3voor12 bespreekt Album van de Week (33): Spector

Miniromannetjes verpakt in catchy jasje

Jorinda Teeuwen ,

Van de inhoud moet Spector het niet hebben op hun debuutalbum Enjoy It While It Lasts. Je hoeft geen poëtische teksten te verwachten. Het zijn miniromannetjes over liefde, haat en feestjes, verpakt in een catchy indiepop jasje. Het debuutalbum van de jonge Britse band Spector is het 3voor12 Album van de Week.

Zanger Frederick MacPherson heeft een enigszins vreemd voorkomen. Een ronde nerdbril, een typisch Brits kapsel – inclusief schuine scheiding – en jasje, meestal met dasje. Past de look bij de band? Ja het is typisch Brits, maar bij de bril van de zanger hoop je op iets meer inhoud en iets minder puberale teksten. MacPherson speelde eerder in Ox.Eagle.Lion.Man en samen met de huidige gitarist Christopher Burman in Les Incompétents. Naast MacPherson en Burman bestaat Spector uit Thomas Shickle (bas), Jed Cullen (gitaar, synth) en Danny Blandy (drums).

Chevy Thunder is één van de beste nummers op het album. Het heeft een ietwat puberale roadtrip clip, maar MacPherson bezingt dan ook hoe hij wegloopt van zijn vriendin. Hij is haar zat, zij hem waarschijnlijk ook en hij gaat er vandoor met zijn schoonvaders auto. Dat klinkt niet zo spannend, maar de track blijft hangen en je hoort het publiek al ‘Chevy thunder, chevy chevy thunder’ meeblèren. MacPherson zingt snel genoeg om in ruim drieënhalve minuut heel veel tekst te uiten, en langzaam genoeg om het nog te kunnen verstaan ook. De stevige gitaarsolo maakt het nummer helemaal af. Hitje.

Friday Night (Don’t Ever Let It End), Celestine en Twenty Nothing hebben dezelfde opbouw als Chevy Thunder. Hoog ritme, teksten over feestjes, een veelvuldig terugkerend refrein, gitaarsolo en hier en daar een ‘oh-hoooh’. Heb je met Chevy Thunder dan het hele album gehoord? Zeker niet. Opener True Love (For Now) is een goed opgebouwd nummer. Het begint ingetogen, met een rustige elektronische melodie, waarna de drums erbij komen. Tussendoor nog een aantal computer en/of vervormde stemmen, wat verrassend genoeg nog best hip klinkt.

Enjoy It While It Lasts is een prima debuutalbum van Spector. De volgende keer iets meer variatie in de tracks en iets minder Editors en ze maken het album van het jaar. Optredens in Nederland zijn nog niet gepland. 24 oktober speelt Spector wel in een uitverkochte Heineken Music Hall als voorprogramma van Florence And The Machine. Voor een live-ervaring moet je - mits je geen kaarten voor Florence hebt - even het kanaal oversteken.

Het album Enjoy It While It Lasts is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.