Petitie voor Pussy Riot bijna 21.000 keer ondertekend

Handtekeningenactie voor vrijlating leden punkband

Judith Laanen ,

De petitie voor de vrijlating van de Russische punkband Pussy Riot is in Nederland bijna 21.000 keer ondertekend. Sinds de veroordeling van drie bandleden vorige week kunnen mensen de petitie ondertekenen. De handtekeningenactie is een initiatief van Amnesty International, 3FM, VPRO 3voor12 en Lowlands.

Afgelopen weekend startte het Lowlandsfestival in samenwerking met 3FM, VPRO 3voor12 en Amnesty International een handtekeningenactie waarin gepleit wordt voor de directe vrijlating van Pussy Riot. Het is de bedoeling dat de handtekeningen later deze week worden aangeboden aan de Russische ambassade. De petitie ondertekenen kan op de website Amnesty.nl.

Dinsdag zei Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg in 3voor12radio dat hij de Russische band naar de volgende editie van Lowlands halen. Volgens Van Eerdenburg moet het “een soort zegetocht voor de vrijheid van meningsuiting” worden. “Het wordt heel breed gedragen door alle artiesten en mensen uit de business, en politici, dat dit een absurde, absurde, absurde toestand is.” Van Eerdenburg ziet Pussy Riot graag langs alle festivals in Europa en Amerika gaan, te beginnen bij Californische festival Coachella en te eindigen op Lowlands.

Drie leden van de Russische punkband werden vorige week veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee jaar vanwege "hooliganisme gemotiveerd door religieuze haat". In februari trad de band 'spontaan' op in een kerk in Moskou, waarbij ze volgens de Russische justitie de gevoelens van gelovigen kwetsten. De leden moeten hun straf uitzitten in een strafkamp. De Russische politie is nog op zoek naar twee andere leden die ook bij het optreden in de kerk aanwezig waren.