3voor12 draait (week 33): Yeasayer, Comtron en Lowlands

3voor12 Album van de Week is Yeasayer - Fragrant World

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 5:

1. Yeasayer - Fragrant World
"Yeasayer vindt zichzelf op de nieuwe plaat Fragrant World voor de derde keer uit." (Christiaan Walraven)
"Reagan’s Skeleton is mijn favoriet: uptempo, opzwepend, hit." (Jorinda Teeuwen)
2. Comtron - 099
"Met 099 geeft het duo een up to date visitekaartje af aan heel hiphopland." (Christiaan Walraven)
"Het is fijn, het is dansbaar, en er zitten fijne herkenbare bliepjes in." (Judith Laanen)
3. Sandeman - The Rough Guide To Lowlands 2012
"De perfecte voorpet met de immer spetterende Rough Guide To Lowlands van Sandeman." (Ingmar Griffioen)
"Dit is de ultieme remix voor als je onderweg bent naar Lowlands." (Judith Laanen)
4. The Walkmen - Heaven (album, Bella Union/V2)
"De eeuwige dark horse, de geboren underdog, dit weekend staan ze met hun zevende album eindelijk eens op een mooie spot op Lowlands." (Atze de Vrieze)
5. Spector – Enjoy It While It Lasts
"Britpop zoals Britpop hoort te zijn. Beetje melancholisch, beetje Maxïmo Park, roffeldrums, catchy refreintjes." (Judith Laanen)

Christiaan Walraven draait:

Yeasayer - Fragrant World
Yeasayer vindt zichzelf op de nieuwe plaat Fragrant World voor de derde keer uit. O Waar de eerste plaat nog opviel door het experiment en de tweede plaat een veel poppier imago aan de band gaf, weet deze sterke derde met een elektonischer geluid de band weer van een nieuwe kant zien. Heel erg knap gedaan.
Comtron - 099
Bas Bron en Rimer London hebben weer leven geblazen in hun gezamenlijke project Comtron. Het heeft misschien 5 jaar mogen duren sinds de voorganger Follow The Money, maar met 099 geeft het duo een up to date visitekaartje af aan heel hiphopland. Heel erg tof gedaan.
Cheek Mountain Thief - Cheek Mountain Thief
Ik ben altijd een liefhebber geweest van Tunng, de experimentele Folktronicaband uit Engeland. Frontman Mike Lindsay komt nu met een eigen alter ego: Cheek Mountain Thief. De liedjes zijn nog net zo goed, maar weer op een heel andere manier ingepakt. Heel erg tof gedaan.

Atze de Vrieze draait:

The Walkmen - Heaven (album, Bella Union/V2)
De eeuwige dark horse, de geboren underdog, dit weekend staan ze met hun zevende album eindelijk eens op een mooie spot op Lowlands. Als afsluister van de bescheiden tent India, maar dat zou wel eens een van de verrassingen kunnen worden. Terecht, want hun laatste album Heaven is een fraaie liedjesplaat vol nostalgie en vriendschap.
Woods - Size Meets The Sound (tracks, Woodsist)
Ik herinner me lowfi folkgroep Woods van een optreden op Motel Mozaique, waar met name de frontman met zijn afgezakte brilletje me ontroerde. Nu hebben ze muzikaal alle schroom van zich af geworpen, zonder gelikt te gaan klinken. Topliedje. 
Four Tet - Locked (album: Pink, Domino/V2)
Net op tijd voor Lowlands komt Four Tet met Pink, een verzameling los verschenen singles. Opener Locked is een lange, sensuele track met veel muzikaal gevoel. Hopelijk komt ie langs, dit weekend in de Bravo.

Ingmar Griffioen draait:

Sandeman - The Rough Guide To Lowlands 2012
De perfecte voorpet met de immer spetterende Rough Guide To Lowlands van Sandeman. Voorgenieten met 91 tracks in 110 minuten! Meer voorpret, niet warm genoeg? Verder opwarmen dan met de Lowlands playlist op 3voor12tv.
EPROM - Machine Skin (track Soundcloud)
Wat een vette track van de jonge Amerikaan! Met zoemende en suizende hi-pitch elektronica, verknipte ritmiek en waanzinnige onderwatergeluiden (bloep bloep bloep). Check de man morgen in de X-Ray op Lowlands! Lees hier meer. Het in juli op het Nederlandse Rwina Records verschenen album Metahuman is ook een dikke aanrader.
Radar Men From The Moon - Echo Forever (album Bandcamp)
Fuzzed out space- en stonerrock uit Eindhoven! Op 5 oktober sluit het trio Club 3voor12/Eindhoven af in de Effenaar met een integrale albumpresentatie van Echo Forever. Er is meer ambitie: het is deel 1 van een drieluik. 

Judith Laanen draait:

Comtron – 099
Ik zei het vorige week al: geef mij een 80s-achtige danstrack en ik ben een blij meisje. Dit album kan op het eerste gehoor natuurlijk alleen maar afkomstig zijn van het brein van Bas Bron (De Jeugd). Het is fijn, het is dansbaar, en er zitten fijne herkenbare bliepjes in. Vervang bij Corrupted de vocalen door die van Elektrotechniek en je hebt hetzelfde nummer, maar niet minder goed.
Spector – Enjoy It While It Lasts
Deze plaat heeft inmiddels zoveel overuren gemaakt op de 3voor12 redactie dat ‘ie is blijven hangen in mijn hoofd. Britpop zoals Britpop hoort te zijn. Beetje melancholisch, beetje Maxïmo Park, roffeldrums, catchy refreintjes. “Right now, now or ever, now or forever!” Nomnomnom.
The Rough Guide to Lowlands – DJ Sandeman
Als er één persoon is die alle Lowlandsartiesten van 2012 goed door mekaar kan hosselen is het DJ Sandeman wel. Dit is de ultieme remix voor als je onderweg bent naar Lowlands. Aanzetten op elf, dan kan de rest van de snelweg ook meegenieten!

Jorinda Teeuwen draait:

Lowlands, Lowlands, Lowlands
We zijn begonnen! Aanraders wat mij betreft: The Black Keys, Django Django, Alt-J, Kasabian, Of Monsters And Men, Skrillex, The Maccabees, Miike Snow enThe XX. Check alle recensies en video’s op de speciale Lowlandspagina.
Linnea Olsson – Ah!
Ze is de celliste van Ane Brun en dit album staat dan ook bol van de cello. Linnea Olsson heeft een prettige stem en maakt rustige liedjes. Ane Brun staat dit weekend op Lowlands, Olsson hopelijk volgend jaar.
Yeasayer – Fragrant World
Afgelopen weken kon je met een beetje zoeken de tracks van het nieuwe album van Yeasayer al beluisteren, nu hoef je niet meer te zoeken: de 3voor12 Luisterpaal is de plek waar je het hele album vindt! Single Henrietta was al een erg fijn voorproefje, maar er staat veel tofs op Fragrant World. Reagan’s Skeleton is mijn favoriet: uptempo, opzwepend, hit.

Roosmarijn Reijmer draait:

Blur - Tender (Hyde Park 2009)
Wat een vakantiebesteding. Ik ben groot fan van Blur, maar heb ze live maar 1 keer gezien, in 2003 zonder gitarist Graham Coxon. Een inspiratieloos concert. Als goedmaker ben ik vorige week naar Engeland geweest, van kleine opwarmshow naar het grote Hyde Park concert op zondagavond als onderdeel van de Olympische Sluiting. Dat concert staat nog niet in beeld online, je kunt het al wel op itunes kopen. Zo legendarisch als de bovenstaande uitvoering van Tender in 2009 is het niet geworden, maar ik heb Blur wel alsnog in vol ornaat kunnen zien.
Tnght Mission Statement Mix (Uncensored)
Het samenwerkingsproject van Hudson Mohwake en Lunice TNGHT werd vlak voor de release opgeklopt door een 60 minuten lang durende mix in de radioshow van DJ Diplo op BBC Radio 1. Omdat die TNGHT EP me veel te kort duurt, is deze mix een uitkomst om op te zetten als je nog een stukkie moet rijden of flink wat werk moet verzetten.
Asaf Avidan & Mojos - One Day (Wankelmut Remix)

De track die gelijk opviel toen ik terugkwam van vakantie en weer de nieuwe muziek indook. Zelden ook zoveel gelijkgestemde luisteraars in de mail en sms gehad die vroegen om 'die ene met iets van wankelmut'. One Day is een echte oorwurm, een liedje dat de hele dag in je hoofd kan blijven hangen.