3VOOR12 Draait (week 34): Lowlands 2011, GEM en de Popronde 3VOOR12 Draait (week 34): Lowlands 2011, GEM en de Popronde

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (week 34): Lowlands 2011, GEM en de Popronde

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
Nero - Promises (MTA/Universal)

3VOOR12 Album van de week
GEM - Hunters Go Hungry (Excelsior/V2) (vanaf maandag 29 augustus op de luisterpaal)

3FM Album van de Week
Red Hot Chili Peppers - I'm With You (Warner)

3FM Megahit
Emeli Sandé - Heaven (Virgin/EMI)


DE TOP 10

1. Lowlands 2011
"Misschien weinig echte verrassingen, maar aan kwaliteit had Lowlands 2011 zeker geen gebrek." (Atze de Vrieze)
"Het was een geweldig weekend en wat is het dan zo ontzettend luxueus nagenieten!" (Christiaan Walraven)
"Zeldzaam gelachen. Muzikaal smullen met Matthew Dear, Suuns, Cage The Elephant, Fink, Gaslamp Killer, Palmbomen en AKS." (Ingmar Griffioen)
"Het was een editie zonder uitschieters, maar voor de avonturier was er ook dit jaar weer meer dan genoeg te zien." (Jochem Boom)
"Of je nou wil of niet, op Lowlands mis je meer dan je ziet. Fijn om achteraf toch te genieten van de hoogtepunten." (Timo Pisart)

2. GEM - Hunters Go Hungry (album, Excelsior/V2, gaat maandag in première op de Luisterpaal)
"Maurits doet een Dazzled Kid: volwassener en gevarieerder dan ooit." (Menno Visser)
"Dit vierde album is het meest gevarieerde dat Maurits Westerik maakte." (Atze de Vrieze)

3. Popronde 2011 Sampler
"De Popronde gaat weer bijna van start en wat is een betere voorbereiding dan deze sampler met daarop bijna een kwart van de geselecteerde bands." (Jochem Boom)
"Nog zo’n festival in het vooruitzicht dat ongetwijfeld bol zal staan van de ontdekkingen, maar ditmaal van eigen bodem." (Timo Pisart)

4. Tinariwen – Tasilli (V2)
"Heerlijke desert blues, met op deze plaat fijne impulsen van Nels Cline (Wilco gitarist) en Tv On The Radio." (Stephan van Peursem)
"Jemig dat is best wel weer genieten tijdens het tikken met de bezwerende Malinese woestijnband Tinariwen." (Ingmar Griffioen)

5. Video van de Dag: atzedevrieze.tumblr.com
"Even mijn hobbyprojectje pluggen: begin elke dag met een glimlach met de meest curieuze, grappige of ambitieuze videoclips uit de muziekgeschiedenis." (Atze de Vrieze)

6. Red Hot Chili Peppers - I'm With You
"Ik zal het gelijk maar toegeven: totdat Stadium Arcadium uitkwam in 2006 was ik groot fan van Red Hot Chili Peppers. Natuurlijk was ik toch weer erg benieuwd naar deze nieuwe plaat." (Christiaan Walraven)

7. Hella - Tripper (Sargent House/Sonic Rendezvous)
"Weer een overdonderende plaat van een van mijn favoriete noise duo’s." (Stephan van Peursem)

8. Florence & The Machine - What The Water Gave Me (streettrack, Universal)
"De herfst is weer begonnen, de grote namen vliegen je weer om de oren...voer voor fans deze eerste track, maar dat ben ik." (Menno Visser)

9. The Weeknd - Thursday
"Misschien niet zo sex, drugs en R&B als House Of Balloons, maar Thursday is wel weer een zeer sterke plaat." (Christiaan Walraven)

10. ITGWO-Luisterpaal
"Into The Great Wide Open is toch wel het fijnste staartje dat je je vakantie maar kunt toewensen." (Timo Pisart)


DE LIJSTJES


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Lowlands, 19-21 augustus, Biddinghuizen
Mijn hoogtepunten: de gedreven Arctic Monkeys, de opzwepende Syrier Omar Souleyman, de zeer complexe beats van Amon Tobin, de lome electrosoul van Little Dragon, de old school house van Azari & III. Misschien weinig echte verrassingen, maar aan kwaliteit had Lowlands 2011 zeker geen gebrek.

GEM - Hunters Go Hungry (album, Excelsior/V2)
Dit vierde album is het meest gevarieerde dat Maurits Westerik maakte. Jazeker, Maurits Westerik, want GEM is anno 2011 meer dan ooit zijn project. Op het podium staan vijf nieuwe gezichten. Hunter Go Hungry is een plaat over zoeken, maar meer nog over vinden. Zoals hij in het openingsnummer stelt: Moving On. 

Video van de Dag: atzedevrieze.tumblr.com
Even mijn hobbyprojectje pluggen: begin elke dag met een glimlach met de meest curieuze, grappige of ambitieuze videoclips uit de muziekgeschiedenis. Met aerobics, excentrieke Japanners, space special effects en tienersterren. 


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Lowlands op 3VOOR12TV en in audio 
Wat heerlijk om al die hoogtepunten terug te zien en horen. Zowel dingen die ik al gezien had (Paul Kalkbrenner, Stephen Marley, Young The Giant) als dingen die ik helaas niet heb kunnen zien (Arctic Monkeys, Elbow, dEUS, Rob Riemen, Odd Future, Seasick Steve, Little Dragon, The Roots, The Kills). Het was een geweldig weekend en wat is het dan zo ontzettend luxueus nagenieten!

The Weeknd - Thursday
Misschien niet zo sex, drugs en R&B als House Of Balloons, maar Thursday is wel weer een zeer sterke plaat. Niemand anders weet zo'n goede mix wist te vinden tussen dubstep, R&B en soul. En dat ook nog eens gratis te downloaden

Red Hot Chili Peppers - I'm With You
Ik zal het gelijk maar toegeven: totdat Stadium Arcadium uitkwam in 2006 was ik groot fan van Red Hot Chili Peppers. Natuurlijk was ik toch weer erg benieuwd naar deze nieuwe plaat. Hij begint met feedback uit de gitaar van nieuwe gitarist Josh Klinghoffer, wat mij goede hoop gaf. Meerdere coupletten hebben dit vieze geluid, maar helaas zijn eigenlijk alle refreinen missers. Refreinen er uit knippen dan maar en dan komt het nopg best oke met dit tiende studioalbum van de band die ooit nog albumtitels durfde te maken als The Uplift Mofo Party Plan. Die tijd komt nooit meer terug.


MENNO VISSER DRAAIT:

GEM -  Hunters Go Hungry (album, Excelsior/V2)
Maurits doet een Dazzled Kid: volwassener en gevarieerder dan ooit.

Tiger Love (live @ Lowlands, 19 augustus)
Drie in Londen wonende Amerikanen met veelzijdige electropop. Ik zou ze tekenen.

Florence & The Machine - What The Water Gave Me (streettrack, Universal)
De herfst is weer begonnen, de grote namen vliegen je weer om de oren...voer voor fans deze eerste track, maar dat ben ik.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Hella - Tripper (Sargent House/Sonic Rendezvous)
Weer een overdonderende plaat van een van mijn favoriete noise duo’s. Zach Hill is een beest van een drummer. Spencer Seim zorgt dat het niet alleen maar brute ritmes zijn die je opzwepen en meezuigen. Intentse plaat, niet voor tere zieltjes.

Tinariwen – Tasilli (V2)
Heerlijke desert blues, met op deze plaat fijne impulsen van Nels Cline (Wilco gitarist) en Tv On The Radio. Een act die afwijkt van het traditionele geluid, zonder de authenticiteit te verliezen. En dat is knap!

Baxter Dury - Happy Soup (Regal/EMI)
Baxter is de zoon van Ian (die van de Blockheads) en dat hoor je steeds beter. Hij gaat steeds minder zingen en steeds meer praten met eenzelfde donkere stem als zijn vader. Op deze plaat vindt hij een prachtig evenwicht tussen melancholie en een ontspannen en speels gevoel. Het voelt haast achteloos, maar daardoor des te frisser. Fijne plaat.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Lowlands 2011
Mooie editie, niet in het minst vanwege het hard uitblinkende 3VOOR12/VPRO team. Zeldzaam gelachen ook. Tot in de Titty Twister en de Groove Tube aan toe. Muzikaal was het smullen met Matthew Dear, Suuns, Cage The Elephant, Fink, Gaslamp Killer, Palmbomen en AKS. Ook The Kills, King Charles, Interpol, Chase & Status en zelfs Within Temptation en (jeugdsentimenteel springen op) The Offspring waren bepaald geen straf. Check veel van die concerten in audio en video op de festivalsite. En ik zou Zeroes QC van Suuns nog eens een spin geven. Een plaat vol duistere shoegaze noise met evenmin misselijke scheuten postpunk en elektronica.

Chimaira - The Age Of Hell (album, Long Branch/SPV/Suburban)

De nieuwe Chimaira staat op de Luisterpaal! De nieuwe Chimaira staat op de Luisterpaal!! De nieuwe Chimaira staat op de Luisterpaal!!! De nieuwe... Ahum, Cleveland metal(core) dus, vernoemd naar een veelkoppig mythisch monster en al 13 jaar going strong. Het zesde album is snel, hard en onverbiddelijk. Het titelnummer bevat alvast de afscheidsspeech van mad Moammar Gaddafi: "Prepare for the end, blood will be shed, the final farewell, this is the age of hell".

Tinariwen - Tassili (album, V2)

Jemig dat is best wel weer genieten tijdens het tikken met de bezwerende Malinese woestijnband Tinariwen.


JOCHEM BOOM DRAAIT:

Lowlands 2011
Wat was het weer een feestje. Het was een editie zonder uitschieters, maar voor de avonturier was er ook dit jaar weer meer dan genoeg te zien. Hoogtepunten: James Blake, Trentemøller, Free The Robots en Bittereinder.

3VOOR12AWARD Luisterpaal
De twaalf genomineerde platen zijn stuk voor stuk toppers en ze zijn allemaal te horen op de speciale Luisterpaal. Mijn favorieten zijn Alama Race Track, Tim Knol en De Jeugd Van Tegenwoordig.

Popronde 2011 Sampler
De Popronde gaat weer bijna van start en wat is een betere voorbereiding dan deze sampler met daarop bijna een kwart van de geselecteerde bands. Ga vooral kijken en luisteren naar Stefany June, Capeman, Wooden Saints, Port Of Call en Roy Santiago.


TIMO PISART DRAAIT:

3VOOR12TV op Lowlands 2011
Of je nou wil of niet, op Lowlands mis je meer dan je ziet. Fijn om achteraf toch te genieten van hoogtepunten als Seasick Steve en Arctic Monkeys te zien, en nog eens die prachtshows van Little Dragon en Cloud Control te bekijken. Gewoon vanaf de luie stoel.

ITGWO-Luisterpaal
Amper bijgekomen van Lowlands is het volgende festival alweer in zicht. ITGWO is toch wel het fijnste staartje dat je je vakantie maar kunt toewensen, en ik was alweer helemaal vergeten dat ook dit jaar het programma behoorlijk spannend belooft te worden. Luister vast in met die fantastische platen van tUnE-yArDs, Pete and the Pirates, Villagers, Alamo Race Track en vele anderen.

Popronde 2011 verzamelaar
Nog zo’n festival in het vooruitzicht dat ongetwijfeld bol zal staan van de ontdekkingen, maar ditmaal van eigen bodem. De Popronde staat er weer aan te komen met 100 stuks vers talent die vanaf 9 september door geheel Nederland gaan walsen, waaronder erg veel Hollandse Nieuwes. Voorlopig favorieten zijn het poëtische Flux, de vuige eigenzinnige Belgenrock van Sir Yes Sir, het Beatles-esque Wooden Saints en het Spinvisachtige Anderson-zijproject Mensenkinderen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12