Europese Commissie: ‘Sony/ATM mag EMI Publishing overkopen’ Europese Commissie: ‘Sony/ATM mag EMI Publishing overkopen’

Geen verder onderzoek naar concurrentieverstoring

, Sjoerd Huismans

Europese Commissie: ‘Sony/ATM mag EMI Publishing overkopen’

Geen verder onderzoek naar concurrentieverstoring

Sjoerd Huismans ,

Sony/ATM krijgt later vandaag toestemming van de Europese Commissie om de uitgeverijtak van EMI over te kopen. Dit melden The Financial Times en The Independent. Met de overname is €1,7 miljard euro gemoeid. Het groene licht dat de Commissie geeft betekent dat er geen verder onderzoek wordt gedaan naar eventuele verstoringen van het marktevenwicht. Opmerkelijk, omdat de Commissie de overname van de muziektak van EMI door Universal wél aan een dergelijk onderzoek onderwerpt.

Uitgevers van muziek bezitten de rechten van de melodieën en teksten van nummers. Als deze nummers verkocht of op de radio of televisie gedraaid worden, krijgen de uitgevers hier royalties voor. Zij bezitten dus niet de opnames zelf, om deze bijvoorbeeld op cd te distribueren. EMI bezat naast de uitgeverijtak (EMI Publishing) ook opgenomen muziek (EMI Music). Sony/ATV - een alliantie van de platenmaatschappij Sony met de bezitters van Michael Jacksons muziekcatalogus – neemt de uitgeverijtak over voor €1,7 miljard, Universal wil de muziektak voor €1,45 miljard overnemen.

Door de overname van EMI Publishing krijgt dit Sony/ATV een marktaandeel van rond de 30 procent. Het consortium zou de grootste speler op de muziekuitgeverijmarkt worden, vóór Universal met 23 procent. Toch besluit de Commissie niet tot een nader onderzoek naar eventuele verstoring van de competitie.

Vorige maand maakte de Commissie bekend dat zij de overname van de muziektak van EMI door Universal wél aan een dergelijk onderzoek onderwerpt. Eurocommissaris voor Mededinging Joaquín Almunia zei toen: “De Commissie moet condities voor concurrentie stellen, zodat consumenten toegang blijven houden tot een wijde variëteit aan muziek in zowel fysieke als digitale vorm.”

De Commissie stelt bij de Sony/ATV deal echter slechts een paar eisen aan de op handen zijnde overname: Sony/ATV moet een klein deel van het verworven bezit verkopen. De rechten op de catalogi van Famous UK en Virgin (voormalig onderdeel van EMI) alsmede van verscheidene andere muzikanten zullen daarom van de hand gedaan worden.

Voor Impala, een lobby van onafhankelijke platenmaatschappijen, is deze garantie niet voldoende. Impala stelt dat de catalogi van Famous en Virgin nog geen twee procent uitmaken van Sony/ATV’s totale catalogus. Voorzitter Helen Smith: “De deal klinkt als de slechtst mogelijke uitkomst voor Europese songwriters en uitgevers, alsmede iedereen die eerlijke voorwaarden nodig heeft om muziek te gebruiken."

Uitgelekte documenten suggereren dat meer dan de helft van het 515 man tellende personeel van EMI Publishing op straat komt te staan. Voorzitter van Sony/ATV Marty Bandier zegt in een verklaring dat er bij zowel het bestaande als het nieuw verworven deel van het bedrijf banen gaan verdwijnen, maar dat de exacte aantallen nog niet definitief zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12