#LGW12 Wat haalt Utrecht in huis tijdens Le Guess Who?

Couchsurfer Karolina legt verantwoording af

Tekst en foto: Karlijn Hoftijzer ,

Dit weekend is Utrecht dé plek voor muziekliefhebbers, en wat is voor de buitenlandse muziektoeristen een betere manier dan al couchsurfend Utrecht te ontdekken? Om deze muziekliefhebbers uit de brand te helpen stellen veel Utrechters dit weekend een matrasje beschikbaar, maar wat halen ze nou eigenlijk in huis? 3voor12/Utrecht trekt couchsurfers aan hun jasje en laat ze verantwoording afleggen.

Naam: Karolina Bartczak. Leeftijd: 20 jaar. Uit: Warschau, Polen, woont in Warwickshire, UK. Slaapplaats: Kanaleneiland. Eerste keer couchsurfen: toen ik 15 was, ondanks een verbod van mijn ouders.

“Ik schrijf voor Middle Boop Mag, een website over muziek en design. Om die reden ben ik naar Utrecht afgereisd, maar ik doe het vooral voor mijn eigen plezier. Ik ben muziekjournalist, maar ik vind het lastig om live reviews te schrijven. Muziek laat zich niet vangen in woorden. Daarom ben ik blij dat ik vooral bands mag interviewen: voor zondag staat onder andere een interview met White Fence op de planning. Ik moet het alleen nog wel voorbereiden, dat moet dan maar tussen de shows door.”

“Dankzij een vriendin ken ik Le Guess Who? Zij is in 2011 geweest en is verliefd geworden op Utrecht. Ik snap waar die liefde vandaan komt, I absolutely love it here! De grachten en de fietsen zijn leuk, het is hier relaxed en de sfeer is goed. Ik verwacht dat ik die sfeer op elke locatie van het festival zal treffen. In de UK mis ik die sfeer omdat het het publiek ontbreekt aan enthousiasme. Er is daar zoveel te zien dat men verwend is geworden. Ik verwacht dat het er hier in Nederland meer aan toe gaat zoals ik dat in Polen ken. Daar gaan we nog echt uit ons dak bij een goed optreden.”

“De bands die ik dit weekend absoluut wil zien zijn The Soft Moon en Suuns op vrijdag, ik houd erg van duistere en overweldigende muziek. Beide bands heb ik al een keer live gezien. Toen ik Suuns zag spelen, werd ik gegrepen door het duistere en had ik met geen mogelijkheid weg kunnen lopen. Voor zaterdag staat Mac DeMarco bovenaan mijn lijstje, ik heb zijn album nu al wel dertig keer gedraaid. Zondag wordt een hectische dag, ik wil zoveel zien dat ik van optreden naar optreden moet gaan rennen. Als afsluiter ga ik naar Ty Segall, die zie ik dan voor de vijfde keer. Nu klink ik vast een beetje als een freak he?”

“Couchsurfen is de ideale manier om te reizen. Het is natuurlijk goedkoop, maar het is ook veel persoonlijker dan een hotel. Ik heb al ontelbare keren op iemands bank gelogeerd, waarvan slechts één tripje minder geslaagd was. Ik sliep met vriendinnen bij een jongen in Amsterdam. Hij had een Marilyn Manson poster hangen, maar draaide ondertussen The Backstreet Boys en bekeek filmpjes van de familie van Michael Jackson na zijn overlijden. We konden totaal niet communiceren en toen we hem betrapten op het kijken van porno was de lol er voor ons wel af…”

Gesproken: Couchsurfer Karolina Bartczak tijdens Le Guess Who?, donderdag 30 november 2012 @ Utrecht