Pandora's Box playlist deel 18: Stephen Malkmus Pandora's Box playlist deel 18: Stephen Malkmus

Met o.a. Rush, Jim Croce, Butthole Surfers en Black Flag

, Atze de Vrieze

Pandora's Box playlist deel 18: Stephen Malkmus

Met o.a. Rush, Jim Croce, Butthole Surfers en Black Flag

Atze de Vrieze ,

"Wat zijn je invloeden?" Het is de stomste vraag die je een artiest kunt stellen. Een soort "wat is je favoriete kleur", maar dan voor volwassenen. Artiesten klagen vaak dat ze steeds dezelfde vragen krijgen, en deze zit er altijd bij. Als het kan, vermijd ik hem dan ook. En toch, toch levert het wel zinnige informatie op. Deze week gaat Pandora's Box over oud Pavement frontman Stephen Malkmus.

Met o.a. Rush, Jim Croce, Butthole Surfers en Black Flag

"Wat zijn je invloeden?" Het is de stomste vraag die je een artiest kunt stellen. Een soort "wat is je favoriete kleur", maar dan voor volwassenen. Artiesten klagen vaak dat ze steeds dezelfde vragen krijgen, en deze zit er altijd bij. Als het kan, vermijd ik hem dan ook. En toch, toch levert het wel zinnige informatie op. De invloeden van een muzikant verklaren waarom de drums klinken zoals ze klinken, waarom hij mompelig zingt of de gitaar inruilt voor een synthesizer.

Vandaar: Pandora's Box, een Spotify playlist met artiesten of zelfs specifieke platen die in interviews genoemd zijn. Een wandeling van een uurtje door de collectie achter een toonaangevende muzikant. Deze week Stephen Malkmus, de voormalig Pavement frontman van wie onlangs zijn vierde solo-album verscheen, geproduceerd door niemand minder dan Beck. In interviews geeft hij hoog op over de Amerikaanse punk- en indie-underground uit de jaren tachtig, met bands als Sonic Youth, Black Flag en Dead Kennedys. Maar net zo gemakkelijk knipoogde hij in Pavement-klassieker Stereo naar progrockband Rush. Ook The Fall kwam regelmatig voorbij als invloed, al was frontman Mark E Smith van die band daar niet zo van gediend. Hij noemde Pavement regelmatig een rip-off van zijn eigen band, maar accepteerde wel de uitnodiging om op het door Malkmus en zijn mannen gecureerde ATP festival te spelen.

Beluister de Pandora's Box playlist op Spotify.

Stephen Malkmus & The Jicks – Tigers
Rush – Limelight
Jim Croce – I Got A Name
Butthole Surfers – Pepper
Black Flag – Gimmie Gimmie Gimmie
The Replacements – Here Comes A Regular
Lou Reed – Vicious
Television Personalities – Look Back In Anger
The Fall – Spoilt Victorian Child (remastered)
Swell Maps – Let's Build A Car
Sonic Youth – Kool Thing
Dead Kennedys – Kill The Poor
The Raincoats – Lola
Sandy Denny – It'll Take A Long Time
The James Gang – Funk 49
Devo – Mongoloid
Dinosaur Jr. – Whatever's Cool With Me
Nick Cave & The Bad Seeds – The Ship Song
Minor Threat – Filler
Beck – Gamma Ray
PJ Harvey – Meet Ze Mostra

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12