Tien tips voor Record Store Day 2012

O.a. Spinvis, Beach House, Triggerfinger en The Supremes

Atze de Vrieze ,

Zaterdag 21 april is de internationale dag van de platenzaak, oftewel Record Store Day. Bijna 300 speciale releases liggen die dag in de Nederlandse onafhankelijke platenzaak, vaak in kleine aantallen. Waar moet je die dag voor in de rij? Wat zijn de meest interessante exclusieve releases, wat de spelden in de hooiberg? 3voor12 zet er tien op een rij.

1. Spinvis - B-kantje (5000 stuks)

5.000 gratis 7-inches worden uitgedeeld van dit exclusieve liedje van Excelsiors vlaggenschip. De a-kant is leeg, aan de andere kant een ode aan de tweede keus. Het liedje is precies wat zijn titel belooft, maar weet toch te ontroeren, zoals we dat van Erik de Jong gewend zijn.

2. Beach House - Lazuli (120 stuks)

Lapis lazuli, een befaamde blauwe edelsteen uit het Midden-Oosten, voornamelijk bekend van de luisterrijke paleizen uit de regio. Maar nu ook van de nieuwe single van het Amerikaanse dreampopduo Beach House. Uiteraard verschijnt deze 7-inch daarom als doorschijnend blauw vinyl. Rond Record Store Day verschijnt ook hun vierde album Bloom, de opvolger van hun grote doorbraak Teen Dream.

3. Triggerfinger - Do Ya Think I'm Sexy / I Follow Rivers (500 stuks)

Dat Triggerfinger populair was, wisten we al. Eind vorig jaar verkocht ze drie avonden op rij de grote zaal van de Melkweg uit. Maar zo populair? De grote onverwachte nummer 1 hit voor de Vlaamse rockers verschijnt tijdens Record Store Day exclusief op 10-inch, met op de hoes een foto van een strakke broek met een mannelijk geslacht van hetzelfde formaat. Very Spinal Tap. Benieuwd wat Lykke Li daarvan vindt.

4. ESG/Las Kellies - Erase You

Een van de leukste liedjes uit de postpunktijd kwam van drie jonge zusjes uit The Bronx. Terwijl onder hun raam de hiphop uitgevonden werd, aten zij hun boterhammetjes in CBGB's met The Clash en A Certain Ratio. Een volkomen onbekende van band van nu - Las Kellies - maakte een uitstekende remake van het zeer dansbare Erase You, en nu delen ze een 7-inch.

5. The White Stripes - Hand Springs / Red Death at 6:14 (300 stuks)

Jack White weet wel hoe dat werkt, de vinylmarkt. Hij heeft een abonnement op de perserij naast de studio en deed in het verleden al allerlei geinige dingetjes. Deze is van back in the day: in 1999 kwam Hand Springs uit als split 7 inch met The Dirtbombs. Slechts 2000 exemplaren werden destijds geperst. Nu komen daar dus een paar bij, op gemengd zwart-rood vinyl. B-kant Red Death at 6:14 stond in 2002 op het compilatie-album Sympathetic Sounds Of Detroit en werd destijds als losse 7-inch weggegeven bij de Mojo.

6. 2 Many DJ's - As Heard On Radio Soulwax part 2 (140 stuks)

De mixplaat waarmee het allemaal begon voor de broertjes DeWaele, die tot dat moment alleen nog bekend waren als de mannen achter Soulwax. Het bracht ze een gigantische doorbraak als dj-duo, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Vorig jaar nog lanceerden de broers een speciale app waarin ze hun vinylgekte kwijt konden. Deze mix koppelde Peaches aan The Velvet Underground, The Stooges aan Salt 'n Pepa, Destiny's Child aan 10CC. Voor het eerst op vinyl.

7. Animal Collective - Transverse Temporary Gyrus EP (92 stuks)

De psychedelische pioniers van Animal Collective zijn niet vies van een avontuur in het museum. Nadat hun succesvolle album Merriweather Post Pavilion ze zowaar een zetje richting het grote publiek gaf, deden ze in 2010 een project met visual artiest Danny Perez in het Guggenheim in New York. De muziek die daar bij hoorde verschijnt speciaal voor Record Store Day op een 12 inch. Met fraaie kleurrijke hoes en postertje.

8. Miles Kane - First Of My Kind EP (89 stuks)

Een jaar na zijn debuutplaat Colour Of The Trap is Miles Kane wel toe aan nieuw werk. Deze EP - waarvoor de britpopper (ex The Rascals) samenwerkte met nota bene dubstep-ster Skream - verschijnt exclusief op Record Store Day. Een opmerkelijke combinatie, al ligt het resultaat vrij dicht bij wat we van de Liverpoolse zanger gewend zijn. En nu snel weer de studio in met Alex Turner, Miles.

9. Collectables: The Ramones, The Velvet Underground, Carter Tutti Void, Dead Can Dance

Spelden in hooibergen: plaatjes waarnaar de vraag veel groter is dan het aanbod. Zeldzaam is leuk, nietwaar? Zoekt en gij zult vinden: een van de 30 exemplaren van Dead Can Dance's Garden Of The Arcane EP, een van de 29 Sweet Jane singles van The Velvet Underground, een van de 20 singles van Ramones-klassiekers Blitzkrieg Pop/Havana Affair, of een van de twaalf exemplaren van Carter Tutti Void, het nieuwe project met leden van Throbbing Gristle en Factory Floor.

 

10. The Supremes - Stop In The Name Of Love/Baby Love (80 stuks)

Gekleurd vinyl, dat vinden we leuk. Zo is er een single van de Sex Pistols in de kleuren van de Britse vlag en komen de eerste vijf albums van The Cure (net op tijd voor Pinkpop) uit op de kleur vinyl die past bij hun hoes. Maar het leukste hebbedingetje van dit jaar is toch echt een vurig rode, hartvormige 7 inch van twee klassieke Supremes liedjes. Baby Love behoort misschien wel tot de top 10 meest bekende liedjes uit de Motown catalogus. Erg romantisch is b-kant Stop! In The Name Of Love overigens niet, want het gaat toch echt over overspel.
 

DON'T BUY VAN HET JAAR: The Black Keys - El Camino

Uitstekende plaat natuurlijk, El Camino van The Black Keys. Vol met radiohits, de plaat die hen het laatste zetje gaf richting headlinerslots op grote festivals. Jammer alleen dat de LP in de winkels moet liggen voor rond de 35 euro. Best een beetje lullig als je je plaat principieel van Spotify weert, omdat je het vinyl zo graag wilt eren. Tijdens Record Store Day verschijnt een exclusieve 7-inch met live opnames van Sister Sister en Moneymaker. Maar de echte fan - die El Camino natuurlijk allang heeft aangeschaft - kan die niet zomaar kopen. Nee, dat kan alleen als hij die dure LP (plus vermoedelijk nog een tientje er bovenop) nog een keer aanschaft. Schuldig aan deze uitknijperij is overigens vermoedelijk eerder het label dan de band, want ook een doodnormale reissues van Fleetwood Mac en The Grateful Dead zijn geprijsd alsof het  zeldzame truffels zijn. Goed bezig Warner Music, lang leve Record Store Day!