Halbe Zijlstra (VVD): "VVD is nooit voor de langstudeerboete geweest"

VVD wil dat ook voetbalclubs betalen voor politie-inzet

Atze de Vrieze ,

Ook voetbalclubs moeten de kosten van politie-inzet zelf gaan betalen. Dat zei Halbe Zijlstra (VVD) vanavond in 3voor12radio. Daarmee komt de partij net als het CDA terug op een eerdere uitzondering voor het betaald voetbal. De regering besloot eerder al festivals zelf op te laten draaien voor politie-inzet. Dat leidde tot grote verontwaardiging onder evenementenorganisatoren, die spraken over ongelijke behandeling. In plaats van de maatregelen helemaal op te heffen, willen de partijen nu juist verder gaan. "Commerciële festivals verdienen aan hun evenement. Het zou toch vreemd zijn als je geen rekening houdt met de politiekosten en die doorschuift naar de belastingbetaler?"

In de aanloop naar de verkiezingen voelt 3voor12radio zes politici aan de tand over hun programma voor cultuur- en jongerenbeleid. Dat zijn niet toevallig dezelfde zes politici, die komende zondag op Lowlands speechen in het programmaonderdeel 'LLowgenda, Politiek Circus': Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Halbe Zijlstra (VVD), Sharon Gesthuizen (SP) en Mona Keijzer (CDA). 3voor12 zendt Politiek Circus live uit. Meer info.

De scheidend VVD-staatssecretaris heeft geen spijt van zijn krachtige ingreep in de cultuursector. Hij gelooft nog altijd dat zijn hervorming zal leiden tot een gezondere cultuursector. "Lowlands is een compleet commercieel festival, het bedruipt zichzelf en heeft weinig last van de bezuinigingen. Maar natuurlijk zal er absoluut wat veranderen in de podiumkunsten in brede zin. Dat zal er misschien toe leiden dat gezelschappen verdwijnen. Maar in Vlaanderen is tien jaar geleden een soortgelijke ingreep gedaan. Dat heeft geleid tot meer creativiteit en minder afhankelijkheid van de overheid. En die afhankelijkheid, dat moet je gewoon niet willen."

Zijlstra reageerde gepikeerd op het nieuwe standpunt van het CDA over de langstudeerboete. CDA-lijsttrekker wil nu van de maatregel af, die door Zijlstra ingevoerd werd. Hij wil dat universiteiten de langstudeerproblematiek zelf oplossen. "De VVD is nooit voor de langstudeerboete geweest", zegt Zijlstra. "Die maatregel is in het regeerakkoord gekomen op verzoek van het CDA. Het CDA wil er nu vanaf, maar wil ook niets anders. En daarmee bezuinigen ze in feite 400 miljoen euro op het hoger onderwijs." Tot slot liet Zijlstra zich nog even uit over de weigering van Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg aan zijn adres. Was het een grap van de VVD om juist hem af te vaardigen naar het festival? "Het gaat over cultuur, het gaat over het beleid, en wie kun je da beter afvaardigen dan de huidige staatssecretaris. Maar het kwam wel leuk uit."