Dit jaar geen Sonisphere en Live At Westerpark

Beide festivals niet door wegens gebrek aan headliners

Ingmar Griffioen ,

Sonisphere strijkt ook dit jaar niet neer in Nederland. Mojo was niet geïnteresseerd, omdat Metallica niet mee zou komen. Het internationale metalfestival komt wel naar Frankrijk, Polen, Zwitserland, Engeland, Finland en voor het eerst naar Spanje. Ook Live At Westerpark gaat zo goed als zeker niet door. Het ontbreekt Mojo net als in 2011 aan headliners voor de zomerse concertreeks in het Amsterdamse park. "Het is nu al half februari, dus de kans dat het gaat gebeuren is erg klein", legt Mojo-woordvoerder Marjanne Manders uit.

Geen Metallica; dan geen Sonisphere in Nederland

Sonisphere deed alleen in 2009 Nederland aan. Dat was toen geen succes met 21.000 verkochte kaarten. In 2010 verklaarde Mojo voor onbepaalde tijd te stoppen met metalfestivals en in dat beleid lijkt nog geen verandering gekomen. Mojo-organisator Rob Trommelen verduidelijkte vorig jaar tegen 3voor12: "We hebben in 2010 ook geen Sonisphere gedaan. Vroeger deed ik Fields Of Rock, maar dat viste in dezelfde vijver als Graspop, dus ik zag er eigenlijk geen brood meer in. Sterker: ik moest de editie van 2008 annuleren omdat er te weinig kaarten verkocht waren."

Marjanne Manders meldt dat Mojo gister over het hele festivalseizoen vergaderd heeft en dat Sonisphere daar niet in aan bod kwam, noch enig ander metalfestival. "Wel Rockin' Park. Voor Sonisphere weten we nog niet wat het programma voor Nederland is, dus is het niet interessant voor ons. Als Sonisphere naar Nederland zou komen, zou voor zover wij weten Metallica niet meekomen. En als Metallica niet komt, is het festival niet interessant voor Nederland."

Metallica wel in Polen, Zwitserland, Finland, Spanje, Engeland en België

Metallica doet inderdaad in alle tot nu toe bevestigde Sonisphere-festivals in Europa mee, met uitzondering van Frankrijk. Voor Engeland (6-8 juli) is nog helemaal geen programma bekend, maar Metallica staat daar wel met onder andere Black Sabbath, Megadeth en Machine Head op het Download Festival (8-10 juni). Overigens slaat Sonisphere ook België over, maar onze zuiderburen hebben - naast Graspop en Groezrock - wel een mooi alternatief: Werchter Boutique op Pinkstermaandag 28 mei met Metallica, Soundgarden, Mastodon, Channel Zero, Gojira en Ghost.

Drie grote artiesten nodig voor Live At Westerpark

Live At Westerpark vond sinds 2007 plaats met artiesten als Radiohead, REM, Björk, James Morrisson, John Legend, Lenny Kravitz en Leonard Cohen. In 2010 verkocht Anouk nog tweemaal alle 18.000 kaarten voor Live At Westerpark. Voor de serie openlucht concerten geldt hetzelfde als vorig jaar: "Op dit moment hebben we er geen artiest voor", meldt Manders. "Live At Westerpark is een behoorlijk grote productie, waar we veel voor moeten optuigen. Dan moet je wel drie dagen kunnen draaien, dus drie artiesten hebben, voordat het loont. Dat is vorig jaar niet gelukt en het ziet ernaar uit dat het weer niet gaat lukken."