Lubbers op Lowlands: “Spiritualiteit? Begin maar eens met muziek”

"Groene groei is nú aan het winnen"

Sjoerd Huismans ,

Oud-premier Ruud Lubbers blikte vanavond, in het kader van Zeroes Request, bij 3voor12radio terug op zijn optreden op de allereerste Lowlands University in 2005. Het concept was brandnieuw: Lubbers was de eerste gast. Hij had het naar zijn zin op het festival: “Het was heel inspirerend. Er waren veel jongeren, er heerste een positieve sfeer.”

Lubbers vertelt Roosmarijn hoe hij bij het festival terechtkwam. “Ik werd benaderd door de jongerenvertegenwoordiging van de VN.” De CDA’er hield zich bij terugkomst in Nederland, na zijn functie als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, vooral bezig met duurzaamheid. Hij liet zich hierbij inspireren door het Handvest van de Aarde: een internationaal document over fundamentele waarden en principes, dat probeert bij te dragen aan een rechtvaardige, duurzame en vreedzame samenleving in de 21e eeuw. “Dat was voor mij de reden om college te geven op Lowlands University”, vertelt Lubbers. Maar wat Lowlands voor iets was, wist de oud-premier niet. “Nee, maar dat werd mij van tevoren wel verteld. Ik wist dus wat ik kon verwachten.” Toch was het wennen voor Lubbers. “ Tja, ik was wat al ouder, ik dacht: wat doe ik hier? Maar de sfeer was er goed. Heel inspirerend, veel jongeren bij elkaar. Positief dus. Ik was eigenlijk beducht voor een leger aan journalisten dat Lowlands University zou kapen, maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn.

Het Lowlands-publiek bleek vatbaar voor de boodschap van Lubbers. “Ze waren heel gëinteresseerd. Het Handvest van de Aarde kun je het best zien als een vervolg op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948.” Een logisch vervolg, denkt de CDA-coryfee. “Nu zeggen veel mensen: we zijn van elkaar afhankelijk, diversiteit is belangrijk, en de politiek moet niet alles zelf willen. Veel komt van onderop: vanuit de civil society. Dat we druk moeten uitoefenen op bedrijven: jullie moeten groen worden! Die gedachte viel ook goed bij het Lowlands-publiek.” Ondanks de positieve sfeer is Lubbers na het festival niet al te lang blijven hangen: “Ik ben nog heel even gebleven maar niet te lang. Ik wilde het niet de show-van-de-oud-politicus maken.”

Ook spiritualiteit is een thema van het Handvest van de Aarde, en zodoende van Lubbers college. “Dat vonden de mensen wel vreemd, om een oud-premier over de vreugde van het leven te horen praten”, lacht Lubbers. Als mensen de premier vragen wat spiritualiteit is, heeft hij zijn antwoord klaar. “Ik zeg dan: begin eens met muziek te luisteren, en probeer het daarin te vinden.” Lubbers houdt van veel verschillende soorten muziek, vertelt hij Roosmarijn: “Het kan pop zijn, maar ook klassiek: de Matthäus-Passion van Bach bijvoorbeeld.” Een Zeroes-requestje was echter te veel gevraagd voor de 72-jarige Lubbers.

Zijn werk voor een groene aarde blijft de oud-premier voortzetten: “Ja, Rio+20 komt eraan. Met vertegenwoordigers van de civil society en het bedrijfsleven. Het Handvest van de Aarde speelt een prominente rol. Ik ben er al heel lang mee bezig, maar heb het gevoel dat de groene groei nú aan het winnen is.”