3voor12 draait (week 49): Le Guess Who? en Hollandse Nieuwe sampler 36 3voor12 draait (week 49): Le Guess Who? en Hollandse Nieuwe sampler 36

3voor12 Album van de Week is: Hundred Waters - Hundred Waters

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 49): Le Guess Who? en Hollandse Nieuwe sampler 36

3voor12 Album van de Week is: Hundred Waters - Hundred Waters

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Villagers - Nothing Arrived (Domino/V2)
3voor12 Album van de Week
Hundred Waters - Hundred Waters (OWSLA/N.E.W.S.)
3FM Megahit
Laura Jansen & Tom Chapin - Same Heart (Universal)
3FM Album van de Week
Bruno Mars - Unorthodox Jukebox (Warner)

Top 5:

1. Le Guess Who? 2012
"Le Guess Who? heeft zich ontwikkeld tot een eigenwijs festival met een gierend hoog niveau en veel avontuur." (Atze de Vrieze)
"Heerlijk festival vol spannende, goede acts."(Stephan van Peursem)
"Zondag was toch het hoofdmenu: de Fuzzbox met eerst Brat Farrar, sixties wonderkind Jacco Gardner en later de psychedelisch garagegroovende Night Beats en sensationele sets van headliner Ty Segall en verrassender: FIDLAR!" (Ingmar Griffioen)

2. Hollandse Nieuwe 36
"De eerste sneeuw valt, het trein-, weg- en vliegverkeer komt hortend en stotend tot stilstand en je weet: het is weer winter in ons polderrepubliekje. December zelfs en dus hangt 3voor12 23 fonkelende kerstballen in de Hollandse Nieuwe boom voor je." (Ingmar Griffioen)

3. Mac DeMarco 3voor12 sessie @ Le Guess Who? 2012
"Heerlijke fun-video van Mac DeMarco en band in het Mirliton theater, waar zij een optreden weggaven voor 3voor12." (Laurence Tanamal)
Alle sessies kun je hier zien.

4. 2012 in 100 songs
"Het is lijstjestijd. Volgende week de VPRO Song van het Jaar uitzending, gekozen door jullie. Dit zijn mijn persoonlijke favoriete songs van 2012." (Atze de Vrieze)

5. Hundred Waters - Hundred Waters (OWSLA/NEWS)
"Mooie warme folk-atronika om je te warmen onder de boom." (Menno Visser)

Laurence Tanamal draait:

Throbbing Gristle – Desertshore/The Final Report (teaser)
Nog even voor het einde van dit jaar komt Throbbing Gristle met een heel bijzonder (concept)album. Voornamelijk de eerste disc is interessant, waar zij Nico’s Desertshore coveren. Alhoewel, coveren, zeg maar gerust herinterpreteren. Op de achtergrond is dat vreemde deprimerende album van de Velvet Underground-gelegenheidszangeres te horen, maar Throbbing Gristle maakt er een volledig nieuwe industrial/dark ambient compositie van. Bekijk de teaser!

Grouper live @ Le Guess Who? 2012
Je kon een speld horen vallen (en een camera horen klikken) tijdens het optreden van Grouper in de RASA. Het komende uur was een sereen moment vol drone ambient, sussende singer-songwriter en spannende, soms zelfs bangmakende uitgesponnen klanken.

Mac DeMarco 3voor12 sessie @ Le Guess Who? 2012
Heerlijke fun-video van Mac DeMarco en band in het Mirliton theater, waar zij een optreden weggaven voor 3voor12. Naast die verslavende (tremolo-)gitaartjes en nonchalante hooks is er visueel ook genoeg leuks aan deze video: de bassist die zich in het begin achter de gordijntjes verstopt, diezelfde bassist zijn bassolo later in de video en DeMarco’s avant-garde gitaarsolo en droge humor.

Ingmar Griffioen draait:

FIDLAR, Amenra, Ty Segall, Deerhoof, Jacco Gardner, Night Beats etc op Le Guess Who?
Vorig jaar moest ik vanuit Latijns Amerika lovende berichten over het festival vernemen, bij de Mayday zat ik op de fiets in Spanje, maar verdomd ditmaal zou het lukken: 4 dagen #LGW12. Na de donderdagse Club 3voor12 Utrecht/Hollandse Nieuwe in dB's, was het vrijdag vooral raak met Deerhoof in Tivoli, wat een weergaloze, onberekenbare band is dat. Zaterdag Mac DeMarco gespot en haar geslagen op Oathbreaker en de gitzwarte sludge/post-hardcore van AmenRa. Zondag was toch het hoofdmenu: de Fuzzbox met eerst Brat Farrar, sixties wonderkind Jacco Gardner en later de psychedelisch garagegroovende Night Beats en sensationele sets van headliner Ty Segall en verrassender: FIDLAR!

Le Guess Who? 3voor12 sessies & opnames
In Tivoli spatte het niet echt van het podium en was het contrast met de wilde bende van FIDLAR schrijnend, maar 's middags in Coffee Company lieten de Allah-Lahs horen wat er zo goed is aan hun album en laidback zomerse sound. Check zeker ook Mac DeMarco's sessie en opnames van vooral Ty Segall.

Hollandse Nieuwe 36
De eerste sneeuw valt, het trein-, weg- en vliegverkeer komt hortend en stotend tot stilstand en je weet: het is weer winter in ons polderrepubliekje. December zelfs en dus hangt 3voor12 23 fonkelende kerstballen in de Hollandse Nieuwe boom voor je. Bijvoorbeeld opener Most Unpleasant Men, een van de best bewaarde geheimen van Utrecht, en het Zuid-Hollandse Alexander McKenzie & The Underpaid dat in Ambivalence heel fraai melancholische pop verbindt met elektronica, van Rogier Pelgrim die na de finale van De Beste Singer-Songwriter van Nederland ook de finale van de Grote Prijs van NL haalde en een grote kans maakt om die deze zaterdagmiddag op zijn naam te schrijven. Nog zo'n uitschieter is de Maastrichtse rockband Drag The Racer die heel veel in een kleine 4 minuten stopt: Weezer-achtige collegerock, meer heavy gitaarwerk en screams, maar ook meeslepende gitaren en zang die aan Smashing Pumpkins refereren. Lees er hier meer over en geniet er de hele feestmaand van!

Menno Visser draait:

Hundred Waters - Hundred Waters (album, OWSLA/NEWS)
Mooie warme folk-atronika om je te warmen onder de boom.

Dank - NY Fuckin' City (trap edit)

Trap dubstep met ruige rockgitaren, ja het kan echt..

Laura Mvula - She (single, RCA Victor)
Britse zangeres met vocalen die diep snijden, en normaal hou ik niet eens van jazz...

Atze de Vrieze draait:

Le Guess Who? festival, Utrecht
Wat een festival, wat een weekend. Amper missers gezien, en met Mac Demarco, The Soft Moon, Suuns, Destroyer en vooral Ty Segall wel veel hoogtepunten. Le Guess Who? heeft zich ontwikkeld tot een eigenwijs festival met een gierend hoog niveau en veel avontuur. Loved it.

Le1f - Dark York (mixtape)
Donkere, gevaarlijke, harde, vooruitstrevende mixtape van een rapper die wel eens grote impact in de bass scene kan gaan hebben de komende tijd.

2012 in 100 songs
Het is lijstjestijd. Volgende week de VPRO Song van het Jaar uitzending, gekozen door jullie. Dit zijn mijn persoonlijke favoriete songs van 2012. Van Kanye West tot Grimes tot Metz tot Kendrick Lamar tot King Tuff.

Niels de haan draait:

Ryan Shaw Ryan Shaw – It Gets Better
Gisterenavond moest ik werken met de sessieband in de RAI Amsterdam. De band moest optreden tijden de Masters of LXRY. Ryan Shaw was één van de artiesten die ze moesten begeleiden. Het was echt een tof optreden. Supertoffe soul en funk. Ryan is echt een goede zanger. Het stond als een huis.

Le Guess Who? Allah-Las

Vorig weekend was het Le Gues Who? Festival in Utrecht. 3voor12 heeft daar een aantal sessie verzorgd. Op zondag zaten we in The Village. De band Allah-Las deed daar ook een sessie. Dat was echt te gek. Hun album is al erg goed, maar om het live te horen en te zien was erg gaaf. Ik denk dat ik deze band nog wel vaker live ga bekijken.

Le Guess Who? Foxygen
De zaterdag tijdens Le Guess Who? waren we in het Mirliton theater in Utrecht, midden in Hoog Catharijne. Als vijfde band voor een sessie die dag hadden we Foxygen. Het was alleen niet helemaal zeker of de band op tijd bij de sessie aanwezig kon zijn. Gelukkig hebben ze het gehaald. Ze hebben echt een toffe show neergezet. De frontman is helemaal gek als hij op het podium staat. De energie spatte er vanaf. Erg tof om mee te maken.

Stephan van Peursem draait:

Le Guess Who, 29 november t/m 2 december, Utrecht
Heerlijk festival vol spannende, goede acts. Persoonlijk hoogtepunten de geweldige set van Fuck Buttons vol nieuwe tracks, AMENRA, Mac DeMarco, Deerhoof en nutuurlijk Ty Segall!

Peaking Lights - Lucifer in Dub (Weird World/Domino/Munich)
Het Peaking light album Lucifer is een van mijn albums van het jaar: heerlijk bubbellende en pruttelende liedjes met een flinke laag dub. Voor Lucifer in Dub is het dub-gehalte nog eens drastisch verhoogd. Werkt wonderwel met dit weer. Heerlijk traag fietsend door de gladde sneeuw. Loom, lekker en toch spannend.

Goat - World Music (Stranded Rekords/Rocket Recordings)

Eindelijk op de luisterpaal. Blij mee, een van de spannendste albums van het jaar. Rock, psychedelica, Afrikaanse ritmes, lome grooves: alles op een hoop zonder gekunsteld te klinken.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12