Zeroes Request: 2005, Ruud Lubbers en Arcade Fire op Lowlands

Ali B wint de Popprijs

Willem van Zeeland ,

In het kader van Zeroes Request op 3FM blikt 3voor12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren nul. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3voor12radio. Vandaag: 2005.

ALI B
Eind 2004 wordt in Amsterdam Theo van Gogh vermoord door de Marokkaanse immigrant Mohammed B. Volgens filosoof en voormalig popprofessor Rene Boomkens heeft Nederland daarna dringend behoefte aan een tegenpool van Mohammed B. Die wordt gevonden in de persoon van de Marokkaans/Nederlandse rapper Ali B. Als hij in januari 2005 de Popprijs wint, wordt de uitreiking breder uitgemeten in de media dan ooit tevoren. Er zijn daarna twijfels over of hij de prijs terecht heeft gekregen, maar met zijn tv-optredens van de afgelopen jaren heeft Ali B. definitief bewerkstelligd dat zijn naam niet misstaat in de eregalerij der Popprijs-winnaars.

SXSW
Op SXSW in Austin, Texas worden de unofficial party's steeds belangrijker. Feestjes van media of sponsors buiten het officiële programma om waar je vaak niet de minste namen tegenkomt. Deze wildgroei is de festivalorganisatie een gruwel, maar al deze chaotisch aangekondigde extra concerten geven het festival wel een bijzondere dynamiek. Zo zie ik tijdens deze SXSW de Britse punkfunkers van Bloc Party zonder podium en zonder lichtshow optreden tussen de kledingrekken in de afgeladen winkel van Urban Outfitters. Maar het special event waar iedereen het deze dagen over heeft is het besloten nachtconcert van Queens Of The Stone Age op het vliegveld. Via een Amerikaanse kennis die connecties heeft met sponsor DKNY Jeans kom ik aan een badge. Vanuit de taxi ziet de entourage er al spectaculair uit: een van onderaf uitgelichte hangar op een afgelegen plek. Het bier en de cocktails zijn gratis. Queens Of The Stone Age opent brutaal met No One Knows en zet een monstershow neer waarmee ze definitief hun naam neerzetten als een van de belangrijkste bands van het decennium. Die status bevestigen in ze in de zomer met hun optredens op de grote Europese festivals.

LOWLANDS
Lowlands moet bezuinigen op theater en moderne dans. Uit de nood wordt een nieuw idee geboren: de Lowlands University. De professor als popster, wetenschappers die college geven op een festival. Ik werk in die jaren voor het festival en bedenk het concept samen met de organisatie Coolpolitics. Aanvankelijk is het niet gemakkelijk om professoren te verleiden tot een praatje in de polder. Dat verandert snel als uiteindelijk Ruud Lubbers toezegt te komen spreken. Zijn optreden haalt de voorpagina's van de kranten en is op vrijdagavond de opener van het NOS Journaal. Vanaf deze dag durven ineens veel meer moeders hun kinderen naar Lowlands te laten gaan. Als zelfs Ruud Lubbers daar komt, kan het geen Sodom & Gomorra zijn.

De muzikale sensatie van Lowlands 2005 is het concert van Arcade Fire. Ze zijn er ter gelegenheid van het debuutalbum Funeral, dat in de loop van 2005 langzaam zijn weg vindt naar een steeds groter publiek. Het concert op Lowlands is groots en meeslepend. Jammer dat ze zich bij hun laatste optreden in Nederland niet meer wilden laten filmen, denk ik vooral als ik deze beelden terugzie.