het niet vanuit de onderbuik, dan maar omdat de sound en liedjes bijzonder vernuftig in elkaar zitten. Wat een band. Wat een plaat.

CIJFER:
8

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12