Mona Keijzer (CDA): "veiligheidskosten doorberekenen aan festivals"

Cultuurbezuinigingen? "We moeten met z'n allen een stapje terug"

Ingmar Griffioen ,

"De veiligheidskosten van commerciële festivals kunnen wat het CDA betreft doorberekend worden aan de organisaties." Dat vertelde Mona Keijzer, nummer 2 van de CDA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, in 3voor12radio. Het CDA vindt dat dergelijke festivals voor de kosten van bijvoorbeeld politie-inzet moeten betalen, net zoals clubs bij voetbalwedstrijden. "Die organisaties zullen dan moeten kijken hoe ze die kosten weer versleutelen."

In de aanloop naar de verkiezingen voelt 3voor12radio zes politici aan de tand over hun programma voor cultuur- en jongerenbeleid. Dat zijn niet toevallig dezelfde zes politici, die komende zondag op Lowlands speechen in het programmaonderdeel 'LLowgenda, Politiek Circus': Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Halbe Zijlstra (VVD), Sharon Gesthuizen (SP) en Mona Keijzer (CDA). 3voor12 zendt Politiek Circus live uit. Meer info.

Roosmarijn: "Lowlands boekt ook veel theater- en dansgezelschappen, die nu juist heel veel met bezuinigingen te maken krijgen. Gaat er wat het CDA betreft de komende jaren nog meer bezuinigd worden op cultuur?"
"We moeten met z'n allen een stapje terug in Nederland. Partijnen die zeggen dat we alles bij het oude kunnen laten, draaien kiezers een rad voor het oog. Of dat ook op cultuur zal zijn, dat is zeer de vraag omdat dit voorjaar de culturele basisinfrastructuur voor dit voorjaar is gepubliceerd, dus dat zal lastig zijn. Het CDA vindt overigens wel dat heel veel culturele instellingen de afgelopen jaren afhankelijk zijn geworden van subsidie." Dat zie je volgens Keijzer aan het aantal nieuwe ontwikkelingen en samenwerkingen die na de bezuinigingen tot stand zijn gekomen. "Dus het heeft ook goede kanten gehad."

Heb je voorbeelden van die nieuwe ontwikkelingen?, vraagt Roosmarijn.
Keijzer: "Je ziet dat er samengewerkt gaat worden, bijvoorbeeld tussen orkesten. Dat vind ik ook het mooie van Lowlands: dat er ook andere activiteiten zijn. The Sadists/Orkater is een prachtig voorbeeld van een culturele voorstelling die je niet overal op de planken ziet staan."

Wat zou Keijzer zelf eigenlijk willen zien op Lowlands, wil Roosmarijn weten.
"Het is even afwachten wat er zondag allemaal is. Maar dus in ieder geval The Sadists/Orkater heb ik al gezien en vond ik heel goed. De Comedy Train als het even kan, want dat is altijd smullen, Nico Dijkshoorn mag ik heel graag horen, The Kyteman Orchestra is wat muziek betreft heel mooi en sommige stukken van Disclosure neigen een beetje naar easy listening. Daar hou ik ook heel erg van."

Keijzer bekende tegen 3voor12radio-presentator Roosmarijn Reijmer dat ze nog nooit naar Lowlands ging, wel bezocht ze dance-festivals als Welcome To The Future, Dance Valley en Mystery Land. Zondag maakt ze haar opwachting samen met de andere kandidaat-Kamerleden en de lijsttrekkers van 11.00 tot 13.00 in de India-tent.