Melkweg vindt nieuwe dance-programmeur in Burgerweeshuis

Camiel le Rutte verruilt Deventer voor Amsterdams podium

Ingmar Griffioen ,

De Melkweg heeft een nieuwe dance-programmeur gevonden: Camiel le Rutte treedt per 1 april in dienst. Hij werkte de afgelopen jaren bij het Burgerweeshuis in Deventer als dance-programmeur en projectleider cultuureducatie. Le Rutte volgt Hidde Pluymert op, die vanaf 1 mei aan de slag gaat bij Mojo Concerts als dance-boeker. Le Rutte vertelt vanavond meer in de uitzending bij 3voor12 radio.

Le Rutte (1984) was de laatste jaren verantwoordelijk voor het opzetten van meerdere dance-avonden en -evenementen, in het Burgerweeshuis en op andere locaties. Hij was eigenlijk aangenomen als medewerker cultuureducatie en werkte het laatste jaar ook als dance-programmeur, een functie die binnen de Nederlandse podiumwereld alleen bij de Melkweg en Doornroosje in Nijmegen te vinden is. Le Rutte: "Ik deed als vrijwilliger al van alles op dance-gebied, waaronder mijn eigen avond Deventer Dub Sessions. Toen ik er ging werken, ben ik me steeds meer met dance gaan bemoeien, omdat mijn hart daar ligt."

Pluymert werkte vijf jaar aan het profileren van 'de Melkweg als dance-podium', iets waarvoor hij op de jongste editie van Eurosonic/Noorderslag onderscheiden werd met het IJzeren Podiumdier voor beste programmeur van het jaar. "Het wordt een grote opgave om Hidde te evenaren", erkent Le Rutte. "Hij heeft de dance-programmering van de Melkweg goed smoel gegeven, onder meer met Klinch. Ik hoop het zo kwalitatief hoogstaand te houden en dan later te kijken of ik er zelf invulling aan kan geven. Een zware taak ja, het drukt al een klein beetje op mijn schouders", grapt hij.

De Deventenaar ziet het vooral als een grote uitdaging. Hij begint op 1 april ("geen grap"), maar wordt de komende tijd al wat dagen ingewerkt door zijn voorganger. "Ik ga in ieder geval al op 5 Days Off meelopen met Hidde." Le Rutte krijgt genoeg te doen in Amsterdam. "Ze hebben nogal wat dance-avonden ja. De komende maanden komen al wat veranderingen. Een aantal avonden zal misschien minder vaak plaatsvinden en er komt een tweetal nieuwe avonden. De ene is een bundeling van losse namen onder een nieuw concept, de andere is een nieuwe avond, die begin mei voor het eerst zal plaatsvinden. Dat beleid heeft Hidde ingezet en mag ik artistiek verder invullen."

Het Burgerweeshuis gaat op zoek naar een nieuwe medewerker cultuureducatie. Directeur Mano Scherpbier reageert op het vertrek: "Het is erg jammer dat Camiel ons gaat verlaten, maar ik ben ook trots dat het Burgerweeshuis talenten weet te spotten en deze ook kan opleiden. Als je het met voetbal vergelijkt zijn wij de club die talenten opleidt en vertrekt Camiel nu naar een Champions League club."

Luister vanavond naar 3voor12 radio voor een gesprek met Camiel le Rutte.