Politiek Circus van Llowgenda in 3voor12radio

Judith Laanen ,

In de aanloop naar Lowlands waren lijsttrekkers van alle grote partijen te gast bij Roosmarijn Reijmer in 3voor12 radio om hun visie op de cultuurbezuinigingen te vertellen. Op het festival speechen de partijleiders en kamerleden tijdens het Politiek Circus, dat onderdeel is van het Llowgenda-programma. 3voor12 zendt de speeches live uit op het digitale themakanaal Politiek24. Een kleine terug- en vooruitblik.

In dit artikel lees je meer over de live uitzendingen op Politiek24. De afgelopen week voelde Roosmarijn Reijmer in 3voor12radio een aantal lijsttrekkers eens stevig aan de tand.

Mona Keijzer (CDA)
"De veiligheidskosten van commerciële festivals kunnen wat het CDA betreft doorberekend worden aan de organisaties." Het CDA vindt dat dergelijke festivals voor de kosten van bijvoorbeeld politie-inzet moeten betalen, net zoals clubs bij voetbalwedstrijden. "Die organisaties zullen dan moeten kijken hoe ze die kosten weer versleutelen."

Halbe Zijlstra (VVD)
"Maar natuurlijk zal er absoluut wat veranderen in de podiumkunsten in brede zin. Dat zal er misschien toe leiden dat gezelschappen verdwijnen. Maar in Vlaanderen is tien jaar geleden een soortgelijke ingreep gedaan. Dat heeft geleid tot meer creativiteit en minder afhankelijkheid van de overheid. En die afhankelijkheid, dat moet je gewoon niet willen."

Sharon van Gesthuijzen (SP)
De SP wil alle bezuinigingen op cultuur terugdraaien. De socialisten stemden al tegen de plannen van het kabinet en beloven ook in de toekomst voor cultuur te vechten. "Wij vinden dat cultuur veel meer is dan het genoegen brengen aan een kleine groep. Het is essentieel voor een kritisch klimaat, te weten dat er meer is dan werken en de zorg van iedere dag. Als je dat niet op orde hebt, wat onderscheidt je dan nog van de beesten?"

Diederik Samsom (PvdA)
De PvdA wil de "enorme hakpartij van het vorige kabinet herstellen." Dat wil de partij doen door een aantal bezuinigingen op cultuur terug te draaien. "Daardoor kunnen een aantal kunstuitingen weer doorgaan en kan kunst en cultuur blijven bestaan."

Jolande Sap (GroenLinks)
GroenLinks wil de btw-verhoging op cultuur terugdraaien. "Cultuur moet een broedplaats kunnen blijven voor nieuw talent. En daar heb je goede basissubsidies voor nodig."

3voor12 zendt Politiek Circus live uit
Niemand minder dan Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Halbe Zijlstra (VVD), Sharon Gesthuizen (SP) en Mona Keijzer (CDA) komen zondag op Lowlands speechen tijdens het programmaonderdeel 'LLowgenda, Politiek Circus'. 3voor12 zendt de speeches live uit op Politiek24 zodat je niets hoeft te missen.

Debatteer mee via Twitter
Via Twitter worden van tevoren vragen verzameld, dus wil je alvast weten of alle politici ook daadwerkelijk door de toegangspoortjes van Lowlands komen, stuur dan een tweet met de hashtag #LLowgenda. De meest gestelde vragen komen tijdens het LLowgenda-onderdeel aan bod. Voor de thuisblijvers zendt 3voor12 het Politiek Circus live uit vanaf het kanaal Politiek24. 

Llowgenda, Politiek Circus vindt plaats op zondag 19 augustus van 11.00 - 13.00 uur in India (live te zien op Politiek24). Vooruitblik met verschillende sprekers op zaterdag 18 augustus in Lima van 11.30 - 12.30 uur.