Opgeduveld is 10: heruitgave op vinyl met vijf extra tracks

Samenwerking Duvel en Opgezwolle 7 december uit op Top Notch

Ingmar Griffioen ,

Opgeduveld bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een heruitgave op vinyl en cd van het album met vijf onuitgebrachte tracks. Het was al geruime tijd bekend dat er nog tracks op de plank lagen van de in hiphopkringen mythische samenwerking van het Rotterdamse DuvelDuvel met het Zwolse trio Opgezwolle, maar tot het aangekondigde Opgeduveld 2 kwam het nooit. Voor het jubileum moesten de heren nog flink op zoek: "Het was een kwestie van wat Delic nog uit de computer kon toveren", vertelt Duvel. Opgeduveld verschijnt 7 december bij Top Notch.

3voor12 sprak exclusief met voormalig Opgezwolle-rapper Sticks en Rotterdammer Duvel. Sticks betuigde eerder dit jaar al zijn liefde voor vinyl en is dan ook opgetogen dat na de FTPG4 sampler van zijn Fakkelteitgroep ook Opgeduveld op 'het zwarte goud' verschijnt. "Kees (de Koning, Top Notch-baas) kwam met het idee om vinyl te gaan doen. We hadden een paar platen in gedachten en doen deze als eerste. Ik ben heel blij met vinyl, dat is toch boter bij de vis."

Hotel kwam met 'Brandgat' in plastic hoes
De reissue betekent de vierde uitgave van Opgeduveld. Sticks en Duvel prijzen de ontwerpers van Hotel voor de eerste release, die ook wel 'Brandgat' heet. "We wilden 'm eerst alleen op internet doen en toen toch een cd'tje erbij. Toen kwam Hotel op het idee om een gat te branden in de plastic hoes." Van de eerste editie verschenen slechts vijftig exemplaren. Duvel: "Allemaal handwerk, met zwarte cd's net als de gekopieerde cd's voor je Playstation." Die waren zo verkocht, net als de tweede editie van vijfhonderd gesigneerde en wederom met de gasbrander bewerkte exemplaren. In de jaren daarna was Opgeduveld niet of nauwelijks verkrijgbaar, wat de mythische status aanwakkerde net als bij de eerste Opgezwolle tape Spuugdingen Op De Mic. Later kwam Top Notch met een digipack re-release.

Sinds die eerste limited edition is Duvel fan van gelimiteerde uitgaven. "Dat was wel de eerste van alle limited editions, waar wij mee zijn gekomen. Het sloeg echt aan, binnen de kortste keren was alles weg. Wat we toen niet wisten: het is echt een game-changer geworden. Hoe verkoop je nog cd's? Door limited editions, zo krijg je meer aandacht voor je muziek en voor je release." Ook de reguliere DuvelDuvel albums Aap-O-Theek (als tasje in 2004) en Puur Kultuur (als schilderij 2007) kregen speciale uitgaves en het Duvel X Nikes album kwam vorig jaar als stoeptegel. "Het is allemaal toe te schrijven aan die gasten van Hotel. Wij zeggen wat we willen en zij gaan er helemaal los op." "Vanaf het begin, vanaf Vloeistof & Brandstof vonden we dat het qua hoezen speciaal moest zijn", vertelt Sticks. "Het is belangrijk dat het er tof uitziet, omdat de muziek gewoon heel tof is."

Sticks hoopt op meer heruitgaves: "Ik heb Delic al gevraagd 'wat ligt er nog?'"

Naast Opgeduveld 2 was er in 2010 ook sprake van een Stick-N-Duuv album met beats van Henning. Verder dan de track Smaakmakers kwam de samenwerking niet. Duvel: "Nee die komt er ook niet. Helaas, shit happens." Sticks zit er ook niet op te wachten, maar wil er ook niet meer over kwijt. Wel benadrukt hij dat Opgeduveld meer was dan Sticks en Duvel: "Met Rico, Supadupah, Rein de Vos en Delic- en Duvel-beats." De vijf nieuwe tracks zijn ook "echt Opgeduveld-materiaal". Die zijn geremasterd door Delic, die eind 2007 Opgezwolle verliet om een wereldreis te maken, maar weer met muziek en produceren bezig is. "Dat was wat Delic nog had. Ik had ook andere nummers, maar daarvan heb ik de lyrics al gebruikt. Ik heb alleen Stabiele Factor bijgedragen." De andere nieuwe tracks heten: Intro Opgeduveld, Hardhoofd, Pimprappers en Mijn Zone.

Sticks is niet zeker of er ook nog vraag naar Opgeduveld is. "Daar ben ik heel benieuwd naar. Dit is ook een experiment of Nederland klaar is voor vinyl. Als dat zo is gaan we meer uitbrengen. Dat heb ik al besproken met Kees." Ook Vloeistof, Spuugdingen Op De Mic, Buitenwesten, Microphone Colossus, Fakkelteit en Tussen Lucht En Licht van Typhoon komen wat de Zwolse rapper betreft in aanmerking. "Het gaat om de hele serie cd's die we tussen 2001 en 2007 hebben uitgebracht. Ik heb Delic al gebeld om te vragen 'wat ligt er nog?'."

Luister naar Opgeduveld op Spotify