#LGW12: Wat haalt Utrecht in huis tijdens Le Guess Who? (3)

“Ik duik het liefst diep in een album”

Tekst en foto: Karlijn Hoftijzer ,

Wat halen Utrechtse hosts dit weekend in huis als ze hun matrasje beschikbaar stellen aan een couchsurfer van over de grens? 3voor12/Utrecht laat enkele couchsurfers verantwoording afleggen. De laatste ontmoeting is met Australiër Damien. “Je gaat toch wel een foto maken hè? Ik heb speciaal m’n haar gedaan.”

Wie: Damien Laing. Leeftijd: 21. Uit: Melbourne, Australië. Slaapplaats: Lombok. Eerste keer couchsurfen: Kan ik me niet meer herinneren.

Damien: “Mijn host van afgelopen nacht heeft me vanochtend een tour gegeven langs wat kerken hier in Utrecht. Dat was wel interessant! Het was een aardige vent, hij studeert theologie en ik ben filosofiestudent, dus dat leverde wel interessante gesprekken op. Vanavond heeft hij helaas geen plek, dus hij heeft me gisteren meegenomen naar de Couchsurfing meet up in Café Averechts. Daar moest ik dus op zoek naar een nieuwe host. Het voelde een beetje ongemakkelijk om me aan iedereen aan te bieden, maar ik geloof dat ik nu weer een relaxte host heb gevonden. Couchsurfen is een leuke manier om een cultuur te leren kennen, maar het is altijd weer afwachten wat de verwachtingen van de host zijn. Ik ga graag lekker m’n eigen gang, dus als de host graag beste vrienden wil worden, voel ik wel een bepaalde druk.”

“Utrecht is een korte stop voordat ik voor een maand naar Istanbul ga. Vervolgens reis ik naar Berlijn, want daar wil ik een jaar of twee gaan wonen. Ik wil daar het Duits onder de knie krijgen, zodat ik de oude Duitse filosofen in hun moedertaal kan lezen. Le Guess Who? kwam ik bij toeval tegen toen ik zocht naar andere festivals. Eigenlijk zouden Purity Ring en Grimes dit weekend spelen, maar die hebben gecanceld. Nu heb ik dus eigenlijk geen idee wat ik wil zien. Vanavond lijkt Prince Rama me wel leuk, en zondag ga ik voor Ty Segall. Wil iedereen daar heen ja? Nou, dan noem ik ook DIIV, want die ken ik ook wel. Eigenlijk heb je aan mij maar een slechte, ik weet heel weinig van de line-up. Ik ben niet iemand die constant op zoek is naar nieuwe bands en daar dan slechts twee nummers van leert kennen. Ik draai een goed album liever helemaal grijs, zodat ik een band echt leer kennen. Ik wil de diepte in gaan, dat is voor mij meer waard.”

“Ik kom hier eigenlijk een beetje bij toeval, dus ik heb weinig verwachtingen van dit weekend. Ik ben wel benieuwd of het publiek hier in Nederland een beetje los kan gaan. In Melbourne is dat namelijk niet echt het geval, daar vraag ik me altijd af waarom er toch niemand danst. Behalve dan in één bar, daar wordt elke zaterdag dat Griekse Zorba’s Dance gedraaid zodra iedereen dronken is. Daar kun je de klok op gelijk zetten. Hoewel ik veel muziek aankan, gaat dat me toch te ver. Of ik een guilty pleasure heb? Misschien kan ik George Michael een guilty pleasure noemen, maar ik durf voor al mijn favorieten uit te komen dus echt guilty is het niet. Nu we het toch over favorieten hebben, wil ik graag van de gelegenheid gebruikmaken om Australisch trots te promoten. Iedereen moet naar Tame Impala luisteren, zij zijn fantastisch!”

Gesproken: Couchsurfer Damien Laing tijdens Le Guess Who?, zaterdag 1 december @ Café de Voortuin