3VOOR12 Draait (week 44): Atlas Sound, Mumford & Sons, Spinvis 3VOOR12 Draait (week 44): Atlas Sound, Mumford & Sons, Spinvis

De favorieten van de redactie

, Erik Zwennes

3VOOR12 Draait (week 44): Atlas Sound, Mumford & Sons, Spinvis

De favorieten van de redactie

Erik Zwennes ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
Fool's Gold - Wild Window (I Am Sound/PIAS)

3VOOR12 Album van de Week
Atlas Sound - Parallax (4AD/V2)

3FM Megahit
Birdy - Skinny Love (Warner)

3FM Album van de Week
Waylon - After Al (Universal)


DE TOP 10

1. Atlas Sound - Parallax (album, 4AD/V2)

"Sfeervolle, uitgesponnen songs met knappe geluidsbewerking en intense teksten" (Atze de Vrieze)
"Wow. Jeutje. Wow" (Erik Zwennes)
"Bradford Cox vindt op dit album een mooie balans tussen kleine liedjes, pure pop en experimentele soundscapes" (Stephan van Peursem)

2. Mumford & Sons - Ghosts (That We Knew)

"Je zou maar in Mumford and Sons zitten en nu moeten proberen om met het volgende album het succes van Sigh No More te overtreffen" (Roosmarijn Reijmer)
"Voorbode van grootsheid die komen gaat" (Menno Visser)

3. Spinvis live @ People's Place, Amsterdam, 30-10-2011

"Tot Ziens Justine Keller is een van de mooiste platen van dit jaar en dat mocht Spinvis vorige week laten horen in een volle People's Place in Amsterdam" (Christiaan Walraven)

4. The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre (album, VAN Records)

"Nog zwaarder beladen en gelaagder dan hun debuut" (Atze de Vrieze)

5. Will & The People - Lion In The Morning Sun (single, Baggy Trouser Music/iTunes)

"De hitsong van Londen Calling" (Menno Visser)

6. Spanish Prisoners - Gold Fools (Eigen Beheer/spanishprisoners.bandcamp.com)

"Tip van Geert van The Black Atlantic" (Stephan van Peursem)

7. Bok Bok & Tom Trago - Night Voyage Tool Kit
"Achter mijn bureau, op de fiets, met de benenwagen, het maakt niet uit. Gewoon lekker" (Christiaan Walraven)

8. Florence And The Machine - Ceremonials (album)

"Een van de beste platen van 2011" (Willem van Zeeland)

9. Cass McCombs - Humor Risk (Domino/Munich)

"Tussen de zinnen door is McCombs inderdaad enorm grappig" (Erik Zwennes)

10. Oneohtrix Point Never - Replica (Mexican Summer/CoOp/V2)

"
Bij zo'n pianoloopje als in de titeltrack krijg ik een brok in de keel" (Stephan van Peursem)


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:


Mumford and Sons - Ghosts That We Know
Je zou maar in Mumford and Sons zitten en nu moeten proberen om met het volgende album het succes van Sigh No More te overtreffen. Ze nemen hun tijd, de release staat ergens voor begin 2012. Tijdens hun tour in de USA brachten ze een bezoek aan een radiostation en deden daar in een sessie een nieuw nummer: Ghosts That We Know. Het is akoestisch, dus we kunnen nog weinig zeggen over hoe dit uiteindelijk op het album gaat klinken, maar evengoed het checken waard.

Jet - She's A Genius
Op mijn Ipod kwam afgelopen week een keer Jet met She's A Genius voorbij. Een te blije over de top rocker met diepgang van een bierviltje, maar een aanstekelijke meezinger van de bovenste plank. Dat complete bijbehorende album is aan me voorbij gegaan, maar Tomas Delsing vertelde ooit de recensie te hebben gezien op Pitchfork, Goud. Check dat. :-)

James Blake - Love What Happened Here
In december brengt James Blake een EP uit met nieuw materiaal. Een van de track die daar op komt te staan, zwerft al een tijdje op internet, Love What Happened Here. James Blake goes Jazzy dubstep. Een rivellaatje. :-)


MENNO VISSER DRAAIT:

Mumford & Sons - Ghosts (That We Knew ) (livesessie)
Voorbode van grootsheid die komen gaat. Ontroert…punt.

Kaskade & Skrilex - Lick It (albumtrack Fire & Ice, Ultra/import US/iTunes)
Als het dan toch bot moet, dan het liefst met geslepen messen. Skrillex heeft de sound van 2011.

Will & The People - Lion In The Morning Sun (single, Baggy Trouser Music/iTunes)
De hitsong van Londen Calling. Maakt zelfs mij met mijn goede teen uit bed strompelen. Nu nog de rest van de media zo ver krijgen...


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Atlas Sound - Parallax (album, 4AD/V2)
Bradford Cox is nog steeds in zijn eentje Atlas Sound, maar qua sound begint het soloproject steeds dichter aan te kruipen tegen zijn band Deerhunter: sfeervolle, uitgesponnen songs met knappe geluidsbewerking en intense teksten.
 
The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre (album, VAN Records)
Het tweede album van de psychedelische hardrockband The Devil's Blood is nog zwaarder beladen en gelaagder dan hun debuut, met dubbele gitaarsolo's en bezwerende symboliek, maar ook simpelweg pakkende songs. Een occult kunststuk.
 
Charles Bradley - Stay Away (single, Daptone/Rough Trade)
Ineens valt het kwartje: nieuwe single Stay Away van James Brown reïncarnatie Charles Bradley is een cover van Nirvana. Opgenomen voor een Nevermind ode door Spin Magazine, nu officieel uitgebracht. Waanzinnig gedaan.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Spinvis live @ People's Place, Amsterdam, 30-10-2011
Tot Ziens Justine Keller is een van de mooiste platen van dit jaar en dat mocht Spinvis vorige week laten horen in een volle People's Place in Amsterdam. Eerlijk is eerlijk: het begin was wat mat, maar vanaf de inzet van single Oostende werd het laatste uur zeer memorabel. Schitterende versies van Kom Terug en ouwe gouwe Voor Ik Vergeet komen langs en met Ik Wil Alleen Maar Zwemmen en Wespen op de Appeltaart in de toegift gaat iedereen met een goed gevoel naar huis. Het hele concert is binnenkort te zien op 3VOOR12TV (www.3voor12.tv)

Youth Lagoon - The Year Of Hibernation
Ik ben niet zo'n wintermens en ik heb dan ook wel eens overwogen gewoon een winterslaap te doen. Nu heb ik een extra reden, want met deze plaat van Youth Lagoon op repeat kan ik makkelijk een paar maanden blijven liggen. Prachtige liedjes om heerlijk bij weg te dromen.

Bok Bok & Tom Trago - Night Voyage Tool Kit
Bok Bok uit Londen en Tom Trago uit Amsterdam brengen een track uit op het Sound Pellegrino label uit Parijs. Een zeer West-Europees plaatje dus. De twee producers sloten zichzelf vier dagen op in de studio van Tom Trago en daaruit kwamen deze zes tracks voort. Echte clubtracks, maar ze doen het op mijn koptelefoon ook gewoon heel erg goed. Achter mijn bureau, op de fiets, met de benenwagen, het maakt niet uit. Gewoon lekker.


PEPIJN VAN GILS DRAAIT:

Pien Feith - Blind Dive (Frietboer Remix) (Gratis download)
Gister kwam het eerder aangekondigde remix-album van Pien Feith uit, dat gratis te downloaden is op haar bandcamp-pagina. De eerste remix die zij toegestuurd kreeg was van Frietboer en een aangenaam rauwe plaat. Geen poespas, geen opsmuk, gewoon Frietboer met een vleugje Feith. Een geslaagd project dat ontstond uit pure liefhebberij.

Frontier Ruckus - Winter and the Preacher's Daughter (Ramseur Records)
Na hun tour in Europa afgelopen zomer, zijn ze met Anna Burch meteen de studio ingedoken. Het resultaat; een wat verlate melancholische zomerplaat. Ook het nummer Winter And The Preacher's Daughter ademt de nazomer en leent zich uitstekent om nog eens weg te mijmeren bij de herinneringen aan afgelopen zomer.

Radiohead - Staircase (From the Basement) (Self-Release)
Afgelopen zomer al opgenomen in de Maida Vale Studios, Londen, maar sinds deze week pas op mijn iPod. Deze live registratie kent twee extra opnamen die niet op The King of Limb's terecht zijn gekomen, maar er makkelijk bij hadden gepast. Staircase is een mooie, zachte track, waar rustig op gemediteerd kan worden. Wel oppassen dat je niet in slaap valt als hij op repeat staat.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Florence And The Machine - Ceremonials (album)
Eigenlijk is het helemaal niet mijn smaak: dat pathetische, die woeste uithalen. Maar dit is zo goed gedaan dat alle bezwaren verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit is een album beyond category. De nieuwe Florence And The Machine is voor mij een van de beste platen van 2011.

Spinvis - tot ziens, Justine Keller
Vorige week domineerde hij al de Draait-lijstjes en ook deze week heb ik hem grijsgedraaid, dit prachtige nieuwe album van Spinvis. Oor vroeg nu al om mijn jaarlijstje en ik heb deze op nr 1 gezet. Voor het eerst in mijn leven een Nederlandse plaat gekozen als Album Van Het Jaar.

Case Mayfield - Aboriginal Art Museum - Museumnacht Utrecht (concert)
De naam Case Mayfield zoemt al een tijdje rond. Hij was bij 3VOOR12 in augustus al Hollandse Nieuwe van de Maand, maar ik had hem nog niet live gezien. Het was een korte, maar indrukwekkende show tijdens de Utrechtse Museumnacht, een must-see voor Jeff Buckley- en Damien Rice-fans. En dat uit Volendam! Doet uitzien naar zijn debuutalbum dat bijna klaar schijnt te zijn.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Atlas Sound - Parallax (4AD/V2)
Wow. Jeutje. Wow. Bradford Cox, die malle zanger van Deerhunter liet zich de afgelopen jaren al kennen als een van de meest getalenteerde songschrijvers ter wereld. Zijn soloproject Atlas Sound vond ik altijd al mooi maar te introvert. Parallax is juist een heel extravert album geworden. Pijnlijk bij vlagen, altijd uitgesproken en eerlijk. Met prachtige sonische details en gulden melodieën. Deze plaat gaat mijn jaarlijst zeker halen, in de bovenste regionen #muzieknerdpraat

Cass McCombs - Humor Risk (Domino/Munich)
Eerder dit jaar bracht singer-songwriter Cass McCombs het mooie maar kille album Wit’s End uit. Zo’n album dat maar spaarzaam op stond in huize Zwennes. McCombs moet dat door hebben gehad en heeft op Humor Risk zijn warmere rockkant weer de ruimte gegeven. Samen vormen de platen een staalkaart van de betere dwarse indierock van het moment. En tussen de zinnen door is McCombs inderdaad enorm grappig. Zo’n risico vind ik dat niet.

Widowspeak - Widowspeak (Captured Tracks/Konkurrent)
Harsh Realm is wat mij betreft een van de mooiste liedjes van 2011. Maar het hele debuut bevat die ingehouden spanning. Dompel je dit weekend eens onder in Widowspeak.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Atlas Sound - Parallax (4AD/V2)
Nu is het zeker: Bradford Cox is een van de grootste talenten in de hedendaagse popmuziek van het moment. Nadat hij met zijn band Deerhunter vorig jaar met Halcyon Digest al van de mooiste albums van het jaar maakte, flikt hij dat kunstje dit jaar weer met zijn solo project Atlas Sound. Parallax is een mooie, spannende en ontroerende plaat. Bradford Cox vindt op dit album een mooie balans tussen kleine liedjes, pure pop en experimentele soundscapes.

Oneohtrix Point Never - Replica (Mexican Summer/CoOp/V2)
Daniel Lopatin verraste vorig jaar met Returnal, een donkere plaat vol elektronische soundscapes en hermetische composties. Replica is wat lichter zonder minder indrukwekkend te zijn. Juist doordat Daniel Lopatin wat meer licht toelaat in zijn tracks komt de muzikaliteit naar boven drijven en wordt ik des te meer meegesleept in de melancholiek op deze plaat. Bij zo'n pianoloopje als in de titeltrack krijg ik een brok in de keel, en zo zijn er meer hoogtepunten. Prachtig.

Spanish Prisoners - Gold Fools (Eigen Beheer/spanishprisoners.bandcamp.com)
Tip van Geert van The Black Atlantic. Jammer genoeg gemist in het overweldigende aanbod op CMJ, waar ze ook speelden. Mooie, speelse gitaarpop. een soort Flaming Lips of Mercury Rev zonder de bombast. Veel mooie, kleine, speelse accenten op de achtergrond maken deze plaat een heerlijke plaat voor op de hoofdtelefoon.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12