ESNS12: Uitslover Citizens! heeft wat te pakken ESNS12: Uitslover Citizens! heeft wat te pakken

…groove, een hip label, dansbare poptunes en dit publiek bijvoorbeeld

, Ingmar Griffioen

ESNS12: Uitslover Citizens! heeft wat te pakken

…groove, een hip label, dansbare poptunes en dit publiek bijvoorbeeld

Ingmar Griffioen ,

Jonge Britse vijfkoppige popband in net iets te hippe kleertjes tekent bij nog wat hipper Frans elektronicalabel (Kitsuné). Vreemd? Een beetje wel, maar Citizens! maakt wel zeer dansbare retro pop, gedrenkt in een eighties discosaus en heeft de juiste groove en een paar sterke popsongs te pakken. Het vijftal heeft de belangrijkste ingrediënten in huis voor een succesvol baksel.

CONCERT
Citizens!, Eurosonic, Machinefabriek, 13 januari 2012

MUZIEK
Disco- en dancepop met sterke frontman en belangrijke rol voor toetsen en de stuwende ritmetandem. Ook de looks van de bandleden en de instrumentatie zijn tot in de puntjes verzorgd.

PLUS
Citizens! heeft wel meer in de mars dan de maniertjes en de kledij aanvankelijk doen vermoeden. De zanger heeft een niet erg bijzondere, maar prettige heldere stem en minstens zo belangrijk: hij snapt het. Hij weet hoe je moet bewegen om de meisjes op de eerste rijen te verleiden en om pure emotie en beleving te veinzen. De band maakt er een hele show van en ook aan een koebel en een met een zwart kruis opgedirkte drum op een keyboardstandaard (zodat de bassist er op kan meppen) is gedacht. Ja het zit allemaal goed bij de Engelsen en zo klinkt het ook. De discopop is het ene moment lichtvoetig met tintelende synths en hoge kreetjes en vervolgens weer zwaar aangezet met heavy drumwerk, pulserende toetsen, stuwende ritmiek en kekke techno-samples. Zelfs het liefdesliedje (single "True Romance") stuitert van het podium.

MIN
Toch die gemaakte houding, dat poseursgedrag, die expres net te korte broek en die wollen glittersokken.

CONCLUSIE
Vooraf waren slechts twee nummers te beluisteren: het uitstekende, live haast bombastisch symfonische "True Romance" en "(I'm In Love With Your) Girlfriend", wat toch geen liefdesliedje blijkt. De band heeft ook niet meer dan een kleine 35 minuten aan materiaal, maar maakt indruk. Echt zo'n band die je normaal gesproken eerst op London Calling en dan op Lowlands ziet. En waarvan het dan wachten is op een goed tweede album of een stille dood. Bij Citizens! is het wachten op het debuutalbum en daar durven we wel wat handjes voor in het vuur te steken.

CIJFER
8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12