10 Muziektips voor Motel Mozaïque

Tien muzikale toppers voor komend weekend in Rotterdam

Atze de Vrieze & Sjoerd Huismans ,

Komend weekend is de 2012 editie van Motel Mozaïque in Rotterdam. Het festival staat bekend om zijn progressieve, eigenzinnige programmering; het zijn niet de bands die je overal tegenkomt. Hier volgen alvast tien tips die ervoor zorgen dat je qua muziek in elk geval twee toffe avonden gaat beleven. Later volgen nog tips voor de rest van het programma: naast muziek is er ook theater, performance en beeldende kunst.

Thomas Azier
Voor de band Casper schreef Nederlander Thomas Azier een nummer 1 hit, in de Duitse hoofdstad Berlijn werkte hij intussen de afgelopen jaren in relatieve rust aan eigen werk. Een eerste EP – theatrale popmuziek met een knipoog naar de jaren tachtig – was een goed visitekaartje, net als een sterk optreden op Noorderslag.

Blaudzun
Een kwestie van lang, hard werken, ziel voor ziel winnen. Zo ongeveer ging het de afgelopen jaren met Johannes Sigmond alias Blaudzun. Dit jaar, met zijn derde album Heavy Flowers, beleeft hij een definitieve doorbraak. Geen wonder: op dat album is zijn barokke popmuziek definitief volgroeid.

Bowerbirds
Phil Moore en Beth Tacular hebben een soort sprookjesliefde. Ze leefden een tijd lang in een caravan vlakbij Raleigh, North Carolina. Zonder elektriciteit, maar met elkaar. Samen maakten ze inmiddels drie albums vol tedere, intieme folkmuziek, die live als trio uitgevoerd wordt.

Cold Specks
De Canadese zangeres Cold Specks doet een open sollicitatie aan ons land met haar single Holland. “Goddamn Rotterdam”, zo opent het zelfs. Nou, daar is ze dan. Bij de uitnodiging zal ook meegewogen hebben dat Cold Specks’ gedragen folk noir met soulinvloeden uitstekend past bij het karakter van het festival.
 

Django Django
Het Engelse Django Django scoort een sluimerhitje met Default, een dansbaar popliedje dat zich net niet laat grijpen. Wie meer Django Django hoort, loopt onherroepelijk aan tegen gelijkenissen met 90s acts als Super Furry Animals en The Beta Band. Fris, aangenaam debuut. Sinds dat debuut uit kwam speelde Django Django nog niet in Nederland.

Fink
In een vorig leven maakte Fink als dj elektronische muziek. In 2000 bracht hij in die hoedanigheid zijn debuutalbum Fresh Produce uit, met daarop de briljante track Good Day For Hippos, waar de stem van BBC coryfee David Attenborough is gemixt met chill-out dubmuziek. Nu timmert de Engelsman al jarenlang als singer/songwriter aan de weg. Vanaf Biscuits For Breakfast in 2006 vormt getokkel op een akoestische gitaar de basis voor zijn op folk en blues geënte muziek. Vorig jaar bracht Fink zijn laatste album Perfect Darkness uit; beluister hier de prachtige titeltrack.
 

Jameszoo
Jameszoo is al enige tijd een veelbelovende producer. De Bosschenaar bracht in maart de EP Guanyin Psittacines uit, later dit jaar volgt zijn debuutalbum bij Kindred Spirits. Zijn muziek is een abstracte, experimentele combinatie van free jazz en fusion met dubstep, vergelijkbaar met producers als Flying Lotus en Dimlite. Op 5 Days Off speelde hij een inventieve set in Paradiso, tussen dj’s als The Gaslamp Killer en Kutmah. Op Motel Mozaïque pakt Jameszoo het nog wat anders aan: jazzpianist Gideon van Gelder vergezelt hem op het podium om er een live set van te maken.

The Maccabees
De Britse generatie van 2005 – Kaiser Chiefs, Pigeon Detectives, The Kooks – lijkt een beetje over zijn piek heen. De tijd van hoekige gitaarpopsongs is voorbij. The Maccabees begon ook zo, brak nooit echt door, maar doet dat nu ineens met een gitaarplaat zonder bravoure, de diepte in, meer sfeer dan hooks.

Willy Moon
Hij draagt een grijs maatpak en een smetteloze vetkuif, zoals de rock ‘n roll sterren voor het hippie-tijdperk. Maar zijn liedjes klinken allerminst als oldies, hooguit geremixt door een hippe producer van nu. Van Willy Moon is eigenlijk nog maar weinig bekend, maar hij zou zomaar een van de frisse verrassingen van het festival kunnen zijn.
 

White Rabbits
White Rabbits is een Amerikaanse indieband uit Brooklyn, die inmiddels drie studioalbums uitgebracht heeft en al tourde al met kompanen uit de post-punk revival als Interpol en Kaiser Chiefs. In 2010 kwam de band met de succesvolle single Percussion Gun. Vorige maand kwam het derde album Milk Famous uit, met daarop wederom zeer energieke gitaarrock die garant staat voor een spetterend optreden op Motel Mozaïque.

Zie ook het volledige programma van Motel Mozaique, en bekijk het tijdschema.