3voor12 Radio News Night in het teken van Hoezo Armoede?

Verder: bellen met Tel Aviv en november in 2 minuten

Redactie 3voor12 ,

3voor12 Radio News Night staat vanavond in het teken van de themaweek Hoezo Armoede?. Roosmarijn Reijmer en Bart Jan Cune (NOSop3) spreken onder andere met initatiefnemer Ruurd Bierman. Ook bellen ze met Irith Markens in Tel Aviv over het Arabisch-Israëlisch conflict dat afgelopen maand weer oplaaide. De 3voor12 Radio News Night biedt je vanavond vanaf 22.00 uur op 3FM natuurlijk ook weer het nieuws van de maand november in 2 minuten en we spelen ook de Nieuwsquiz.

De afgelopen maand stond behoorlijk in het teken van geld. In de politiek ging het over ziektekosten en koopkrachtplaatjes. Vorige week stond de publieke omroep in het teken van armoede. Radio- en tv-programma’s brachten namelijk onder het motto Hoezo Armoede? documentaires, reportages en debatten, vanuit de gedachte dat armoede een oplosbaar probleem is. Ook in andere landen werd armoede belicht, maar dan onder de naam Why Poverty? Vanavond blikt Roosmarijn met Ruurd Bierman, één van de initiatiefnemers van de themaweek, terug. Ook praat Roosmarijn met Marinka de Jongh, die een week lang van 95 eurocent per dag geleefd en daar een documentaire over gemaakt.

Ook groot in het nieuws: de oplossing van de moord op de Friese Marianne Vaatstra in 1999. Het heeft lang geduurd voordat er duidelijkheid was omtrent de dader, maar door nieuwe DNA-technieken kon het Nederlands Forensisch Instituut de juiste persoon aanwijzen. Maar hoe gaat het er daar eigenlijk aan toe? En wat voor nieuwe technieken worden er gebruikt? De NOS ging op bezoek bij het NFI en maakte een mooie reportage.

Afgelopen maand laaide ook het Arabisch-Israëlisch conflict weer op. Palestijnen vuurden honderden raketten af op Israëlisch grondgebied. Israël doodde daarop de militaire leider van de Palestijnse beweging Hamas: Ahmed Jabari. Vanuit de Gazastrook zijn door Palestijnen vervolgens raketten op de Israëlische stad Tel Aviv afgevuurd. En dat was sinds de Golfoorlog in 1991 niet meer gebeurd. Irith Markens woont en werkt nu vier jaar in Tel Aviv. In 3voor12 Radio vertelt ze hoe het is om in een plotselinge oorlogssituatie te leven.

3voor12 Radio News Night opent traditiegetrouw met het nieuws van de maand november in 2 minuten en is vanavond (3 december) tussen 22:00 en 00:00 uur te horen op 3FM.