Hollandse Nieuwe van de Maand december is Qeaux Qeaux Joans Hollandse Nieuwe van de Maand december is Qeaux Qeaux Joans

“Ik ben absoluut geen heilige, en verlicht word ik nooit”

, Judith Laanen

Hollandse Nieuwe van de Maand december is Qeaux Qeaux Joans

“Ik ben absoluut geen heilige, en verlicht word ik nooit”

Judith Laanen ,

Het juiste moment kiezen en gaan: dat deed zangeres Qeaux Qeaux Joans toen ze de stoute schoenen aantrok en Seasick Steve drie jaar geleden tijdens zijn show in Paradiso een briefje toeschoof met het verzoek of ze met hem mocht zingen. Hij was zo onder de indruk dat ze mee mocht op toer als voorprogramma. Eind september kwam haar debuutalbum No Man’s Land uit, volgend jaar staat ze op Noorderslag. Ook ligt een clubtoer in het verschiet. Maar Joans heeft nog veel grotere plannen voor zichzelf: “Ik wil later kinderen opvangen in een weeshuis.” Ze is verkozen tot Hollandse Nieuwe van de Maand december.

Qeaux Qeaux Joans, die in het echte leven Coco Harmsen heet, gooide zichzelf in 2009 de muzikale schijnwerpers in door tijdens een optreden van Seasick Steve in Paradiso te vragen of ze met hem mocht zingen. Het verhaal gaat dat ze op het podium gesprongen is, maar dat is niet helemaal waar. “Ik voelde de noodzaak om contact met hem te maken. Tijdens de show heb ik toen een briefje op het podium gelegd met daarop de tekst ‘Dear Steve, I have to sing with you before I die, love Qeaux Qeaux’. Hij lachte me eerst uit, maar daarna mocht ik op het podium komen.”

Steve was zo onder de indruk dat hij haar twee jaar later uitnodigde als voorprogramma voor zijn toer in Nederland. Toen ging het balletje pas echt rollen. Tv-programma De Wereld Draait Door hing na de eerste show aan de lijn of ze langs wilde komen. Niet lang daarna begon Joans aan haar debuutalbum No Man’s Land, dat afgelopen september uitkwam. Hiervoor dook ze de studio in met producer Reyn Ouwehand, die met Ane Brun, Alain Clark en De Staat werkte. [PIAS] haakte wat later in voor een platendeal.

What’s in a name?
Qeaux Qeaux Joans, dat is een naam die de meesten duizelt, vertelt de zangeres. “Ik wilde niet met Coco alleen naar buiten komen, dat klonk als zo’n RTL4-product. Joans is de naam van de winkel die mijn ouders al sinds 1988 hebben.” Volgens Joans heeft de alternatieve spelling van haar voornaam ook een speciale uitwerking: “Of mensen worden er heel blij van, of vreselijk pissig. Maar het is ook een lettercombinatie die je gedachten reset. Dat je even vergeet waar je mee bezig bent. Dat heb je wel eens, dat je boos of chagrijnig bent en dat je dan ineens door iets volledig ingenomen wordt waardoor alles dan weer mee lijkt te vallen. Ik hou sowieso wel van gekke, rare dingetjes.”

Spirituele verdieping en zware emoties
Muzikaal gezien put Joans uit invloeden Amy Winehouse, Antony Hegarty, Feist, Billie Holiday en Solomon Burke. Ze omschrijft haar muziek als alternatieve Rhythm & Blues. Een andere belangrijke invloed voor Joans is boeddhisme, en wel de Nichiren-stroming (wiki). “Toen ik klein was zag ik ooit een documentaire over Tina Turner. In een bepaalde scène gaat Turner, nadat ze weer bont en blauw is geslagen door man Ike, zitten chanten. In een andere scène vindt ze de kracht om Ike de deur te wijzen. Wat doet zij dat ze zoveel zelfvertrouwen uitstraalt dat ze Ike kan laten vertrekken? Ik heb me altijd afgevraagd wat ze toen deed. Zo ben ik in aanraking gekomen met het boeddhisme.”

Joans is al haar hele leven bezig met een spirituele zoektocht. “Een vriend van me heeft me een keer meegenomen naar zo’n bijeenkomst. Daar werd ik zo gegrepen dat ik de kracht vond om mijn onzekerheden te lijf te gaan.” Vroeger was ze vaak boos, maar nu niet meer. Het Nichiren-boeddhisme noemt ze een mooie levensfilosofie. “Je kunt over westerse filosofie leuk discussiëren, maar het mondt altijd uit in elitaire gesprekken waarin het de mensen die erover praten schort aan het in praktijk brengen van de moraal.”

Begin bij jezelf, dat is Qeaux Qeauxs boodschap. “Als je zelf praktiseert kun je ook echt wat teweeg brengen in plaats van dat je mensen je wil oplegt.” Maar ze wil niet de nadruk leggen op haar overtuiging: “Ik ben absoluut geen heilige, en verlicht word ik nooit. Zulke muziek maak ik ook niet, maar ik hou van zware emoties. Ik heb ook wel van die mensen ontmoet die me hierom uitlachten en zeiden ‘oh, daar heb je weer zo’n leip wijf’.”

Bekendheid inzetten om iets teweeg te brengen
Joans wil met haar bekendheid – die hopelijk het komende jaar verder groeit – in ieder geval proberen de wereld een betere plek te maken. “Er zijn veel mensen die te weinig liefde krijgen. En dan heb ik het niet over de kindjes in Afrika, maar in het algemeen. Ik wil wel graag kinderen opvangen in een weeshuis. Hoe en waar weet ik nog niet, maar daar wil ik me het komende jaar mee bezig houden. Ik preek ook niet bij mijn shows, maar ik heb wel liedjes die erover gaan. L.O.V.E. bijvoorbeeld, daar laat ik mensen meezingen en dat is altijd een magisch moment: als je mensen kunt wegtrekken van hun dagelijkse beslommeringen. Muziek en humor vind ik de meest verheven vorm van kunst. Kijk bijvoorbeeld naar Canto Ostinato van Ten Holt op jullie website, als je dat opzet verandert er ook iets in je state of mind, zo mooi als dat is.”

Focus op Nederland, maar ook al bezig met buitenland
Eind deze winter en begin volgend jaar staat Joans op de planken van het Nederlandse clubcircuit met shows in onder meer Den Haag, Breda en Eindhoven. Aankomend jaar staat er een boel op het programma, vertelt ze. In januari staat ze met band op Noorderslag. Ze is ook al bezig met optredens in onder meer Duitsland en België. “Er is interesse maar of het doorgaat is nog niet zeker. Ik wil me nu eerst op Nederland richten. Ik hoop dat we op veel festivals mogen spelen volgende zomer.” Nu we toch vooruitblikken, heeft ze nog goede voornemens voor 2013? “Misschien dat ik wat minder ga roken. Ik rook sowieso niet, alleen als ik stress heb of voor shows. Maar ik krijg steeds meer shows!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12