Handtekeningenactie op Lowlands: Free Pussy Riot! Handtekeningenactie op Lowlands: Free Pussy Riot!

Lowlands, 3FM, VPRO 3voor12 en Amnesty komen op voor Russische punkband

, Willem van Zeeland

Handtekeningenactie op Lowlands: Free Pussy Riot!

Lowlands, 3FM, VPRO 3voor12 en Amnesty komen op voor Russische punkband

Willem van Zeeland ,

De Russische punkband Pussy Riot is vandaag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege een protestsong. Op het Lowlands festival wordt een handtekeningenactie op touw gezet waarin gepleit wordt voor directe vrijlating van Pussy Riot. Het is de bedoeling in de loop van volgende week zoveel mogelijk handtekeningen aan te bieden bij de Russische Ambassade. Deze handtekeningenactie is een initiatief van Lowlands, 3FM, VPRO 3voor12 en Amnesty International. De petitie kan ondertekend worden op de website Amnesty.nl en in de Amnesty-stand op het Lowlandsterrein (achter de Lima).

Drie leden van de vrouwenpunkband zijn veroordeeld voor "hooliganisme gemotiveerd door religieuze haat" omdat zij een tegen President Putin gerichte protestsong hebben gezongen in de belangrijkste orthodoxe kathedraal van Moskou. Hiervoor zijn zij veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf in een strafkolonie. Volgens Amnesty is hier een protestactie op politieke gronden veroordeeld.

De Russische autoriteiten zouden Pussy Riot onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij moeten laten, volgens Amnesty. Lowlands, 3FM en VPRO 3voor12 sluiten zich hierbij aan en roepen op deel te nemen aan de handtekeningenactie tegen deze veroordeling op Amnesty.nl. Bezoekers van Lowlands kunnen de petitie tekenen in de Amnesty-stand, die te vinden is achter het Lima-podium.

Eric van Eerdenburg (Directeur Lowlands): "Democratie begint met de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. Ook als deze uitingen je niet bevallen. Deze absurde straf moet direct worden teruggedraaid: 55.000 Lowlanders en hopelijk nog veel meer daarbuiten, kunnen nu hun stem laten horen."

Willem van Zeeland (VPRO 3voor12): "We zijn hier nu zelf op een popfestival en we kunnen niet lijdzaam toezien als in hetzelfde weekend een Russische band twee jaar de gevangenis in moet vanwege een songtekst."

Wilbert Mutsaers (Zendermanager 3FM): ‘Met ongeloof hebben we hier op Lowlands kennis genomen van de veroordeling van een band voor het vertolken van een song. We willen graag samen met het publiek en de artiesten proberen om verdere internationale druk op te bouwen tegen dit vonnis.’

"De veroordeling van vandaag toont aan dat er in Rusland geen onafhankelijke rechtspraak bestaat. Samen met bezoekers van Lowlands komen we in actie te zorgen dat  Pussy Riot zo snel mogelijk vrijkomt," aldus Emile Affolter (Amnesty International).

Pussy Riot heeft al veel steunbetuigingen ontvangen van artiesten, onder andere van Paul McCartney, Sting, Madonna en Yoko Ono. Op Lowlands had de band Refused al  de tekst "Free Pussy Riot" op het drumstel staan.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12