3voor12 draait (week 32): Opwarmers voor Lowlands, Hollandse Nieuwe en Sam and the Womp

3voor12 Album van de Week is Spector - Enjoy It While It Lasts (Universal)

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10:

1. Sandeman – The Rough Guide To Lowlands 2012
"
Volgende week is het zover: LOWLANDS! Dit is een mooie opwarmer." (Jorinda Teeuwen)
"Zin in Lowlands, Lowlands zin in." (Atze de Vrieze)
2. Hollandse Nieuwe 32
"De 32e Hollandse Nieuwe alweer en de visrijke wateren blijken nog lang niet opgedroogd." (Ingmar Griffioen)
"Sumera staat met Bright Lies op de Hollandse Nieuwe sampler, de EP is ook een aanrader!" (Jorinda Teeuwen)
3. Sam and the Womp - Bom Bom
"Dit nummer is een enorme hit aan de overkant van het kanaal, waar alle Britse radiozenders het ongeveer elk uur draaien. Althans, dat zegt Rob Stenders." (Judith Laanen)
4. Palmbomen - Modular mixtape
"Laidback dance/chillwave op een psychedelische safari." (Ingmar Griffioen)
5. Just Tell Me That You Want Me - A Tribute To Fleetwood Mac (Hear Music/Concord/Universal)
"Mooi tribute album aan Fleetwood Mac, een band die ik eigenlijk te soft en gezapig zou moeten vinden, maar in het weekeinde vaak op zet." (Stephan van Peursem)
6. Antibalas - Antibalas (album, Daptone)
"Moderne afrobeat die authentiek aanvoelt? Laat dat maar aan Antibalas over, een van de beste acts ter wereld in dit genre." (Atze de Vrieze)
7. Yeasayer - Fragrant Worlds
"Henrietta is sowieso een parel van een track, net als Reagan's Skeleton." (Judith Laanen)
8. Julien Mier - When Will You Wake Up? (King Deluxe)
"Frisse EP van dit Nederlandse producers talent. Inventieve beats en spannende samples. Een haan en een wekker op een album zijn sowieso altijd + 1." (Stephan van Peursem)
9. Thee Oh Sees - Lupine Dominus (track)
"Niet alles is up tempo, maar in dit soort furieuze nummers is deze band op zijn best." (Atze de Vrieze)
10. Fear of Tigers - One Kiss (Soundcloud)
"Geef mij 80s-achtige danstracks en ik ben een blij meisje." (Judith Laanen)

Atze de Vrieze draait:

Antibalas - Antibalas (album, Daptone)
Moderne afrobeat die authentiek aanvoelt? Laat dat maar aan Antibalas over, een van de beste acts ter wereld in dit genre. En dan hebben ze ook nog een feature op dat uitstekende album van David Byrne en St Vincent dat eraan zit te komen.
Thee Oh Sees - Lupine Dominus (track)
September wordt een uitstekende releasemaand voor (enigszins) bekende namen. Zo ook de woeste band Thee Oh Sees, die opnieuw met een plaat voor psychedelische fuzzjams komt. Niet alles is up tempo (het andere liedje dat je hier kunt horen - So Nice - doet denken aan VU's Venus In Furs) maar in dit soort furieuze nummers is deze band op zijn best.
Zin in Lowlands, Lowlands zin in
Mijn favorieten voor Lowlands: Actress, Alt-J, Antstam, Benga, Blaudzun, The Black Seeds, Chromatics, Cloud Nothings, Disclosure, Django Django, Ewert and the Two Dragons, Foo Fighters, Four Tet, Fresku, Funtcase, Holy Other, Joy Orbison, Light Asylum, Moss, The Maccabees, Marcel Dettmann & Ben Klock, Nick & Simon, Posij, Refused, Skrillex, Spinvis, Sun Araw, Todd Terje, Triggerfinger, tUnE-yArDs, The Walkmen, The Whitest Boy Alive, Wilco, Willy Moon, The XX.

Judith Laanen draait:

Dit nummer is een enorme hit aan de overkant van het kanaal, waar alle Britse radiozenders het ongeveer elk uur draaien. Althans, dat zegt Rob Stenders. Maar dat geloven we wel, als we een tweet van BBC Radio1 dj Fearne Cotton zien waarin ze haar goedkeuring toont. Dan zit je als band wel gebakken. Sam and the Womp maken balkanfeestpop die het prima doet op de dansvloer. Leuk detail: de zangeres is Nederlands en heet Bloem de Ligny de Wilde die in 1998 met Fingiecrookie een bescheiden 'hit' had. Het klinkt misschien een beetje maf, maar - heel gek - je went eraan. Net als aan die knettergekke teksten (iets met rum). Op onbewaakte momenten mompel je ineens tijdens het boodschappen doen 'bom, bom bom!' Aanzetten en die speakers op zestien, dat idee. Uitstekend feestnummer. Oh, en wompen is trouwens 'the space between your face and the bass!'
Yeasayer - Fragrant Worlds
Als er een nieuw Yeasayer-album uit is hoor je mij niet klagen. Deze mag de komende tijd weer eens onvervalst op repeat. Henrietta is sowieso een parel van een track, net als Reagan's Skeleton. Beide hebben weer herkenbare riedeltjes zoals alleen Yeasayer die kan verzinnen. Die tracks heeft de band overigens de afgelopen tijd (duidelijker: vorige week) op internet uitgebracht als een soort schattenjacht. Op verschillende plekken op YouTube stond onder de noemer PSCYVOTV telkens een nummer,  voorzien van psychedelische visuals. Als je dan goed genoeg zocht had je zowaar het hele album op een rijtje. Stukje interactiviteit naar de fans toe, dus. Jammer genoeg stonden de tracks slechts één dag online.
Fear of Tigers - One Kiss (Soundcloud)
Vers van de pers, gisteren ontdekt, nu op 3voor12! Fear of Tigers is een Londense electronicaband die sinds 2009 gansch muziekland remixt. Grote man achter Fear of Tigers is ene Benjamin Berry, die blijkbaar een 'grote katten-expert' is. Nooit van gehoord maar oh zo dansbaar, zo blijkt. Er is slechts een preview van de nieuwste track One Kiss, die op het album dat later dit jaar uit moet komen staat. En hoe vond ik deze band? Doordat ik Bom Bom opzocht op YouTube en de Fear of Tigers remix vond. Geef mij 80s-achtige danstracks en ik ben een blij meisje.

Ingmar Griffioen draait:

Palmbomen - Modular mixtape
Jaaaaa; eindelijk krijgen we nieuwe muziek voorgeschoteld door Kai Hugo aka Palmbomen: gisteren kwam een nieuwe mixtape voor het Australische Modular naar buiten en daar hoor je na 3.39 zijn nieuwe track Black Safari. Zo klinkt het ook: laidback dance/chillwave op een psychedelische safari. Inderdaad in het verlengde van doorbraak-EP Moon Children, zoals Hugo vertelde, meer dit najaar op ADE en op zijn langverwachte album. Tot die tijd chillen we 'm hard op deze mixtape met o.a. DAF, Human League, Maze, Legowelt en labelmaatje Renkas.
Hollandse Nieuwe 32
De 32e Hollandse Nieuwe alweer en de visrijke wateren blijken nog lang niet opgedroogd. Met ditmaal veel elektronica (David Douglas, Eigenheimer, Kin, Julien Mier, check die laatste 2 remixen! En Juliens EP) en een dikke pot gitaren (oa rock/metal van Greyline, stoner van Menhir, en metalcore van Charm The Fury, check die EP. Veel meer talent ook met EP's uit: catchy rock 'n rollers Orange Skyline, the Doo Run Run (nieuwe lo-fi van Roy Santiago) en zeker ook de filmische elektronica/pop van grote belofte Sumera, die hulp kreeg van Berlijnse NL'ers Bart Constant, Thomas Azier en Michiel Flamman.
Otis & Santa Cruz
In de categorie heavy Dutch tracks twee beste staaltjes, te beginnen met Otis - A Few Days Short Of A New Winter. Vette track, vette clip van de Brabantse hardcoreband, van de recente split 12" met Greyline op Black Death Records. Nu even een cocktail van mescal, peyote, hallucinogene paddo's en absint achteroverslaan en aftoppen met deze 15 minuten durende crystal meth boogie van het Haagse Santa Cruz: Single What is Love. Met Haagsche held Guy Tavares.

Stephan van Peursem draait:

Just Tell Me That You Want Me - A Tribute To Fleetwood Mac (Hear Music/Concord/Universal)
Mooi tribute album aan Fleetwood Mac, een band die ik eigenlijk te soft en gezapig zou moeten vinden, maar in het weekeinde vaak op zet. En ik ben niet de enig zo lijk het. Grotendeels geslaagd, maar vooral ook aanleiding om weer eens wat originelen op te zetten.
Julien Mier - When Will You Wake Up? (King Deluxe)
Frisse EP van dit Nederlandse producers talent. Inventieve beats en spannende samples. Een haan en een wekker op een album zijn sowieso altijd + 1.
James Yorkston - I Was A Cat From A Book (Domino/Munich) 
Heerlijk kabbelende folkplaat van deze Schotse singer-songwriter. Ontspannen en muzikaal, op het randje van saai, maar daarvoor te slim en met te fijne teksten.

Jorinda Teeuwen draait:

Mumford & Sons – I Will Wait
Niet alleen Mumford & Sons wachten, ook wij wachten al een hele tijd op hun nieuwe album. I Will Wait is de eerste officiële single. Het is op en top Mumford & Sons, wel iets minder verrassend dan gehoopt. Niettemin: goed nummertje. Ben erg benieuwd naar de nieuwe plaat.
Sandeman – The Rough Guide To Lowlands 2012
Volgende week is het zover: LOWLANDS! Ik heb er zin in en dit is een mooie opwarmer. Wil je nog kaarten winnen? Vandaag en maandag kun je nog kaarten winnen door de prijsvraag te beantwoorden in de nieuwsbrief. Ontvang je die nog niet? Meld je snel aan.
Sumera - Stop Heart
Bright Lies staat op de Hollandse Nieuwe sampler en dat is ook de beste track van de EP Stop Heart. Ook de rest van de EP mag er zijn. Het rustige Curtain That Falls, het catchy Stop Heart. Aanrader!