Hollandse Nieuwe van de Maand: Palio Superspeed Donkey Hollandse Nieuwe van de Maand: Palio Superspeed Donkey

Pittige britpop uit Amsterdam de hele maand in de schijnwerpers

, Erik Zwennes

Hollandse Nieuwe van de Maand: Palio Superspeed Donkey

Pittige britpop uit Amsterdam de hele maand in de schijnwerpers

Erik Zwennes ,

De Amsterdamse band Palio Superspeed Donkey is Hollandse Nieuwe van de Maand september. De EP Wateramp staat nu op de Luisterpaal, het nummer That's What I'm Not stond op de 18e Hollandse Nieuwe sampler. Palio Superspeed Donkey maakt stoere Britpop met veel branie en scherpe teksten.

Pittige britpop uit Amsterdam de hele maand in de schijnwerpers

De Amsterdamse band Palio Superspeed Donkey is Hollandse Nieuwe van de Maand september. De EP Wateramp staat nu op de Luisterpaal, het nummer That's What I'm Not stond op de 18e Hollandse Nieuwe sampler. Palio Superspeed Donkey maken op Britse leest geschoeide garagepop met veel branie en scherpe teksten.

Willem, Sam, Ruben en Camiel zijn nog geen half jaar samen, zijn gemiddeld nog geen vijftien jaar jong, maar gooien nu al hoge ogen met de debuut demo-EP. Deze werd in vier uur tijd door Remco Schouten (geluidsman, o.a. van Pavement) in de IJland Studio’s opgenomen. Daarnaast zijn ze in beeld gekomen van festival Into The Great Wide Open (ITGWO). Daar spelen ze dit weekend maar liefst tweemaal.

Willem is de zoon van John Cees Smit, zanger van de bekende Amsterdamse indieband Scram C Baby. John Cees liet de muziek horen aan Ferry Roseboom van ITGWO die de band enthousiast boekte. Of Palio Superspeed Donkey net als Scram C Baby bij Excelsior zal tekenen, is nog niet bekend.

Eerder sprak Willem Smit al met 3VOOR12. Hij scharrelde zijn band op school bij elkaar. “Sam kende ik al, de drummer en bassist zitten een klas lager. Over Camiel hoorde ik dat hij echt geweldig drumde, die heb ik dus benaderd. Bassist Ruben zag ik met zijn gitaar door de gang lopen dus sprak ik hem aan. We oefenen vrij vaak.” Waarom Willem niet zelf zingt? “Eerlijk? Ik vind de stem van Sam gewoon beter.” De band staat het schoolwerk nog niet in de weg. “We zijn allemaal over dus dat gaat wel goed.”

Tot zijn tiende luisterde Willem enkel naar de muziek van zijn vader. Vanaf toen begon zijn eigen muzikale zoektocht. “Ik hou van Britse indiebandjes, grunge en garage. Het is echt bijzonder hoe snel we met deze band ons geluid hebben gevonden. We hebben nu de demo’s opgenomen en er liggen al meer nummers op de plank.” De band hoopt dankzij de boeking op ITGWO meer optredens binnen te slepen. “We hebben een boeker en proberen daarnaast zelf shows te regelen. Je kunt natuurlijk wel gaan bedenken hoe zo’n festival uitpakt, maar ik wil vooral een heel leuk weekend hebben,” aldus Willem.

Palio Superspeed Donkey heeft heel goed door dat het niet makkelijk is om van de muziek te leven. “Het zou ooit leuk zijn, maar nu is het vooral heel gaaf om te doen. Misschien dat we volgend jaar voorzichtig naar een album toe werken. Ons ultieme doel is om op Lowlands te spelen. Als dat in de komende vijf jaar lukt, ben ik echt zó gelukkig.” De band speelt tijdens ITGWO op zaterdagavond op een nieuw podium op het sportveld. Zondagmiddag 4 september staan ze in De Bolder geprogrammeerd. Willem: “En dan hopen dat we zaterdag zoveel indruk maken dat het zondag lekker vol staat.”

De Hollandse Nieuwe van de maand is een act waarop 3VOOR12 zijn kaarten zet, een act waar we voor durven te staan, een act die extra goed uitgelicht wordt omdat hij het verdient. Van elke Hollandse Nieuwe van de maand zul je een jaar lang meer horen op 3VOOR12, via interview(s), concertopnames en bij 3FM in 3VOOR12RADIO.

Luister de EP Wateramp hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12