EU wil ‘gemoderniseerd raamwerk’ voor auteursrecht EU wil ‘gemoderniseerd raamwerk’ voor auteursrecht

Europese Commissie stemt in met hervormingen

, Judith Laanen

EU wil ‘gemoderniseerd raamwerk’ voor auteursrecht

Europese Commissie stemt in met hervormingen

Judith Laanen ,

De Europese Commissie komt met hervormingen van het Europese auteursrecht. Een ‘gemoderniseerd raamwerk’ moet effectieve erkenning en vergoeding garanderen voor rechthebbenden om creativiteit, culturele diversiteit en innovatie te stimuleren. Ook moet het raamwerk een groter aanbod van legale content voor consumenten bieden, nieuwe verdienmodellen kunnen genereren, en bijdragen aan de bestrijding van illegaal aanbod en piraterij.

De commissie heeft zes gebieden aangewezen waar snelle vooruitgang gewenst is: grensoverschrijdende overdraagbaarheid van inhoud, user-generated content, data-en tekst-mining, thuiskopieheffingen, de toegang tot audiovisuele content en cultureel erfgoed. Vanaf begin volgend jaar worden de potentie en de grenzen van innovatieve licenties en technologische oplossingen behandeld om het Europese auteursrecht ook in de praktijk geschikt te maken voor het digitale tijdperk.

De commissie verwacht dat de digitale economie, die de afgelopen twee decennia een belangrijke motor voor groei is geweest, tenminste zeven keer harder zal groeien dan de hele economie van de EU.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake (rapporteur internetvrijheid voor de Europese Commissie) verwelkomt de aankondiging van de Europese Commissie om het Europese auteursrecht te hervormen. "Dit is een belangrijke stap na jaren van controversieel beleid en vertraging. De nadruk verschuift van handhaving naar hervorming en flexibiliteit. Hiervan zullen internetgebruikers, consumenten, kleine en grote bedrijven profiteren." Schaake riep in een brief aan José Barroso, president van de Europese Commissie, al op tot de noodzaak tot hervorming van het auteursrecht. Daarin noemde ze het huidige systeem ´niet meer van deze tijd´.

De digitale agenda is een speerpunt van D66. Afgelopen zomer presenteerde de partij de ‘Digitale Groeiagenda’, een visiedocument waarin Kamerlid Kees Verhoeven pleitte voor stimulering van het open internet en de ICT-sector in brede zin. Ook het auteursrecht werd genoemd, zij het marginaal. D66 vindt dat er meer ruimte moet komen voor fair use op het gebied van auteursrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12