Feestelijke nieuwe single Dansen In Jou van Dio nu uit

Nieuw album Benjamin Braaf's Festival volgt in april

Sjoerd Huismans ,

De nieuwe single Dansen in Jou van Dio is uit. “Als ik kijk naar jou, zie ik een feestje” zingt Dio over een opgewekte, frisse beat. Het nieuwe album Benjamin Braaf's Festival, dat in april uitkomt, is helemaal in die sfeer, vertelt de rapper: “Festival staat voor muzikale vrijheid.” De single ging in première op 3voor12radio.

Dio heeft het over een nieuwe sound, meer dan ooit tevoren op instrumenten gebaseerd: “We wilden echt een band-gevoel deze keer.” Met ‘we’ doelt Dio op hemzelf en Sir OJ, die het album produceerde.  Het was wennen voor de rapper. “Ik werkte altijd nauw samen met Big2, de producer van mijn vorige album Rock-‘n-Roll. Maar deze keer heb ik ook veel meer alleen aangepakt. Ik heb een mobiele thuisstudio gekocht, en heel veel dus thuis gedaan. Het was wel vreemd: je hebt niet meer iemand die zegt: dit is goed en dat is slecht. Dat moet je allemaal zelf bepalen. Het is dus een continu gevecht met jezelf: is dit wel goed genoeg?”

Maar de band met producer Sir OJ was goed, zegt Dio: “We hebben dezelfde visie. Hij begrijpt heel goed wat ik wil, en is daarnaast een getalenteerde muzikant. Hij zit niet vast aan één specifiek geluid: dat is ook wat ik wilde voor de plaat. Daarom zit ook het woord ‘festival’ in de titel. Op een festival komen veel verschillende geluiden samen, het is niet opgedeeld in hokjes.”

Verder is de titel afgeleid uit Dio’s achternaam (bij de burgerlijke stand staat de rapper bekend als Diorno Braaf – SH). Voor Dio staat het symbool voor de fase waar hij muzikaal en persoonlijk doorheen is gegaan: “Ik ben een transformatie ondergaan”, zegt Dio. De plaat is het eindresultaat. “Benjamin Braaf’s Festival staat voor vrijheid. Zowel persoonlijke als muzikale vrijheid.”

Als de plaat uit is gaat Dio op tour, wederom met live-band. “Het nieuwe album is meer pop-georiënteerd, en vraagt er dus om live gespeeld te worden.” Dio heeft enkele personele veranderingen in de band aangebracht om de nieuwe sound goed op de planken te krijgen. “Het mooie aan de band is dat het allemaal mensen zijn die op één lijn zitten.” Zijn live-reputatie is belangrijk voor Dio: “Daarvoor doe je het als artiest. We zijn al flink aan het repeteren, daarnaast doen we nog steeds veel optredens. De laatste was op Eurosonic Noorderslag. Ik wil het beste uit mezelf halen. Het moet voor mij naar een hoger level.”