Files richting Lowlands: "Rond Elburg staat het helemaal vast"

Lowlands gooit camping eerder open

Ingmar Griffioen ,

Het is druk op de wegen richting het Lowlands-terrein. Volgens Rene Passet van ANWB Verkeersinformatie reizen de meeste bezoekers vandaag al af naar de camping in Biddinghuizen. "Op de N309 en 306 rond Elburg staat het helemaal vast." Lowlands heeft vanwege de drukte de camping al tussen 14.00 en 15.00 uur geopend.

Lowlands gooit camping eerder open

Het is druk op de wegen richting het Lowlands-terrein. Volgens Rene Passet van ANWB Verkeersinformatie reizen de meeste bezoekers vandaag al af naar de camping in Biddinghuizen. "Op de N309 en 306 rond Elburg staat het helemaal vast. Een uur geleden stond het via de zuidkant, dus Harderwijk vast, maar nu moet je niet via Elburg gaan. Dat is de bottom line."

Update:
Lowlands heeft "wegens de grote toestroom aan bezoekers" de camping al donderdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur geopend. Het was de bedoeling de camping om 18.00 uur te openen.

Mensen die vanuit Utrecht komen, kunnen volgens Passet beter via Harderwijk rijden en dan rechtsaf de dijk opdraaien. "Of eerst de N305 nemen en dan pas bij Biddinghuizen rechtsaf. Vanuit Amsterdam kun je eerst probleemloos de A6 pakken, daar staat nooit een file." Mensen die vanuit Rotterdam of Den Haag komen raadt hij aan vooral via de A1 naar Amsterdam te reizen en niet over Utrecht. "Volg de borden, ga niet via Elburg en bedenk: over een uurtje later kan alles weer anders zijn", waarschuwt Passet.

Het gaat voor automobilisten naar Lowlands meestal fout vanaf de provinciale (N) weg naar de parkeerplaats, weet Passet. Wat voorspelt hij voor de komende uren? "Hetzelfde scenario. Ik denk dat de meeste mensen vandaag al gaan en dat het vandaag het drukst is. Files zul je vooral bij Lowlands merken en niet op de snelweg." Dat heeft volgens de ANWB-medewerker met de jeugdige leeftijd van de Lowlands-gangers te maken, die de adviezen opvolgen en massaal met de trein gaan.

"Dat doe ik zelf ook altijd. Je ziet dat bij een gemiddeld festival als Pinkpop de bezoekers toch ouder zijn, dat er meer autoverkeer is en dus meer file op de snelwegen. Maar ik heb nog nooit een Lowlands file op de A28 hoeven oplezen."

Rene Passet is naast filedeskundige bij de ANWB als freelance journalist werkzaam voor onder andere DjBroadcast en doet deze editie voor 3VOOR12 verslag van het nachtprogramma van Lowlands.