Forces of Metal in zwaar weer?

Nieuwe organisatie lijkt niet opgewassen tegen het harde festivalklimaat

Pepijn van Gils ,

Twee weken geleden maakte Manowar via hun website bekend niet meer te komen spelen op Forces of Metal, dat dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt aan het strand van Eersel. Het management verklaart: "Door het in gebreke blijven van de contractuele verplichtingen door de organisator, is het voor Manowar onmogelijk om te komen spelen en is het concert officieel geannuleerd."

Vorige week woensdag werd ook naam van hun tweede headliner Twisted Sister van de festivalsite gehaald. De hoofdsponsor verklaarde echter dat hun optreden daarmee nog niet van de baan is, al heeft het er alle schijn van dat de organisatie van het metalfestival nog onvoldoende middelen in huis heeft om de verplichte aanbetalingen te doen, die nodig zijn om grote acts definitief op de lijst te zetten. Is het zo jonge festival nu al in problemen geraakt? De organisatie van Forces of Metal kondigde overigens de ochtend erop aan de early-bird periode die tot 1 januari liep, te verlengen tot 1 februari, wat er wellicht op duidt dat de verwachte verkopen inderdaad tegenvallen.

Tevens heeft de organisatie, die naar eigen zeggen nog in onderhandeling is met het management van Manowar, in de persverklaring laten weten te betreuren dat Manowar het meningsverschil op dit moment op provocerende manier communiceert op diverse social media. Op de website van Manowar worden Manowar-fans die kaarten hebben gekocht, aangemoedigd om de festivalorganisatie om terugbetaling te manen, waarmee een optreden in Eersel voorgoed van de baan lijkt.

Volgens ingewijden is het festival opgezet "door mensen buiten de muziekbranche, waarschijnlijk uit idealisme". 013-programmeur Ruud Lemmen meent dat een festival van die grootte zo'n 5000 tot 10.000 man per dag zou moeten trekken. "Dan moet je per dag toch een aantal acts hebben die de grote zaal van 013 kunnen vullen, een sterk middensegment afgetopt met een headliner, welke op zichzelf nog meer zou moeten kunnen trekken. Zeker als je in die periode en in het zuiden van het land zit. Mensen kunnen dan ook naar Graspop of één van de vele metalfestivals die Duitsland rijk is zoals Wacken Open Air, dat is toch concurrentie." Lemmen: "Ik weet dat het een behoorlijk werk is om zo'n festival in elkaar te zetten en ook dat het met het afzeggen van de headliners geen vliegende start is."

Ook dit jaar bleek opnieuw dat festivals in Nederland in toenemende mate onder druk zijn komen te staan, door het uitblijven van voldoende bezoekers. Een van de dieptepunten deze zomer was Dance Valley, dat ondanks de speciale aanbieding van twee kaartjes voor de prijs van één, maar 30.000 bezoekers trok in plaats van de 55.000 vorig jaar. Afgelopen jaar viel al het doek voor The Hague Jazz, Royal Beach Concert en Source Festival en kwam het voorbestaan van Appelpop op de tocht te staan. Eerder dit jaar sprak 3VOOR12 over deze trend met oudgediende in de festivalindustrie, Willem Venema. MOJO stopte de afgelopen jaren al met Fields of Rock, Wâldrock en Sonisphere door het uitblijven van echte headliners. De organisatie van Forces of Metal, die hoog inzette met dertig internationale namen, lijkt nu zonder headliners aan boord met hun eerste editie al in zwaar weer terecht te zijn gekomen. De organisatie zelf is al twee weken niet bereikbaar voor commentaar.