Playlist: 2012 in indie-r&b

Met Frank Ocean, Passion Pit, Miguel

Atze de Vrieze ,

R&b is nooit weg geweest, maar sinds The Weeknd vorig jaar met drie verrassend klinkende gratis albums kwam, let het alternatieve publiek ook ineens op. Dit jaar scoorde Frank Ocean een grote hit. Maar r&b invloeden duiken ook ineens op in kruisbestuiving met indie, en tegelijk op de bass/dubstep dansvloeren. Een overzicht.

Frank Ocean - Thinking About You
Het is nog steeds moeilijk te rijmen, het rellerige hiphopcollectief Odd Future en de delicate, zorgvuldige r&b van Frank Ocean. Toch zijn het twee handen op één buik. Ocean maakte een album dat de r&b deur open zet voor de alternatieve popliefhebber.

Passion Pit - Constant Conversations
Het gaat helemaal niet goed met Michael Angelakos van Passion Pit. Vlak na release van zijn tweede album belandde hij in een inrichting. Dat was niet voor het eerst, en eerdere ervaringen legde hij op fenomenale wijze vast in onder meer dit liedje.

Solange - Losing You
Terwijl grote zus Beyonce aan haar gezin werkte nam Solange Knowles deze spectaculair sensueel-sombere single op. Net niet gelikt genoeg om een echte megahit te zijn, maar liefhebbers geraakten ervan in jubelstemming. Het liedje hoort thuis op een mini-album.

How To Dress Well - & Then It Was You
De Amerikaanse filosofiestudent Tom Krell vormt in zijn eentje How To Dress Well, een eenmans indie-r&b act uit Colorado die dit jaar zijn tweede album uitbracht. Met daarop deze wonderlijke single, die verrassend opgebouwd wordt met een zachte, sensuele beat. Zeer populair bij de blogs.

Usher - Climax
R&b megaster kennen we de laatste tijd vooral van de schreeuwerig geproduceerde tracks met een dancefeel, maar zo is dit climax helemaal niet. Niemand minder dan Diplo tekende voor de productie, en dat levert een spannende, ingehouden track op.

XXYYXX - About You
Ook de bass-dansvloer kreeg dit jaar de nodige r&b-injectie, van acts als Koreless, Shlohmo en deze XXYYXX, een heel jonge Amerikaan die producties maakt die volstrekt haaks staan op de lompe basbeesten van Skrillex of Cookie Monsta.

Miguel - Adorn
Ah, een heerlijk ouderwetse r&b glijer. De nieuwe ster Miguel lijkt in deze song rechtstreeks terug te grijpen op Marvin Gaye's Sexual Healing, begin jaren tachtig. Hij is niet bang om de meest overdreven versiertrucs uit de kast te halen, wetende dat dat uiteindelijk toch is wat de dames willen.

The XX - Sunset
Ze pakten twee jaar de absolute hoofdprijs: het titelloze debuut van The XX werd door de vereende Nederlandse muziekpers uitgeroepen tot album van het jaar. Nu zijn ze terug met de opvolger. Daarop meer sfeervolle beats en door 90s r&b geïnspireerde man-vrouw-harmonieën.

The Weeknd - Wicked Games
Oplettende surfers hebben het drie albums tellende oeuvre van de mysterieuze zanger The Weeknd in 2011 natuurlijk al binnen gehaald, maar pas nu ligt het geheel geremasterd in de winkels. Wicked Games is zelfs de eerste officiële single. Enfin, een release met een verhaal, maar vooral een bijzondere zanger.

Koreless - Lost In Tokyo
Zijn naam viel al eerder: Koreless, een bijzonder spannende producer die door het toch al ijle geluid dat James Blake groot maakte r&b vocalen vlecht. Bass music zonder pompende bassen, slowdancen voor hipsters, pure liefde in slow motion.

Jessie Ware - Sweet Talk
Fans van SBTRKT kenden Jessie Ware al van hun cd en hun live-optredens, maar de 28-jarige Londense gaat nu voor zichzelf beginnen. Niet haar hele album is sterk, maar een paar singles zijn erg sterk. Zeker dit mid tempo liedje Sweet Talk, al geven sommigen de voorkeur aan het zoetere Wildest Moments.

AlunaGeorge - Your Drums, Your Love
De zangeres van AlunaGeorge maakte van Rustie's instrumentale single After Light een hit. Maar hun eigen Your Drums, Your Love mag er absoluut ook zijn. Eigenlijk een act op pas voor 2013 op te schrijven. Ook live komen ze goed voor de dag, zo bleek toen ze op London Calling laat in de avond tot absolute smaakmaker uitgroeiden.